Voor elke periode die je werkt krijg je een nieuw tijdelijk contract. Bij 3 opeenvolgende contracten, met tussenpauzes van minder dan 6 maanden, heb je recht op een vast dienstverband. Dit type oproepcontract komt daarom bijna niet meer voor.
Bent u oproepkracht? Dan mag uw werkgever u hooguit een jaar zo laten werken. Blijft u na dat jaar in dienst, dan krijgt u recht op een vast aantal uren per week, maand of jaar. Uw werkgever moet dit aanbod binnen een maand na dat jaar doen.
Een nulurencontract kan een tijdelijk of vast contract zijn. Bij het opstellen van de vacature en het desbetreffende nulurencontract, hoef je nooit op voorhand een minimum of maximum aantal uren te bepalen voor de werknemer.
U mag iemand maximaal 1 jaar als oproepkracht voor u laten werken. Daarna moet u de oproepkracht een overeenkomst aanbieden voor een vast aantal uren per week, per maand of een jaarurennorm (vaste arbeidsomvang).
Werknemers of werkgevers kunnen een tijdelijk contract meestal niet tussentijds opzeggen. Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt. Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kun je stoppen via: ontslag voor of tijdens proeftijd. ontslag met wederzijds goedvinden. ontslag via het UWV of via de kantonrechter.
U kunt een verblijfsvergunning onbepaalde tijd aanvragen op het moment dat u vijf jaar ononderbroken een rechtmatig verblijf in Nederland heeft gehad. Het is belangrijk dat er in de vijf jaren geen onderbreking is geweest in uw verblijf.
Een oproepkracht is een werknemer die komt werken als de werkgever hem oproept. U kunt met een oproepkracht verschillende soorten overeenkomsten sluiten. Het nulurencontract is er daar slechts één van.
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur. Hij moet u ook informatie geven over de dagen en uren die u moet werken, en uw oproeptermijn. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Heb ik recht op vakantiedagen en vakantiegeld? Met een nulurencontract heeft u recht op vakantie en vakantiegeld. U bouwt vakantie-uren op over de uren die u heeft gewerkt. Uw vakantiegeld is minstens 8% van het loon dat u het afgelopen jaar heeft verdiend.
Dit type arbeidsovereenkomst biedt de werknemer doorgaans de meeste zekerheid, namelijk de zekerheid van een vast inkomen voor een langere periode. Door het aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd, kun je als werkgever goede werknemers aan je binden doordat je het vertrouwen in de werknemer uitspreekt.
Voordelen van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn bijvoorbeeld dat je als werkgever een werknemer langer aan je kunt binden. De werknemer heeft een vast inkomen en kan dus makkelijker een hypotheek of lening afsluiten, waar de werkgever verzekerd is van personeel.
Als u oproepkracht bent, staat er geen vast aantal uren in uw contract. U heeft bijvoorbeeld een nulurencontract of een min-maxcontract van 24 tot 32 uur per week. U kunt uw werkgever vragen om een vast aantal uren per week, per 4 weken of per maand.
Komt een oproepkracht in aanmerking voor een transitievergoeding? Ook een oproepkracht (iemand met een oproepovereenkomst) komt in aanmerking voor een transitievergoeding.
Werknemers hebben vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op transitievergoeding als de overeenkomst op initiatief van de werkgever eindigt. Dit geldt voor iedere arbeidsovereenkomst sinds 2020, dus ook bij contracten zonder vast aantal arbeidsuren, zoals het nul-urencontract.
Als u ziek bent moet uw werkgever meestal maximaal 2 jaar uw loon doorbetalen. U heeft dan recht op minimaal 70% van uw loon. In het eerste jaar dat u ziek bent, heeft u recht op minimaal het minimumloon, ook als dit meer is dan 70% van uw loon. In het tweede ziektejaar mag uw loon minder zijn dan het minimumloon.
Voordelen. Je bent niet verplicht de werknemer op te roepen. Je bent niet verplicht minimaal drie uur uit te betalen als de oproepkracht minder dan drie uur werkt, zoals bij een nulurencontract. Je betaalt alleen loon over de gewerkte uren.
Nee, nulurencontracten zijn niet verboden.
Is er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst maar wordt er wel gewerkt, loon ontvangen en is er een gezagsverhouding? Dan geldt het als een mondelinge arebidsovereenkomst. Ook indien er gedurende 3 maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand gewerkt wordt, is wettelijk sprake van een arbeidsovereenkomst.
Artikel 8 Pensioenwet regelt dat ook aan deeltijdwerkers, waaronder oproepkrachten worden verstaan, een aanbod moet worden gedaan om een pensioenovereenkomst te sluiten.
Als u een periode van minstens drie maanden meer werkt dan je contracturen, kan je een aanvraag doen bij uw werkgever om de uren in je contract te wijzigen naar het daadwerkelijke aantal uren. Je moet hierbij het gemiddelde berekenen dat je hebt gewerkt per week in de laatste drie maanden.
Heeft mijn oproepkracht recht op het minimumloon? Ja, (ook) werknemers met een 0-urencontract en een min-maxcontract hebben recht op het minimumloon. Per 1 juli 2021 bedraagt dit € 87,31 per dag voor werknemers van 21 jaar en ouder.
De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur doet wat de naam zegt: het contract kent geen vastgelegd einde. Als jij of je werknemer dus een einde wil maken aan de overeenkomst, dan komt daar per definitie een opzegtermijn (of opzegvergoeding) bij kijken.
De aanvraag duurt maximaal 90 dagen. Controleer bij stap 2 of u een visum nodig heeft om naar Nederland te reizen. Let op: U kunt de aanvraag niet zelf doen als u student, kennismigrant of wetenschappelijk onderzoeker bent. Uw onderwijsinstelling of werkgever moet de IND vragen om uw verblijfsvergunning te verlengen.