Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Wijnen met een lager alcoholpercentage en dus minder suiker, zullen minder calorieën bevatten dan wijnen met een hoog alcoholpercentage. Champagnes en lichte, droge witte wijnen bevatten eigenlijk altijd het minste suiker, maar ook wijnen uit een kouder gebied.
Rosé wijn is een jonge wijn en heel populair in de zomer. Maar in tegenstelling tot wat velen denken, is het helemaal geen mengeling van witte en rode wijn. De wijn komt tot stand met blauwe druiven, maar om tot de lichte rosé kleur te komen wordt de schil eruit gehaald na 24 uur.
Een glas droge witte wijn bevat met 101 calorieën bijna net zoveel calorieën als een glas rosé, maar een glas droge witte wijn bevat slechts 0,9 gram suiker. Dat scheelt toch een boel suikers. Drink je het liefst zoete witte wijn? Dan kun je in het vervolg wél beter een glas rosé inschenken.
Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen.
Witte wijn heeft over het algemeen nou eenmaal minder calorieën dan rode wijn. Ben je toch echt een rode wijn-liefhebber, ga dan voor de lichtere varianten gemaakt van gamay, pinot noir of barbera, waar minder alcohol en suiker aan te pas komt.
Roséwijn is wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Eventueel wordt nog kooldioxide toegevoegd tijdens het afvullen van de flessen.
Mensen denken wel eens dat rosé ontstaat door rode en witte wijn te mengen. In Frankrijk is dat echter verboden, behalve in Champagne. Daar mag rode en witte wijn gemengd worden om de rosé te bekomen die als basis dient voor rosé champagne.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Rode wijn bevat ongeveer 1,5 gram suiker per glas. Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram suiker per glas. Droge witte wijn bevat slechts zo'n 0,6 gram suiker per glas. Rosé wijn bevat 2,5 gram suiker per glas.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
“Wanneer we een gemiddelde hoeveelheid witte wijn drinken, gaat ons lichaam in relax-modus en stimuleert de spijsvertering. Soms kan het ook positieve effecten hebben op je bloeddruk en cholesterol“, vertelt medisch adviseur Richard Honaker.
Positief effect op cholesterol
Ook heeft witte wijn een positief effect op je cholesterol. Een studie onder 146 proefpersonen wees uit dat zowel rode als witte wijn drinkers een betere cholesterol-waarde hebben dan mensen die geen wijn dronken. Ook hier geldt weer: met mate. Maximaal één glas per dag.
Rosé kan je net als de witte wijnen langer bewaren. Tot een dag of vijf is de wijn nog prima van smaak, enkel de fruitige smaak kan verminderen. Ook hier geldt: bewaar de fles rosé na openen in de koelkast.
Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
Juist dat fruitige karakter benadruk je door de wijn koel te serveren. Niet te koud, want dan proef je niets meer van de vaak delicate aroma's die we in veel rosé wijnen vinden. In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Neem een Franse rosé Een Fransman/vrouw is bijna altijd goed. Zeker wanneer deze afkomstig is uit de Provence, de Rhônevallei en de Loire-vallei. De Provence ( Zuid-Frankrijk) kent verschillende uitstekende appellations zoals Côtes de Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence, Bandol, Cassis en Coteaux Varois.
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.
De Provence is de geboorteplek van de beste, droge rose ter wereld. Drink deze frisse, fruitige wijn bij de borrel of bij een zomerse lunch.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Onderzoeken naar het effect van alcohol op het lichaamsgewicht tonen tegenstrijdige resultaten. Wat wel duidelijk is: wie veel (2 tot 3 glazen per dag) en/of langdurig alcohol drinkt, loopt kans op een paar extra kilo's. Of en in welke mate dat gebeurt, hangt ook af van je leeftijd, gender en erfelijke aanleg.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.