Dat gebruiksrecht is zeer ruim omschreven. Wanneer je foto's deelt, plaatst of uploadt, dan verleen je Facebook een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie om onder meer je foto te gebruiken en te distribueren in overeenstemming met je instellingen voor privacy en apps.
De licentie is overdraagbaar en sublicentieerbaar: Facebook kan jouw foto's gebruiken op zijn volledige platform, waaronder bijvoorbeeld ook Instagram.
Met Meta kunnen gebruikers foto's, video's en gedachten over allerlei onderwerpen delen.
Auteursrechten gelden alleen voor foto's die origineel zijn, d.w.z. dat de fotograaf creatieve keuzes heeft gemaakt. Hoewel de lat hiervoor laag ligt, zijn sommige foto's nu eenmaal niet origineel genoeg. Die foto's mag je dus gewoon gebruiken.
Mag je afbeeldingen van Google gebruiken? Het internet is vrij, toch? Dus mag je gewoon alle afbeeldingen van internet gebruiken. Al helemaal wanneer je de maker of auteursrechthebbende niet binnen een of twee kliks kunt vinden.
Zoek altijd uit waar de afbeelding oorspronkelijk vandaan komt. Is een auteursrechtelijk beschermde afbeelding elders geplaatst (met vermelde toestemming), controleer dan of deze verder verspreid mag worden. Staat er geen expliciete toestemming vermeld, dan is een afbeelding vaak illegaal geplaatst.
Meta betekent in het Grieks ook "verder gaan" en dat is uiteraard de reden waarom Zuckerberg voor deze naam koos. Meta moet staan voor de toekomst van het internet en wil meer zijn dan enkel een sociale mediabedrijf.
Ik kan geen foto's uploaden op Facebook
Controleer de grootte van de foto. We adviseren foto's te uploaden die kleiner zijn dan 15 MB. Controleer je Support-inbox. Als je een waarschuwing hebt ontvangen voor het plaatsen van aanstootgevende inhoud, kan het uploaden van foto's tijdelijk geblokkeerdzijn.
Je kunt melding of aangifte doen bij de politie als iemand jouw foto/video zonder toestemming verspreidt. Bij belediging, smaad en/of laster is er sprake van strafbare feiten.
Wie zonder toestemming andermans foto gebruikt, loopt grote kans dat hij inbreuk maakt op het auteursrecht van de fotograaf, tenzij er sprake is van een citaat of een andere wettelijke beperking (zie hoofdstuk 6). Bij een inbreuk kan het gaan om exploitatierechten enerzijds en persoonlijkheidsrechten anderzijds.
Foto's die je vindt op het internet, bijvoorbeeld via Google, mag je niet zomaar gebruiken. Een foto is namelijk altijd intellectueel eigendom van de maker. Daarom geldt het Intellectuele Eigendomsrecht (IE). Dit is een verzamelnaam voor rechten voor diverse creaties, zoals foto's.
Nee, Facebook laat mensen niet weten dat je hun profiel hebt bekeken.
We brengen geen kosten in rekening voor het gebruik van Facebook. Adverteerders moeten echter betalen om advertenties te laten zien op producten van Meta-bedrijven. Op die manier kunnen we Facebook beschikbaar maken voor iedereen zonder toegangskosten in rekening te brengen.
1.Tik rechtsboven op Facebook op .2.Tik op Opgeslagen.
Mark Zuckerberg, ceo Facebook, kondigde gisteren een naamsverandering aan van Facebook: Meta. Het betreft het overkoepelende merk, waaronder ook Whatsapp en Instagram vallen. Het sociale netwerk zelf blijft Facebook heten. Als reden voor de naamsverandering geeft Zuckerberg aan dat de Metaverse de toekomst is.
Mark Zuckerberg is oprichter, voorzitter en CEO van Meta, het bedrijf dat hij in 2004 oorspronkelijk oprichtte als Facebook.
Meta Platforms, Inc., of kortweg Meta, voorheen Facebook, Inc., is een Amerikaans bedrijf dat onder andere eigenaar is van de sites en apps Facebook, Instagram, WhatsApp en Threads. Het bedrijf is gevestigd in Menlo Park, Californië.
De originele foto of het originele verhaal blijven waar je deze oorspronkelijk hebt geüpload (verhalen vind je bijvoorbeeld in je verhalenarchief). In Uitgelicht zijn de foto's en verhalen openbaar. Dit betekent dat deze door iedereen kunnen worden bekeken, zowel op als buiten Facebook.
Een foto is enkel volledig rechtenvrij wanneer het auteursrecht hierop is vervallen. Hier is sprake van 70 jaar nadat de maker van een werk is overleden. 70 jaar na zijn overlijden valt het werk in het publieke domein en mag dit in principe zonder naamsvermelding en toestemming gebruikt worden.
Rechtenvrij beeldmateriaal bestaat eigenlijk niet. Meestal bedoelen we beeldmateriaal waarvoor de maker bij voorbaat toestemming heeft gegeven voor gebruik. Bij Creative commons (CC) geeft de auteur bij voorbaat toestemming om zijn werk (digitaal) te gebruiken, delen en/of bewerken.
Op grond van het citaatrecht mag je een beeld gebruiken als er een duidelijk functioneel verband is met jouw publicatie. Ook moet je bronvermelding gebruiken, bijvoorbeeld door middel van een link naar de website die het auteursrecht heeft op het beeld.