Mogelijke oorzaken zijn te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken of een te hoog lichaamsgewicht. De voornaamste oorzaak zit echter in onze voeding. Tegenwoordig bevat ons eten weinig vezels. Vezels verteren niet en houden vocht vast, wat de ontlasting zacht maakt.
Oorzaken. Vaak is er geen duidelijke oorzaak, er zijn meerdere factoren gekend: voedingsgewoonten zoals vezelarme voeding met harde stoelgang tot gevolg. toiletgewoontes zoals hard persen.
Hoe ontstaan aambeien? Aambeien ontstaan door een hoge druk rond de anus. De druk kan ontstaan door hard persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling) of door langdurig hoesten.
Aambeien (speen, hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen dicht bij de anus. Als de zwelling van de aambeien vanzelf is overgegaan, kan er soms een huidflapje achterblijven (mariske). Net boven de aars bevindt zich op een aantal plaatsen een sponsachtig kluwen van kleine bloedvaten onder het slijmvlies, de aambeien.
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Tandpasta. Een mogelijke gouden tip: er is veel anekdotisch bewijs dat tandpasta zou helpen bij het verschrompelen van de aambei. Je verlaagt daarmee de druk en pijn. Let op: deze methode is niet wetenschappelijk onderzocht.
Vermijd zeep en vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, omdat dit jeuk en irritatie verergert. Soms kan de pijn verminderen door uitgezakte hemorroïden voorzichtig naar binnen te duwen.
6 tot 12 maanden. Als je je baby het speentje wilt afleren op deze jonge leeftijd, geef dan eerst het speentje alleen bij het slapen. Zorg voor een rustgevend en consequent bedtijdritueel en geef het speentje pas als je kindje in bed ligt. Je kan de speen het beste in de hand geven (ook tijdens de nacht!)
De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Het is mogelijk om aambeien lokaal te behandelen met aambeien producten zoals verzachtende crèmes en suppo's. Zo is er Trianal en Scheriproct (met cortisone) en Cose Anal zalf (zonder cortisone). Het wordt aangeraden geen aambeienzalf met cortisonen te smeren bij bloedende aambeien.
Aambeien zelf zijn niet gevaarlijk. Ook niet als ze bloeden. Het is niet altijd duidelijk of bloed in uw ontlasting van de aambeien komt, of een andere oorzaak heeft. Bijvoorbeeld een ander probleem aan de anus of in uw darm.
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken).
Als een baby een speentje veel gebruikt, kan hij middenoorontsteking krijgen. Hoe dat komt is nog onduidelijk. Voor baby's en kinderen met chronische of terugkerende middenoorontsteking is het dus beter als ze hun speentje minder gebruiken.
Theranal is een van de meest gebruikte geneesmiddelen bij inwendige en uitwendige aambeien. Theranal verlicht snel de symptomen van aambeien zoals jeuk, pijn en irritatie èn zorgt dat de aambeien krimpen. Uiteindelijk zullen de aambeien verdwijnen.
In de meeste gevallen is dit een goedaardig gezwel. Een poliep kan tijdens de ontlasting naar buiten komen. Dit zorgt ervoor dat het op een aambei lijkt. Een anale poliep blijft aan de binnenkant zitten terwijl een aambei aan de buitenkant van de anus blijft zitten als deze eenmaal aan de buitenkant zit.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
Wat zijn de symptomen van speen (aambeien of hemorrhoiden)?
Bloedverlies bij de stoelgang: rood bloedverlies, voornamelijk op het toiletpapier en niet vermengd met stoelgang. Speenknobbels die bij het naar het toilet gaan als zwellingen naar buiten komen. Vaak ook pijn.
In principe moet je de spenen om de 6 weken vervangen, maar nog beter is het om deze zo vaak mogelijk te controleren voor je ze aan je kindje geeft. Nu hoef je niet meteen elke speen grondig te onderzoeken voor je hem in de mond van je baby stopt.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Water drinken
Water versoepelt de ontlasting en vergemakkelijkt de stoelgang. Je hoeft niet of minder te persen, waardoor de kans op irritatie of op het ontstaan van aambeien kleiner is.