Niet alle mannen en vrouwen die een relatie hebben of hadden met een narcist zijn codependent. Vaak kunnen deze emotionele roofdieren mensen maar al te goed voor de gek houden ook al hebben deze hun grenzen goed afgebakend en zijn ze algemeen emotioneel gezond.
Zij plaatsen zichzelf boven alles en iedereen. Zij gebruiken en misbruiken anderen mensen om hun wensen en behoefte te vervullen, zonder gevoelens van schuld, schaamte of berouw. Ze geven de schuld aan anderen en zijn niet in staat om te reflecteren op eigen gedrag en gevoel.
Samenvatting codependentie symptomen
Niet uitkomen voor je gevoelens, behoeften en opvattingen. Jezelf definiëren in relatie tot anderen (“ik ben de moeder van …”) en het ontbreken van een sterk gevoel van eigenwaarde (weten wie je bent, wat je gelooft, wilt en leuk vindt).
Codependentie vindt zijn oorsprong in de kindertijd en is een reactie op trauma. Codependentie in relaties betekent dat je naar je partner, kinderen en/of anderen vanuit controle een buitensporige zorg en verstrengeling laat zien. In plaats van een gezonde en volwassen verbinding is er sprake van 'binding'.
Het is geen stoornis, maar een persoonlijkheidstype dat zeker wel tot persoonlijke ontwikkeling in staat is. De codependent is vaak fijngevoelig en wil graag een relatie met verbinding, iets wat met de narcistische of emotioneel afwezige ouder onmogelijk was.
Codependentie is aanpassingsgedrag waarbij je onbewust de wensen en verlangens van de ander boven jouw eigen behoeften stelt. Je past je aan om op die manier waardering, bevestiging en goedkeuring te krijgen. Daaraan ontleen je jouw eigenwaarde.
Met andere woorden, codependentie verdwijnt niet wanneer je van je echtgenoot scheidt of wanneer je volwassen kind nuchter wordt. Codependentie is diepgeworteld en heeft een eigen behandeling nodig.
Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.
Mensen die relatieverslaving en codependentie patronen hebben ontwikkeld, komen vaak uit gezinnen waar geen of weinig ruimte voor emoties was (emotionele verwaarlozing). Ze kunnen ook zijn opgegroeid in een gezin waar juist te veel emoties waren en waarover geen gezonde en heldere communicatie was.
Iemand met een verslaving gebruikt een middel om met emoties om te gaan. Hij of zij gebruikt iets (drank , drugs of gedrag, zoals gokken, gamen of seks) om zich anders te voelen dan hij zich voelt. 'Willen' gebruiken is 'moeten' geworden.
Co-afhankelijkheid is het gevoel dat je andere mensen nodig hebt om je te bevestigen in je bestaan. Dit kan heel onbewust gebeuren. Misschien zit het er al sinds je kindertijd in en zet je dat patroon nu voort. Dit is wat je kunt doen om in je eigen kracht te leren staan.
Wat is een emotioneel onbereikbare man? De emotioneel onbeschikbare man is de man, waar het nooit echt wat mee wordt. Zo lijkt het in het begin wel te zijn, maar er gebeurt altijd wel iets waardoor het nooit wordt zoals jij zou willen. Het is weer een man die -als het erop aankomt- zich niet wil binden.
Deze zijn ontstaan in je jeugd, vanuit familieoverlevering of vanuit je cultuur. Bijvoorbeeld de angst om er niet bij te horen. Hierop kunnen narcisten aansluiten, je het gevoel geven dat je bij hen hoort, dat je compleet bent. Het wordt gebruikt om je binnen te halen.
Een verborgen narcist is overgevoelig (met name voor kritiek), voelt zich met regelmaat onbegrepen, is passief-agressief en voelt zich veilig als hij of zij macht heeft over anderen. Vaak heeft een verborgen narcist onpersoonlijke en/of stroeve relaties met zijn of haar omgeving.
Kenmerken emotioneel onvolwassen gedrag
Je toont je niet graag kwetsbaar en schaamte wil je vermijden. Je ergert je continu aan anderen. Weigeren te bekennen dat je zelf ook iets fout hebt gedaan. Niet openstaan voor het leren van nieuwe dingen.
Voorbeelden daarvan zijn woedeaanvallen, schuld en verantwoordelijkheid afschuiven, kleineren, publiekelijk voor gek zetten, angst aanjagen, vreemd- gaan, emotionele zorg onthouden en emotionele straffen uitdelen.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
Bindingsangst doorbreken
Wil je van bindingsangst afkomen, zul je eerst moeten (h)erkennen en niet meer ontkennen dat je wel degelijk verlangt naar een relatie, maar dat je bang bent pijn gedaan te worden of bang bent jezelf te verliezen.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Wat is traumabinding? Traumabinding ontstaat wanneer één of beide partners kampen met onverwerkt trauma. En dan vooral wanneer het gaat om onverwerkt hechtingstrauma, in het Engels 'attachment trauma' genoemd.
Oorzaak afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
De oorzaak is niet precies bekend. We weten inmiddels wel dat opvoeding een belangrijke rol speelt. Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis zijn in veel gevallen als kind en als puber te afhankelijk geweest van hun ouders of verzorgers.
Om te herstellen van een relatieverslaving is het zaak om het roer volledig om te gooien. Niet je partner, maar jezelf moet op de eerste plaats staan. Stel je grenzen, bepaal je eigen wensen en behoeftes en kijk op een eerlijke manier wat je diep van binnen nodig hebt.
Na het keuren van het lichaam kijken de meeste mannen naar het gezicht van een vrouw. Vooral grote, sprekende ogen, het liefst blauw, vinden mannen erg mooi. Verder vallen mannen op een mooie lach. Mannen vinden het belangrijk dat een vrouw er verzorgd uitziet.