Een volwassen Labrador voldoet aan 4 wandelingen per dag. Tijdens deze wandelingen kan hij al zijn energie kwijt, genieten van de buitenlucht en spelen met andere honden die jullie tegenkomen. Een Labrador wordt van al deze dingen enorm blij.
Voor een puppy van 3 maanden oud is een wandeling van 15-30 minuten vaak ideaal. Je kunt als richtlijn de leeftijd van je pup in weken gebruiken. Met een pup van 8 weken, loop je dus maximaal 8 minuten, en een pup van 30 weken 30 minuten.
De Labrador Retriever is een vriendelijke, opgewekte hond. Van nature zijn deze dieren graag bij mensen en zijn ze niet eenkennig. Het ras is gemakkelijk te trainen en staat bekend als gehoorzaam, wanneer ze goed zijn opgevoed. Deze honden zijn vooral in hun jonge jaren bijzonder actief en hebben veel beweging nodig.
Omdat het een middelgroot tot groot ras is, gefokt om te werken, kunnen Labrador Retrievers goede hardlopers zijn. Niet alle honden hebben een goede lichaamsbouw om snel te rennen, maar Labrador Retrievers zijn redelijk snel als ze in goede conditie zijn.
Volwassen Labradors kunnen in principe zonder problemen tot 8 uur per dag alleen blijven. Je Labrador moet daarvoor echter wel goed getraind zijn én voordat je zo lang weggaat moet hij zijn energie kwijt kunnen.
Gelukkig houdt een Labrador van spelen, rennen en zwemmen en is hij ook nog eens goed in apporteren én speuren.
Net zoals mensen, verschillen honden onderling van elkaar als het op hun slaapbehoeften aankomt. Een volwassen Labrador slaapt gemiddeld ongeveer 12 tot 14 uur per dag.
Hele kleine of hele grote honden
Een chihuahua kan geen wandeling van 20 km aan, behalve als u bereid bent hem 15 km in uw jaszak of uw rugzak te vervoeren. Hele grote honden zoals Deense doggen of Bloedhonden belasten hun gewrichten en rug te veel als u daar op regelmatige basis lange wandelingen mee gaat maken.
Over het algemeen moet je je Labrador één keer per maand wassen. Dit varieert echter enorm, afhankelijk van het karakter van je hond, het gebied waarin je woont en de hoeveelheid beweging die je Labrador dagelijks krijgt. Een windhond die een korte vacht heeft en zichzelf schoon houdt, heeft niet zo vaak een bad nodig.
Het ras is slim en leert snel. Deze zachtmoedige hond is uitermate geschikt voor het leven binnen een gezin. De labrador is loyaal aan het hele gezin. De labrador houdt van veel beweging en deinst er niet voor terug om af en toe eens een vijver of een meer in te springen.
Labradors houden erg van hun baasje, vooral van kinderen. Ze willen overal bij zijn en blijven niet graag lang alleen. De honden vallen vooral op door hun geduldige en evenwichtige aard. Met hun rustige aard en hun onverstoorbare vriendelijkheid dragen ze bij aan de harmonie binnen het gezin.
Geef je kleine labrador daarom alle gelegenheid om te wennen. Voorkom dat je hem overspoelt met aandacht en laat hem z'n gang even gaan. Voorkom dat eventuele kinderen constant aan hem zitten en met hem bezig zijn. Je puppy heeft veel te verwerken en heeft daar de tijd voor nodig.
In het algemeen heeft élke hond minstens 30 min beweging per dag nodig. Heeft je hond gezondheidsproblemen? Dan kan je best even polsen bij je dierenarts hoeveel beweging je viervoeter per dag nodig heeft. Je kan trouwens altijd bij je dierenarts terecht om na te gaan of je hond meer of minder beweging nodig heeft.
Vanwege hun fokerfgoed zijn Labradors zeker geschikt om buiten te slapen, maar ze kunnen niet het hele jaar door buiten slapen zonder enige hulp. Hun kortharige vacht zorgt ervoor dat ze, zeker in de winter, een warme schuilplaats nodig hebben. Een hond buiten houden vereist veel denkwerk en voorbereiding.
Gemiddeld genomen is het belangrijk voor je hond dat hij minimaal 1 uur tot 1,5 uur per dag lekker los van de lijn of aan een lange lijn kan snuffelen en kan wandelen. Dat in combinatie met 1 tot 2 keer per dag mentale uitdaging aanbieden. Zodat je hond in ieder geval in de basis voldoende beweging krijgt.
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
Helaas is Dreft helemaal niet geschikt om de hond mee te wassen. Het is ook niet bedoeld om je eigen huid mee schoon te maken. Was je de hond met Dreft dan kan deze last krijgen van flinke jeuk, roodheid, schilfertjes, wondjes of bultjes.
Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo) Een hond wassen met een stuk zeep.
Ze zitten nog volop in de groei waardoor te veel of te lang wandelen een te grote belasting voor de spieren en gewrichten kan zijn. Wanneer je zelf erg van wandelen houdt kun je er bij een puppy of de kleine oudere hond ook voor kiezen om een hondenbuggy mee te nemen.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Sommige hondenrassen hebben veel meer beweging nodig dan andere. Voor bijvoorbeeld labradors en vizslas is het gezond om dagelijks een lange wandeling te maken, maar voor rassen zoals de Franse buldog en de mopshond kan het slecht voor hun gezondheid zijn wanneer ze teveel beweging krijgen.
De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap, ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden. Dromen doen honden om prikkels te verwerken, het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.