Het ombouwen van de armatuur is niet noodzakelijk en de TL buizen kunnen dus één-op-één vervangen worden door LED-tl-buizen in het bestaande armatuur. Dit is de gemakkelijkste manier van energie besparen.
Bij oude TL-buizen wordt in de armatuur gebruikgemaakt van een ballast (de stroomopwekker) en een starter (deze zorgt dat de lamp aan gaat). Bij led-TL zijn zowel de ballast als starter niet meer nodig. Led-TL-buizen kunnen dus direct worden aangesloten.
LED TL buizen moeten aan één kant gevoed worden en zijn dus aan één kant aangesloten op het netstroom van 230v (afbeelding 3). De zijde van de LED TL buis die aangesloten moet worden op het netstroom is te herkennen aan de sticker op het voetje. Op deze sticker staat een L of een N.
Een TL buis heeft gemiddeld een verhouding van 90:1 (90 lumen per Watt) en de verhouding van de samsung LED's die wij toepassen LED staat nu op 172:1. De directe energie- en kosten besparing LED t.o.v. TL kan oplopen tot 80% wanneer uw verlichting wordt uitgebreid met lichtmanagement.
Ja, het is mogelijk om een TL-lamp te vervangen door LED. De manier waarop dit kan, is afhankelijk van het soort TL-lamp dat je gebruikt. We maken een onderscheid tussen conventionele TL-lampen en hoogfrequente TL-verlichting. Conventionele TL-buizen hebben een starter nodig.
Een lange levensduur
Kwalitatief hoogwaardige LED TL buizen gaan aanzienlijk langer mee dan conventionele TL buizen. Een standaard TL buis gaat ongeveer 10.000 branduren mee. TL LED verlichting daarentegen gaat ruim 25.000 tot 70.000 branduren mee!
Een Conventioneel Armatuur heeft een conventioneel voorschakelapparaat en is voorzien van een starter. Een Hoogfrequent Armatuur heeft een elektronisch voorschakelapparaat en heeft geen starter nodig.
Vervang je echter TL één op één door LED, dan ontstaat in de nieuwe situatie een piek die wel tien keer hoger kan zijn. Bij 2 of 3 LED-armaturen is dit meestal geen probleem, maar als meerdere armaturen tegelijk worden ingeschakeld dan geeft dat wel problemen.
Kabel 1.80 Meter - Met Stekker - Met (aan/uit) Schakelaar - Voor TL Met Armatuur De Kabel Met Stekker is geschikt voor de TL LED Buis Met Armatuur. Eenvoudige aansluiten door middel van Plug & Play. De lengte van de kabel is 1.80 meter.
Wanneer een TL buis defect is en gaat knipperen probeert het VSA steeds maar weer om de TL buis op te starten. Hierdoor wordt het VSA extreem warm en onderdelen zoals kabels en andere plastic onderdelen die in de buurt van het VSA zitten zo heet, dat deze kunnen smelten of zelfs in brand kunnen vliegen.
Ze werken zonder starter en regelen de ontsteking puls via de geïntegreerde elektronica. Binnen in het voorschakelapparaat wordt een hoog voltage opgewekt met spoelen en condensatoren. Stap je over op LED verlichting, houdt er dan rekening mee dat de LED lamp werkt met behulp van een elektronisch voorschakelapparaat.
Bij (LED) TL buizen spreek je letterlijk van de lengte van de buis. De lengte bij een (LED) spot of lamp wijst op de diameter van het breedste stuk van de lichtbron. Dat is vooral goed om te weten indien je te maken hebt met een smal armatuur. Te veel keuze?
Hoge aanschafprijs. Dat de LED-tl-buizen een hogere aanschafprijs hebben dan normale TL buizen is een gegeven. Doorgaans kost een TL buis rond de 2 euro terwijl een soortgelijke LED-tl-buis al gauw tussen de 10 en 20 euro kan kosten.
Led TL buis G5/T5, 60-150 cm. Dit is de meest energiezuinige TL-verlichting met een hoge lumen/watt verhouding. Led TL buis S14s, 30-50 cm. Deze lamp wordt veel gebruikt in badkamers en keukens.
Een starter zorgt ervoor dat een TL buis gaat branden zodra er op de lichtschakelaar gedrukt wordt. Een starter is samen met een conventioneel voorschakelapparaat onderdeel van een armatuur waar een TL buis in geplaatst wordt. Bij een elektronisch voorschakelapparaat heb je geen starter nodig.
De Philips TL-buis 58W warm wit is een fluorescentielamp van 58 watt. De lamp heeft een lichtopbrengst van 5200 lumen.
Afhankelijk of LED verlichting wordt aangestuurd middels stroom of spanning dienen meerdere LED lampen parallel of in serie geschakeld te worden. Het meest voorkomend is dat LED lampen in serie worden geschakeld.
Kies voor LED verlichting met een koele kleurtemperatuur van 4000K of 6500K, weinig verblinding en een hoge kleurweergave. Perfect geschikt voor kelders, zolders of garages: waterdichte LED armaturen of LED's met een IP65 beschermingsgraad (bestand tegen stof en waterdicht).
Als er een zoemend geluid van TL verlichting af komt, wil dat vaak zeggen dat het voorschakelapparaat vervangen moet worden. Zodra TL lampen beginnen te flikkeren, zijn ze aan vervanging toe. Als het al een lange tijd geleden is dat je TL verlichting is vervangen, dan is het raadzaam om ook de starter ook te vervangen.
Als de TL-D lamp aan 1 kant de lamp gloeit en niet zwart is, is vaak de starter kapot. Gebruik de S2 starters wanneer er 2 lampen op 1 voorschakelapparaat zitten zoals de 2x 18W of 4 x 18W armaturen. De S10 starter is de meest gebruikte starter.
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
Tips voor energiezuinige lampen
In een enkel geval is een TL-lamp een zuinigere keus. Ledlampen zijn bijna altijd het zuinigst met elektriciteit. Met de keuzehulp vind je de juiste lamp. Voor een paar soorten halogeenlampen is nog geen ledlamp als alternatief beschikbaar.
Een spaarlamp van 8 Watt, wat qua lichtsterkte overeenkomt met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis 11,5 kWh (€2,50) als je 'm 4 uur per dag aan hebt staan. Een LED-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (€2) bij 4 branduren per dag.