Zet de ventilator bij je open raam en richt deze naar buiten. Zo wordt de warme lucht buiten gehouden en blijft je slaapkamer lekker koel. Slaap je op de begane grond of liever niet met de ramen open? Vul dan een kom met ijsklontjes en laat je ventilator er overheen blazen.
Drink regelmatig, ook al heeft u geen dorst en doe rustig aan. Bescherm uw huid met kleding en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Geniet van de zon, maar ga niet te lang in de zon of blijf in de schaduw. Zorg voor verkoeling: neem een (voeten)bad of douche en leg af en toe een koele natte handdoek in uw nek.
Vul een warmwaterkruik met koud water voor een frisser gevoel. Ja, dat kan. Als je voeten onder het deken of laken uit steken, kan de warmte je lichaam via je voeten verlaten. Sokken nat maken met koud water en zo in bed kruipen kan ook al eens helpen.
Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed. Plaats je ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
De meeste mensen zetten hun ventilator zo dicht mogelijk bij hun bed, zodat de lucht direct op hun lichaam blaast. Klinkt als een logische gedachte, maar wist je dat dat niet per se het meest effectief is? Als je in een warme slaapkamer slaapt, kun je je ventilator namelijk het best in de deuropening zetten.
Goed slapen betekent kiezen voor een goede matras , beddengoed van goede kwaliteit en een gezonde omgeving van natuurlijke, onbehandelde materialen. Wat slaapkleding betreft, geven sommige mensen de voorkeur aan pyjama's, terwijl anderen t-shirts, korte broeken of nachtjaponnen verkiezen.
Ga even uit bed
Als je maar niet in slaap valt, is de kans groot dat je je ook niet héél slaperig voelt. Ga even uit bed en kruip er pas weer in als je wel moe bent. Dit is ook een manier om jezelf te 'resetten'. Als je 'opnieuw naar bed gaat', is de kans groter dat je snel in slaap valt.
Laat het slachtoffer liggen en start met koelen. Dit kun je doen met coldpacks in de nek, oksels, liezen en knieën. Laat iemand (isotone) sportdrank drinken die niet te koud is, en laat iemand eventueel iets eten. Koel en stretch verkrampte spier(en).
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Doe een Koel hoeslaken om je matras of topper
Er bestaan speciale verkoelende hoeslakens voor matrassen. Deze hoeslakens bevatten Outlast. Outlast zorgt voor een aangename verkoeling van je matras of topper. Bij aanraking voelt het hoeslaken direct koel aan.
Zo is een latex matras absoluut het warmste en een koudschuim matras het koelst.
Ga op je rug liggen en rustig naar je buik ademen en vooral je tong ontspannen. Klinkt misschien raar, maar als je je tong teveel tegen je gehemelte drukt zet het je denken aan het werk. Met een ontspannen tong word het rustiger in je hoofd en val je zo in slaap. Ik lees meestal nog een E-book als ik in mijn bed lig.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
1. De makkelijke oplossing: Leg wat flessen water in de vriezer en plaats ze als ze lekker koud zijn voor je ventilator. Zo is de lucht die je ventilator blaast extra koel.
Zet een flinke ventilator in de deuropening en zorg dat hij niet je kamer maar je gang in blaast – op de hoogste stand. Je ventilator zal langzaam de warme lucht uit de kamer 'zuigen'. Vanwege dit kleine luchtdrukverschil zal er koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen.