Maar wanneer is een kind eigenlijk zelfstandig genoeg om alleen naar school te gaan? De meeste kinderen kunnen als ze 8 of 9 jaar zijn alleen naar school fietsen, schrijft Ouders van Nu, 'maar ieder kind heeft zijn eigen tempo'.
Volgens VVN kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten bij een leeftijd van 9 en of 10 jaar. Fietsersbond (België) adviseert een minimum leeftijd van 10 jaar, maar dit hangt ook af van uw kind: al dan niet snelle ontwikkeling, de schoolroute zelf en de opgedane verkeerservaring.
Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.
Hoewel ieder kind anders is zijn er wel globale richtlijnen waar je je aan kan houden. Over het algemeen kunnen kinderen vanaf groep 7 of 8 van de basisschool kort alleen thuis zijn. Kinderen van elf à twaalf jaar zijn al redelijk zelfstandig, maar ze voor een langere tijd alleen laten is nog niet aan te bevelen.
Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen? Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) kan een kind snelheden en afstanden inschatten als hij 9 of 10 jaar oud is. Je zou het vanaf die leeftijd met je kind kunnen oefenen door er op afstand achter te blijven rijden.
Overdrijf niet. Jij mag misschien een kilometervreter zijn, een kind heeft een beperktere actieradius en is het eerder zat. Bedenk een redelijke afstand en hou je daar ook aan. Twintig tot dertig kilometer is voor veel kinderen echt het maximum.
De schoolbus brengt en haalt meestal kinderen tot en met groep vier en soms ook oudere kinderen die ver weg wonen. Bij het wegbrengen laat de chauffeur je kind nooit alleen thuis achter. Als er niemand thuis is, gaat je kind weer mee terug naar school.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet 's nachts.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Pas vanaf 10 jaar wordt het veiliger om zelfstandig te gaan zwemmen. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de zwemvaardigheid van uw kind.
De meeste binnenspeeltuinen zijn geschikt voor alle leeftijden (van 0 t/m 12 jaar). Er zijn ook indoor speelparadijzen die pas geschikt zijn vanaf 1 of zelfs vanaf 4 jaar. Bekijk dus eerst even op de website of de speeltuin geschikt is voor je baby of peuter.
Vanaf een jaar of zeven kun je je kind zelf iets simpels leren koken. Denk aan het bakken van pannenkoeken of een eitje. Een fruitsalade of ander koud gerecht klaarmaken, lukt ze nu meestal ook goed zelfstandig. Welke leeftijd je kind ook heeft, zorg er altijd voor dat je in de buurt bent en toezicht houdt.
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Volgens de Belgische wetgeving is een kind alleen thuis laten niet strafbaar. Een kind jonger dan twaalf alleen achterlaten in de auto is dat wél. Je blijft aansprakelijk voor je kinderen tot ze achttien zijn. Alles wat ze doen, valt dus onder jouw verantwoordelijkheid, ook als je er niet bij bent.
De directeur beslist of uw kind vrij krijgt. Meer dan 10 dagen vrij zijn? Dan moet de leerplichtambtenaar toestemming geven. De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
De gemiddelde vakantiefietser fietst zo'n 70 kilometer per dag. Er zijn mensen die 30 kilometer fietsen maar ook die dagelijks 150 kilometer fietsen. Hieronder vind je een tabel om je een indicatie te geven van het aantal kilometers dat je maximaal zou kunnen fietsen.
In totaal gaat 70% van de kinderen één of meer dagen per week op de fiets naar school, en 30% nooit. Volgens cijfers van het CROW gaat ongeveer 2/3e van de basisschoolkinderen lopend of op de fiets naar school (CROW, z.d.). Deze cijfers zijn in dit onderzoek dus iets hoger.
Kinderen vanaf 12 jaar (152 cm) kunnen meestal op een 28 inch fiets fietsen.
De 26 inch fietsen zijn de fietsen in de grootste kindermaat. Vanaf een lengte van 140 cm passen kinderen op deze fietsen. Soms wordt deze maat overgeslagen en wordt er direct gekozen voor een 28 inch fiets.