Het bewuste, onderbewuste en onbewuste brein Hierin liggen de diepste gedachten, gevoelens, overtuigingen, herinneringen en (gedrags)patronen. In sommige gevallen zijn delen van het onbewuste ook onderdrukt, denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde trauma's of negatieve gevoelens.
Je onderbewustzijn zorgt ervoor dat je emotioneel en fysiek ongemakkelijk voelt wanneer je iets nieuws of anders wilt doen of om een van je gevestigde gedragspatronen te veranderen. Je kan je onbewust geneigd voelen om je terug te trekken naar je comfort zone elke keer dat je iets nieuws probeert.
Bewustzijn is het menselijke vermogen om te kunnen ervaren of waarnemen. Het is een beleving en besef hebben van jezelf en je omgeving. Bewustzijn is wat de mens, mens maakt.
Het onderbewuste (of voorbewuste) brein bevat gedachten, gevoelens en herinneringen waar we ons op niet van bewust zijn, maar die gemakkelijk kunnen worden teruggehaald en in het bewustzijn kan worden gebracht. Het bestaat net onder het niveau van bewustzijn, vóór het onbewustzijn.
Het onbewuste brein gebruiken we bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie, als we emoties voelen, bij onze verbeelding, als we dromen, inspiratie hebben, bij onze herinneringen, onze gewoontes en hier zit ook al onze opgeslagen kennis, alle irrationele overtuigingen die we geleerd hebben en onze intuïtie.
Veranderingen in humeur bij mensen
Stress en angst gaan heel vaak samen. Dat komt door de werking van de amandelvormige kern in de hersenen, de amygdala. De amygdala activeert de stressreacties, en is belangrijk bij emoties. Gedragsveranderingen tijdens stress hebben dan ook vaak met een veranderd humeur te maken.
De verwerkingscapaciteit van het onbewuste is ongeveer 200.000 keer zo groot als die van het bewustzijn. Bij moeilijke beslissingen kan het bewustzijn de hoeveelheid informatie niet meer helder op een rij krijgen, zeker als er sprake is van veel informatie of grote tijdsdruk.
je heb een hoog zelfreflectief vermogen en een natuurlijke drive voor persoonlijke groei en ontwikkeling. je hebt een goed geheugen en je legt snel verbanden (waar anderen die vaak niet zien) je hebt een analytisch inzicht en probleemoplossend vermogen.
Binnen diverse spirituele stromingen staat het Bewustzijn voor de geest en het vermogen om te kunnen ervaren of waarnemen, oftewel een beleving of besef hebben van jezelf en de omgeving.
Oorzaken. Een veranderd bewustzijnsniveau kan wijzen op een aangetaste hersenfunctie. Het bewustzijnsniveau kan worden verlaagd wanneer de hersenen te weinig zuurstof krijgen, zoals het geval is bij zuurstofgebrek. Ook in een shocktoestand kan het bewustzijnsniveau dalen, omdat de hersenen niet genoeg bloed krijgen.
Het verschil in het kort
Je neemt informatie bewust tot je. Alles wat je bewust meemaakt, valt hieronder. Je kunt hier zelf invloed uitoefenen en kunt hier alles zelf aansturen. Onderbewust: Hetgeen dat zijn weg heeft gemaakt vanuit je bewuste naar het onderbewuste, omdat het niet langer nodig of wenselijk is.
Je spreekt met je onderbewuste af wat je wilt veranderen en hoe je het verandert. Dit doe je ook weer door middel van spiertesten. Vervolgens doorloop je een eenvoudig proces om te zorgen dat je hersenhelften zich weer verbinden met de situatie die stress geeft of met de gewenste overtuiging.
Het individuele bewustzijn verwerkt opgedane zintuiglijke indrukken van de natuurlijke omgeving, van mensen, van voorwerpen, en reflecteert op de emoties, gedachten of behoeften die bij het individu door deze indrukken worden opgeroepen.
Waarom is lichaamsbesef belangrijk? Het lichaamsbesef of lichaamsbewustzijn maakt dat we weten wat we met ons lichaam aan het doen zijn en dat we aanvoelen waar we ons in de ruimte bevinden. Hierdoor kunnen we doelgericht bewegen en ons veilig verplaatsen.
Herprogrammering van je overtuigingen is mogelijk omdat je hersenen constant nieuwe verbindingen maken en zich voegen naar de opdrachten die jij ze geeft. Door je daarvan bewust te zijn en je gedachten te sturen kun je negatieve gedachten en destructieve gewoontes de baas worden.
Onbewuste stress symptomen
Je gaat meer eten. Als je rookt, heb je vaker de behoefte aan een sigaret. Je hebt minder of geen zin in seks. Vaker piekeren.
Het gaat met name om drie hersengebieden: de amygdala, de hippocampus en de prefrontale cortex. Deze gebieden vormen het 'angstcircuit' in de hersenen. In de amygdala vindt de emotionele informatieverwerking plaats. Als je gevaar of angst beleeft verwerken je hersenen de informatie daarover allereerst op die plaats.
Hersencellen maken minder goed contact met elkaar en trekken zich terug. Je wordt daardoor minder goed in staat jezelf te remmen of je gedrag te sturen. Je concentratie gaat achteruit en je emoties vliegen alle kanten op. Ook in de Hippocampus, een dieperliggend gedeelte in de hersenen, treedt een soort krimp op.
Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen. Ook kunnen mensen last hebben van slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, verminderde eetlust, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Deze lichamelijke klachten ontstaan vooral door stress.