Alleenreizende kinderen Als kind alleen met het vliegtuig is natuurlijk spannend. Voor uw kind, maar ook voor u. Met onze Unaccompanied Minor-service begeleiden we alleenreizende kinderen van check-in tot aankomst, tussen 5 en 14 jaar oud is deze service verplicht.
KLM – vanaf 5 jaar oud
Voor kinderen tussen 5 en 14 jaar kun je de unaccompanied minor-service boeken. Voor kinderen tussen de 14 en 18 jaar is de unaccompanied minor-service niet verplicht. Als je besluit deze service niet te boeken, dan vliegt je kind op dezelfde manier als een volwassene.
Zonder toestemming met een kind jonger dan 18 jaar naar het buitenland reizen, is niet toegestaan.
Ja, als u reist met een kind jonger dan 18 jaar. U moet dan toestemming hebben van de andere ouder met gezag. U vult samen het toestemmingsformulier in. Hiermee bewijst u aan de grenspolitie dat u toestemming heeft.
Een baby mag vliegen van zodra hij 7 dagen oud is tenzij hij prematuur geboren is. Voor de leeftijd van 3 maand is de ontwikkeling van de longen nog heel pril. Een lange vliegreis op grote hoogte kan nadelig effect hebben.
Alleenreizende kinderen
Kinderen mogen vanaf 12 jaar alleen reizen. Een alleenreizend minderjarig (t/m 17 jaar) kind moet gedurende de hele reis in het bezit zijn (en deze op aanvraag kunnen tonen) van schriftelijke toestemming voor de reis van een ouder of wettige voogd.
Vanaf hun 12de verjaardag mogen kinderen alleen reizen, op voorwaarde dat een ouder of wettelijk verantwoordelijke daar de officiële toelating voor heeft gegeven. Alle informatie staat op de pagina "Kind aan boord" op onze site, alsook op het in te vullen formulier.
Juridisch gezien mag een minderjarig kind dus alleen vliegen, mits het kind toestemming heeft van diens gezaghebbende ouder(s) én het kind deze toestemming kan aantonen.
U neemt hiervoor mee: toestemmingsformulier, ondertekend door beide ouders; kopie paspoort of identiteitskaart van beide ouders; recent (advies: niet ouder dan 3 maanden) internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van het kind met ouder- en gezagsgegevens.
Heeft mijn kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig? Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig als ze naar het buitenland reizen.
In het meest vervelende geval kan de toegang tot een land of het instappen in een vliegtuig worden geweigerd en dat risico wil je natuurlijk niet lopen. Indien je geen toestemmingsformulier kunt overleggen wordt in sommige gevallen de andere ouder opgebeld en heb je de kans dat jullie je reis kunnen vervolgen.
Via het toestemmingsformulier geeft een deelnemer toestemming voor de opslag en het gebruik van zijn/haar gegevens voor wetenschappelijk onderzoek.
Wat is een ouderverklaring? Door een ingevulde ouderverklaring in te leveren, geeft u aan dat u uw kind zou willen inschrijven op de nieuwe school als deze zou starten. De verklaring betekent niet dat u dit ook verplicht bent. U kunt altijd nog besluiten om uw kind op een andere school aan te melden.
Er bestaan geen EU-regels hierover, elk EU-land beslist zelf of het kind officiële toestemming van zijn of haar ouder(s) of voogd(en) nodig heeft.
Vraag hiervoor ruim op tijd toestemming aan elke (pleeg)ouder, verzorger of instelling met gezag of voogdij over het kind. Krijgt u die toestemming niet, dan kunt u aan de rechter vervangende toestemming vragen. De procedure valt onder het civiele recht (burgerlijk recht).
Wanneer je als minderjarige een reis wilt boeken, kun je bij veel reisbureaus terecht met een ouderverklaring. Zij geven hiermee aan dat jij zelfstandig genoeg bent om deze reis te maken.
Een verklaring van de bewoner/eigenaar wordt gevraagd, zodat de bewoner/eigenaar toestemming geeft wie er wordt ingeschreven op zijn/haar adres. Een onjuiste inschrijving kan nadelige gevolgen hebben voor diverse toeslagen, parkeervergunningen, etc.
Kinderen hebben een eigen visum en eigen paspoort of ID-kaart nodig.
Als uw kind met of zonder u naar het buitenland reist, moet uw kind een geldig paspoort of identiteitskaart hebben. Dit geldt voor elk land van bestemming, ongeacht de leeftijd van uw kind.
16 - 17 jaar
Kinderen van deze leeftijd kunnen goed alleen thuisblijven, als ze zich hier zelf goed bij voelen.
Als je 16 bent mag je zelf een arbeidsovereenkomst aangaan.Je mag maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken. Let wel op: schooltijd telt mee als arbeidstijd en je mag niet 's nachts werken, geen oproepdiensten doen en niet overwerken.
Er geldt geen leeftijdsbeperking voor onze reizen. Jongeren t/m 17 jaar die zonder begeleiding van een volwassene reizen, dienen in het bezit te zijn van een verklaring ondertekend door hun ouders/verzorgers. Uitzondering op deze regel is Londen.
In principe zijn het de ouders die voor minderjarige jongeren toestemming geven. Vandaag wordt echter aanvaard dat minderjarige jongeren zelf toestemming kunnen geven wanneer zij over “voldoende onderscheidingsvermogen” beschikken, dat wil zeggen dat hij/zij in staat moet zijn om zelfstandig beslissingen te nemen.
Erfenis beheren tot kind 18 jaar wordt
De wettelijk vertegenwoordiger beheert de erfenis voor de minderjarige kinderen. Vanaf 18 jaar mogen de kinderen zelf beslissen over de erfenis. Zij kunnen dan vragen om de erfenis direct te krijgen.