Veel wortels zijn afgestoken. Een gezonde kluit krijg je volgens hem alleen als een boom in zijn leven een keer of zes is verplant. En dat is met een kerstboom niet zo. Die groeit een jaar of zeven, waarna de spade in het wijd vertakte wortelstelsel gaat.
Kerstboom stekken zoals de conica hebben nagenoeg alle dezelfde eigenschappen. Om plantgoed voor kerstbomen te kweken is stekken een minder goede methode omdat stekken een vele malen hoger uitvalpercentage heeft dan gezaaide kerstbomen.
Plant de boom pas in de tuin als de ergste vorstperiode voorbij is. De kerstboom voelt zich het beste in een ruim gat in de grond, gevuld met goede tuingrond zónder mest. Ook als de boom in de tuin staat moet je de boom goed blijven verzorgen.
Een kerstboom zonder kluit moet altijd met de onderkant in het water staan. Zorg er daarom voor dat uw kerstboomstandaard altijd een laag water bevat. Doorgaans betekent dit dat u eens in de twee dagen een kan water in het reservoir dient te gieten. Voeg tijdens het bijvullen telkens één eetlepel kristalsuiker toe.
Heb je een boom met kluit gekocht, dan kun je hem na de kerst in de tuin zetten. Als je er goed voor zorgt, kun je hem volgend jaar weer gebruiken. Zet de boom met een pot in de grond zodat de wortels compact blijven, dan kun je hem volgend jaar makkelijk uitgraven en weer binnen zetten.
Zo verzorg je de boom:
Laat de boom eerst acclimatiseren: zet hem eerst een dag in de garage of schuur en verhuis hem dan pas echt naar binnen. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit en gaan de naalden eerder vallen. Geef een boom met kluit meteen een paar liter water.
Heb je een kerstboom met kluit gekocht? Zet hem dan in een ruime pot en geef overvloedig water. Zorg ervoor dat de grond steeds een beetje vochtig is. Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.
"Kerstbomen zijn buitengewoon brandbaar", zegt Johan Bijvank, docent bij de Brandpreventie Academy. "Een kerstboom die helemaal uitgedroogd is, kan heel gevaarlijk zijn en een hele kamer in no time in lichterlaaie zetten. Een kerstboom met een kluit die water krijgt, blijft sappiger en brandt minder snel en fel."
Je kunt je kerstboom ook zonder kluit prima in een pot zetten op je balkon op of terras. Hij groeit dan wel niet verder, maar hij ziet er nog best lang mooi uit. Versier de boom met pindaslingers en vetbollen: dan maak je er een vogelvoederboom van.
Iedereen mag een boom brengen en planten, mits de kluit echt een kluit is die levensvatbaar is. Bedenk daarbij dat elke boom even groot is boven de grond als onder de grond. Een boom van twee meter met een kale stronk van 30 cm er onder zal niet gaan.
4) Plant zo snel mogelijk je kerstboom in een grote pot
Daarna een laag beplantingsaarde van 5-10cm onderin de pot, zet de boom mooi recht en vul de pot dan verder op rond de kluit met beplantingsaarde.
In zijn jeugd groeit de Nordmann twee keer zo langzaam als andere kerstbomen, wat zich vertaalt in de verkoopprijs. Na twee jaar in de kwekerij is het zaadje gegroeid tot een stekje van tien centimeter hoog. Dan wordt het stekje in de kwekerij verplant om weer twee jaar te groeien.
Zet de kerstboom zo kort mogelijk binnen. Houd de boom uit de buurt van de haard en radiator. Zet de boom in pot in een diepe schaal of schotel met water. Na de feestdagen zet je de boom zo snel mogelijk buiten op het terras of plant je hem in de volle grond.
Teelt van kerstbomen
De teelt van de kerstbomen duurt 7 tot 11 jaar (nordmann, fraseri), afhankelijk van het soort kerstboom. Dat is zeker niet alleen planten en er vervolgens niet meer naar kijken. Door het jaar heen komt de kerstboomkweker terug bij de boom. De boom wordt gesnoeid en eventueel bemest.
Houten kruis
Sommige kerstbomen worden op een houten voet of kruis genageld zodat ze gemakkelijk recht blijven staan. Die bomen zullen jammer genoeg niet zo lang mooi blijven. Water geven is onmogelijk, en daardoor legt ie sneller het loodje. Je kiest best voor een staander of houder waar je je boom in kan zetten.
Wij zorgen ervoor dat de bomen niet té vroeg worden gezaagd, waardoor deze bomen ook prima ca. 2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt.
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Heeft de boom een kluit: hou hem vochtig. En ook als de Nordmann of fijnspar is afgezaagd, moet je hem water geven. Dat kan, omdat de meeste standaarden waar je de boom in vastklemt voorzien zijn van een bakje. Dat vul je met water, waar het afgezaagde vlak van de stam in komt te hangen.
Heb je een gezaagde kerstboom? Zorg dan dat je zelf nog eens 3 tot 4 centimeter van de onderkant van de stam afzaagt. Zo kan de boom beter water opnemen. Zaag de stam recht af, en dus niet schuin of in een V-vorm.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
Er zit veel verschil in de soorten kerstbomen die aangeboden worden. Als je de kerst wilt halen met een groene boom moet je gaan voor de Nordmann spar (deze prikt niet!), Nobele spar, Blauwspar, (Koreaanse) zilverspar. Deze zijn allen naaldvast.
Nobele spar of edele zilverspar
De naalden zijn blauwgroen en zacht en vallen niet snel uit. De kerstboom geurt lekker. De takken worden vaak gebruikt voor kerststukjes.