Fossiele grondstoffen worden steeds schaarser. De vraag naar energie neemt toe doordat de wereld- bevolking groeit en de welvaart toeneemt. Maar ook de vraag naar andere mineralen, metalen en niet- metalen groeit sterk. Vooral de vraag naar zeldzame metalen is in het afgelopen decennium sterk toe- genomen.
Belangrijk zijn bijvoorbeeld China (antimoon, vloeispaat, gallium, germanium, grafiet, indium, magnesium, zeldzame aardmetalen, wolfraam), Rusland (platinametalen), de Democratische Republiek Congo (kobalt, tantaal) en Brazilië (niobium en tantaal).” Nederland heeft aan de Europese lijst van 41 grondstoffen nog fosfaat ...
Maar is dat eigenlijk wel zo? Opvallend genoeg zijn grondstoffenexperts het over één ding eens: grondstoffen raken helemaal niet op, de voorraden zijn ruimschoots toereikend. Fysieke schaarste van grondstoffen is een fabeltje.
Maar er zijn ook metalen waarvan de ertsen binnen afzienbare tijd uitgeput zullen zijn, aldus Henckens. Molybdeen bijvoorbeeld, dat gebruikt wordt in hoogwaardig staal; antimoon, dat in veel elektrische apparatuur wordt gebruikt. Ook de winbare voorraad zink en goud is als we zo doorgaan nog deze eeuw uitgeput.
Iets is schaars als er productiefactoren voor moeten worden opgeofferd. Bijna alle goederen zijn schaars. Zonlicht en het water van een rivier zijn uitzonderingen, er hoeven geen productiefactoren voor te worden opgeofferd.
Belangrijke basismetalen als koper, zink, lood en nikkel dreigen schaars te worden, wat de hoeveelheid bijproducten ook doet krimpen. Belangrijkste basismetalen zijn koper, zink, lood, aluminium, ijzer en nikkel.
Er kwam uit dat we met antimoon nog toe kunnen tot 2040, en met zink en molybdeen tot het einde van de eeuw. Over duizend jaar zijn van 15 grondstoffen de voorraden uitgeput, waaronder koper, nikkel, lood en ijzer.”
Maar Oekraïne heeft nog veel meer te bieden. Zoals Kenneth Carroll op Linkedin duidelijk maakt, herbergt het land een heleboel waardevolle grondstoffen. Zo heeft Oekraïne het meeste (winbare) uranium van alle Europese landen. In een tijd waarin kernenergie weer in belangstelling staat, is zo'n voorraad niet verkeerd.
Goud is een schaars edelmetaal dat niet kan worden bijgedrukt of geproduceerd. Al het goud is namelijk al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf. Gek genoeg is goud niet gevormd op de aarde, omdat voor het ontstaan ervan fusiereacties nodig zijn.
En staal en kunststof worden ook problematisch' Het is schaars en daardoor slecht leverbaar. Houd rekening met lange wachttijden en gepeperde prijzen als nu je wilt verbouwen.
Tot op de gram kunnen we het natuurlijk niet juist berekenen, maar volgens schattingen van experts zou de huidige zilvervoorraad op onze planeet zo'n 600.000 ton bedragen en is hiermee schaars.
Agro-grondstoffen, energie en transport waren fors in prijs gestegen. Die kosteninflatie kregen ze op dat moment slechts beperkt doorgerekend aan afnemers zoals supermarkten. En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
Aardolie kan ook als brandstof dienen bij het opwekken van elektriciteit (grijze stroom) in een elektriciteitscentrale. Doordat aardolie schaars is, wordt het echter vaker gebruikt voor andere doeleinden.
Kies wind- of zonnestroom uit Nederland
Wat wél helpt: kiezen voor wind- of zonne-energie die in Nederland is opgewekt. Omdat wind- en zonne-energie uit Nederland nog schaars is, zorgt dat voor de bouw van nieuwe windmolens en zonnecentrales.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
De output bestaat uit een diverse combinatie van granen en voedergewassen waaronder tarwe, maïs, gerst, zonnebloemen, suikerbieten, tabak en verschillende soorten groenten en fruit. De productie van gewassen speelt een centrale rol, meer bepaald deze van granen en plantaardige oliën.
Europese landen zijn het rijkste
De meest welvarende landen bevinden zich voornamelijk Noord-Amerika, Europa, Azië en Oceanië, maar ons continent springt er, niet geheel tegen de verwachting, uit. Geen enkel land uit Zuid-Amerika en Afrika halen de normering.
Het is al enige tijd schrikken bij het afrekenen van een kar vol boodschappen en de komende tijd zal die schrik alleen maar groter worden. Door de Russische invasie van Oekraïne worden pasta, brood, groente en ook vlees nog duurder, verwachten experts.
Het aandeel van ijzer in de aardkorst is 5,63 % (op basis van gewicht). Het is daar het op drie na meest voorkomende element (na zuurstof, silicium en aluminium). Vooral in de kern van de aarde is enorm veel ijzer te vinden. Men schat dat ijzer goed is voor ongeveer een derde van de totale massa van de aarde.
Koper zit niet kant en klaar in de grond; mensen moeten het eerst onder andere nog mijnen en smelten van erts tot grondstof. Dit complete proces leidt tot chemische verontreiniging, kost veel water en brengt CO2 in de lucht.
De Commissie noemt grondstoffen kritiek als ze van cruciaal economisch belang zijn, maar niet op betrouwbare wijze binnen de EU kunnen worden gewonnen en dus grotendeels moeten worden ingevoerd.
Het tegenovergestelde van een economisch goed, dat schaars is, is een vrij goed. Een vrij goed is een goed waarbij men geen productiemiddelen of tijd hoeft op te offeren om het te produceren. Een voorbeeld is het al genoemde zonlicht: je hoeft geen productiemiddel of tijd op te offeren om zonlicht voort te brengen.
Europa belangrijkste grondstoffenleverancier
Veel fossiele brandstoffen zoals aardolie komen uit Rusland en Noorwegen, zand en grind uit de buurlanden, granen uit Frankrijk. Metaalertsen en sojabonen komen vooral uit Brazilië.