In totaal zijn er in 2020 428.000 cv-ketels aangeschaft. De Gasmonitor laat echter ook een sterke groei zien in het aantal verkochte warmtepompen. In 2020 zijn 62.000 warmtepompen geïnstalleerd. Dat is maar liefst 37% meer ten opzichte van 2019.
Nederland kent een kleine 8 miljoen huishoudens. Het merendeel daarvan stookt op aardgas, gemiddeld zo'n 1.600 kuub per jaar. Bij productie, transport en verbruik van een kuub aardgas komt zo'n 2 kilo CO2 vrij.
Zo'n 91% van de 8 miljoen woningen en ruim 1,1 miljoen utiliteitsgebouwen in Nederland zijn aangesloten op het aardgas.
Doelen aardgasvrije wijken
In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Tot en met 2030 is in het Klimaatakkoord de afspraak om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen.
Het aantal elektrische warmtepompen in Nederland groeit fors. Vorig jaar werden er 250.000 warmtepompen geïnstalleerd, waardoor het totaal op bijna 1 miljoen uitkomt. Het leeuwendeel is echter verkocht als airco. In 2019 steeg het aantal geïnstalleerde warmtepompsystemen met bijna 166.000.
Van de acht miljoen huizen is 5,9 procent aangesloten op stadsverwarming (warmtenet) en 5,2 procent van de woningen heeft een warmtepomp.
De 'installed base', dus het aantal in Nederland operationeel zijnde warmtepompen, kwam eind 2019 uit op ruim 200.000. Voor een succesvolle energietransitie moeten de verkoopcijfers van warmtepompen nog flink aantrekken. En hierover is Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen, optimistisch.
Nederland is in 2050 een klimaatneutrale samenleving. Dit doel staat in het Klimaatakkoord. Naast dat het goed is voor het klimaat, maakt het ons ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Gemeenten en regio's spelen hierin een grote rol door in de gebouwde omgeving van het aardgas af te stappen.
Het kost gemiddeld 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd, meldt Nieuwsuur. Meer dan de helft van die investering is volgens het EIB niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.
Voor het eerst is gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) becijfert dat het een gemiddelde investering vergt van 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen.
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool. Dat zijn fossiele brandstoffen die véél meer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken dan aardgas.
Delen. Aardbevingen en schade in Groningen, vervuiling, klimaatverandering. Allemaal niet nodig als we massaal overstappen van gas op duurzame energie. In 2022 stopt de gaswinning in Groningen en uiterlijk 2050 gebruikt Nederland helemaal geen aardgas meer.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas.
Daarnaast is er ook gekozen voor 10 zonnepanelen om te besparen op de energiekosten. Het laten uitvoeren van deze verschillende maatregelen zorgt voor een lagere energierekening en dragen bij aan meer comfort binnen de woning. Door over te stappen op inductieplaten, is het mogelijk om volledig van het gas af te komen.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas.
Terwijl in Nederland 93 procent van de woningen een aardgasaansluiting heeft, wordt in Duitsland een kwart van de huizen nog verwarmd met een olieketel. Het grootste deel is ouder dan twintig jaar.
Wereldwijde gasreserves
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd.
Warmtenetten
Op dit moment verwarmen we onze huizen eigenlijk met warm water. De cv-ketel verwarmt water met aardgas, dat vervolgens via bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming je huis verwarmt. Op veel plekken in Nederland is warmte beschikbaar die ook gebruikt kan worden om water te verwarmen.
Ook het aantal geïnstalleerde lucht/water-warmtepompen steeg flink, zij het iets minder hard, van 31.959 in 2019 naar 41.047 in 2020, een groei van 28%.
Momenteel zijn er ongeveer 450.000 woningen in Nederland aangesloten op een warmtenet. En het aantal blijft groeien. De meeste warmtenetten bevinden zich in grotere steden zoals Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Maastricht, Breda of Amsterdam.