Ook na castratie moet een kater nog een aantal weken binnengehouden worden, omdat hij nog enige tijd (tot wel 7 weken lang) vruchtbaar kan zijn. Bij castratie op latere leeftijd kan het lastiger zijn om ongewenste gedragspatronen nog te veranderen. Als uw kat buiten komt, is er veel meer risico op ongewenste nestjes.
Gecastreerde katers kunnen geïnteresseerd blijven in krolse poezen en zelfs pogingen tot dekking doen.
Zo zie je of een kat gecastreerd is
Bij katers is het makkelijk te zien, bij poezen is het lastiger. "Niet-gecastreerde katers hebben dikkere wangen. En aan de achterkant kun je nog goed zien dat de balletjes er zijn." Stel je wil een kat uit het asiel halen, dan zijn ze vaak standaard al gecastreerd / gesteriliseerd.
Een kat wordt gemiddeld 14 jaar oud.
De levensverwachting van katten hangt van verschillende factoren af. Denk maar aan de voeding, maar ook de verzorging en de genen spelen een rol. Het geslacht speelt eveneens een rol. Zo wordt een kater over het algemeen minder oud dan een kattin.
Wanneer jonge katers beginnen te sproeien, is het vaak verstandig deze snel te laten castreren. Ook kunnen simpele veranderingen in huis en gebruik van feromonen (Feliway) soms helpen. Maak de sproeiplekken goed schoon met een mild reinigingsmiddel zonder parfum of sterke geur.
Adviesleeftijd voor castratie
Probeer in ieder geval de kat te laten castreren voordat deze vruchtbaar wordt en hou uw kat binnen zolang het dier nog niet gecastreerd is. Ook na castratie moet een kater nog een aantal weken binnengehouden worden, omdat hij nog enige tijd (tot wel 7 weken lang) vruchtbaar kan zijn.
Aandachtspunten. Na de castratie is de kat nog enkele weken vruchtbaar, dus het is verstandig om de kater nog 6 weken niet in contact te laten komen met vrouwelijke poezen.
Katten die zich prettig voelen, trappelen met de voorpoten op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld een trui, een deken, een kussen of de buik van de eigenaar. Sommige katten laten zich meeslepen. Bij hen leidt dit trappelen uiteindelijk tot zelfbevrediging.
Rijden. Is hier al eens eerder aan de orde geweest. Een goed teken dat hij dit doet, hij voelt zich op zijn gemak. Het feit dat een gecastreerde kater nog steeds sexuele gevoelens heeft is bekend, maar meestal laten ze dit niet bij mensen zien.
Uw kat communiceert met u door lichaamstaal te gebruiken: zijn houding, stand van de oren, snorharen en vacht en vocaliseren op verschillende manieren. Normaal, angstig en agressief. De kat is en blijft een jager, ook de binnenkat. Bij het jagen hoort ook verstoppen en op de loer liggen.
Wel is bekend dat gecastreerde katers kunnen gaan rijden op andere katten, poezen zowel als katers. Ook leven ze zich soms uit op een kussen of schapenvacht. Dit gedrag wordt wel gelinkt aan verveling, zeker als het obsessieve vormen aanneemt (dat lijkt bij jou wel het geval).
Voordelen sterilisatie poes of castratie kater
U geeft uw kat een langer, rustiger en gezonder leven; Gesteriliseerde poezen hebben minder kans op een baarmoederontsteking of melkkliertumoren; Gecastreerde katers vechten minder en de kans dat ze weglopen is minder groot.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
Door Olaf Libert een Zweedse onderzoeker is vastgesteld dat katten tien tot twintig keer per dag paren en soms wel vier tot zes dagen. Na elke paring wassen beide katten zich, dit heeft een rustgevend effect. Door de vele dekkingen wordt een grote hormoonafgifte gestimuleerd en komen er dus meerdere eitjes vrij.
Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Bij katers worden de testikels verwijderd, bij kattinnen de eierstokken en soms ook de baarmoeder. Bij een sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar enkel de eileiders of zaadleiders onderbroken.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Het is ook mogelijk dat je kat last van stijve spieren heeft terwijl de inspanning al even geleden heeft plaatsgevonden. Deze spierpijn wordt veroorzaakt doordat er kleine scheurtjes in de spiervezels zijn ontstaan. De spieren zullen dan pijn doen en minder belastbaar zijn.
Als je kat eens eenmalig met zijn achterwerk over de grond schuurt is, hoef dit niets te betekenen. Soms zit er nog wat ontlasting aan het achterwerk of heeft je kat gras gegeten wat er met ontlasten niet zo makkelijk uitkomt. Je kat zal dit dan proberen op te lossen door te gaan sleetje rijden.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.