Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn. Kijk hierbij naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 graden geen probleem, maar zit u in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn.
Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Organen, hart en hersenen kunnen beschadigd raken en de hond kan zelfs komen te overlijden.
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Laat je hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heb je zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat je hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.
Toch raadt ze niet aan om een natte handdoek op een hond te leggen. "Het gevaar van deze methode is dat het maar heel weinig zin heeft. De handdoek warmt heel snel op tot dezelfde temperatuur als de huid van de hond, de hond koelt dan verder niet af."
Daarnaast kan je hond een zonnesteek oplopen, tijdens het uitlaten met een hittegolf. Laat je hond daarom niet uit op de heetste uren van de dag, tussen 12 uur en 15 uur. Ga vroeg in de ochtend als het buiten nog wat frisser is, of later op de avond als het iets meer is afgekoeld.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Honden en hun liefde voor zonnestralen
Hun lichaam maakt vitamine D aan en bovendien dient de warmte ook om de lichaamstemperatuur te reguleren. Laat daarom op een zonnige dag uw hond los en laat hem zowel fysiologisch als emotioneel profiteren van een bad in de zon.
Als de vochtigheid te hoog is, kan de hond geen warmte afgeven aan de omgeving en kan zijn eigen temperatuur snel oplopen. In zo'n omstandigheid is het essentieel je hond snel af te koelen, door water, ijsblokken of een ventilator. Let wel: een ventilator alleen kan een hond niet koel houden.
Over het algemeen is kun je stellen dat het tot 7 graden warm genoeg is voor zowat alle honden. Is het kouder dan deze temperatuur, dan moet je oppassen. Vanaf – 7° is het te koud voor zowat alle honden.
Hoe kunt u dus oververhitting bij uw hond herkennen? De oververhitte hond is per definitie duidelijk onwel. Hij heeft warme oren en voetzooltjes, rode slijmvliezen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen.
Zelfs een korte stop kan al flinke oververhitting veroorzaken, aangezien honden hun lichaamswarmte niet zo gemakkelijk kwijtraken als mensen. Traditionele airco's kunnen dan weer schadelijk zijn voor longen van uw hond en zijn daarom vaak geen geschikte oplossing.
De beste manier hiervoor is door de nek en buik of liezen van je hond te bevochtigen met kraanwater. Stromend water is het beste, bijvoorbeeld met behulp van een tuinslang. Maar met een emmer water en een spons kan het ook. Koel tevens de oren en voetzolen van je dier.
Zorg er daarom voor dat je je hond of kat nooit achterlaat in een warme auto. Laat altijd de ramen open staan en laat ze niet langer dan vijf minuten achter in de auto.
Hoe merk je dat je hond oververhit raakt? De 10 meest voor de hand liggende symptomen zijn deze: Verhoogde temperatuur: een hondenlijf heeft normaal een temperatuur van 38 tot 39 graden. Als het warm is, kan dit iets hoger zijn, maar boven de 40,5 graden is dit te hoog!
Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd. Koel de de hond dus op de buik, in de liezen en de oksels en niet op de rug.
Als je hond overdag buiten zit, is het een goed idee om in de schaduw een kinderbadje te zetten. Op die manier kan je viervoeter zichzelf verfrissen als hij dat wil. Binnen kan je ook op zoek naar een fris plekje in huis. Als je het overal in huis warm is, kan je ook een ventilator met een pak ijs ervoor gebruiken.
De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, namelijk 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Een bankje of bed heeft als voordeel dat het wat meer van de grond af staat. En voor honden die graag onder een kleedje verstopt liggen kan een slaapzak de perfecte uitkomst zijn. Bij jou op de bank of in bed slapen is natuurlijk ook een mogelijkheid en veel honden vinden dit helemaal het einde.
Een zonnesteek kan dodelijk zijn. Het komt vaak voor wanneer een hond opgesloten is in een huis of in een auto zonder schaduw, zonder ventilatie of zonder water. Bovendien kan de zonnesteek ook het gevolg zijn van te veel opwinding en stress.
De Cool Dog Koelmat 24/7 is de best geteste honden koelmat van 2022! Dit is uit onze ultieme test gebleken. De hete zomers kunnen niet alleen voor ons als mensen heel warm zijn, ook je hond kan in deze temperaturen wel wat verkoeling gebruiken. De koelmat helpt je hond om af te koelen.