Wanneer u merkt dat uw hond moet hoesten, probeert te braken, moeite heeft met ademhalen, een blauwe tong krijgt of zelfs buiten bewustzijn raakt moet u snel handelen. Het belangrijkste is om hierbij zelf rustig te blijven. Denk aan uw eigen veiligheid en wees ervan bewust dat uw hond anders kan reageren dan normaal.
Af en toe verslikken dieren zich wel eens in de voeding. Dit gebeurt vaker bij honden dan katten omdat katten voorzichtiger en kieskeuriger eten. Bij de hond doet zich regelmatig eenzelfde probleem voor, namelijk het verslikken in een kauwbot.
Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
Het is niet nodig om bij 1 kuchje meteen naar de dierenarts te gaan. Is er echter sprake van dagelijks of wekelijks meerdere keren hoesten wordt sterk geadviseerd de hond door een dierenarts na te laten kijken, zodat uitbreiding van de klachten of zelfs chronisch worden van de klachten kan worden voorkomen.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
Kokhalzen en braken
Wanneer de hond braakt maar er komt niets uit de bek, dan noemen we dat loos braken. Dit kan wijzen op een maagtorsie en dit is een spoedgeval. Neem meteen contact op met de praktijk. De maag is dan gevuld met lucht en door een draaiing van de maag kan dit er niet meer uit.
Wat is de oorzaak van een maagtorsie? Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan.
Dit kan zijn dat hij wegkruipt in een onderdanige positie, maar dit kan ook zijn dat hij gaat happen of gaat springen. Sommige mensen vertellen weleens dat ze het leuk vinden om in de snuit van hun hond te blazen, dit doen ze bijvoorbeeld om te plagen of te corrigeren als hun hond in het gezicht likt.
Het slijmvlies in de keel en het strottenhoofd zijn ontstoken en de hond krijgt last van een droge, harde en krampachtige hoest, met gevolg dat hij gaat kokhalzen. De hond raakt hees en de keel is gevoelig bij aanrakingen. De hond heeft een antibioticakuur nodig als hij koorts heeft.
Een hoestdrank die de keel verzacht kan de hond enige verlichting bieden van de klachten. Dit middel kan bij de dierenarts, maar ook bij een drogist worden aangeschaft. De dierenarts kan slijmoplossende middelen met bijvoorbeeld broomhexine voorschrijven.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Een hond kan de vloer gaan likken als hij een slecht uitgebalanceerd dieet krijgt of niet genoeg voer krijgt. Voedingstekorten kunnen gedrag veroorzaken dat verband houdt met eten terwijl je hond probeert de onbalans in zijn lichaam te corrigeren.
Na het inslikken van een vreemd object kan een hond of kat misselijkheid, acuut braken van voedsel of gal, verlies van eetlust, lusteloosheid en sloomheid vertonen. Braken is het meest voorkomende symptoom, maar sommige dieren zijn alleen lusteloos, zonderen zich af of hebben geen of weinig eetlust.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Bij sommige honden zien we dat de luchtpijp steeds slapper wordt en afplat. Hierdoor kan de lucht minder goed door de luchtpijp en raakt de luchtpijp geïrriteerd. Vaak is er sprake van een harde, toeterende hoest, afhankelijk van de ernst in combinatie met andere symptomen zoals flauwtes of benauwdheid.
De behandeling zal bij milde gevallen met behulp van medicatie (medicamenteus) gebeuren. Medicatie die wordt gegeven als uw hond een collaps heeft zijn hoestremmers (codeïne), luchtwegverwijders (bronchodilatoren), ontstekingsremmers en indien nodig ook antibioticum (als er infecties van de luchtwegen optreden).
Wanneer jouw hond last heeft van omgekeerd niezen is het belangrijk om het dier rustig te houden. Aai jouw hond daarom zachtjes over zijn nek en kop en probeer het dier te kalmeren. Wanneer een hond slikt stopt het omgekeerd niezen vaak.