Het kan dus zeker zo zijn dat uw hond geen uitvloeiing of zwelling van de vulva laat zien, maar alleen een verhoogde aantrekkelijkheid voor honden. Dit wordt een stille loopsheid genoemd en is dan ook veel lastiger te herkennen voor u.
Bij teven waarbij je vrijwel niet merkt of ziet dat ze loops zijn, hebben een stille loopsheid. Bij deze honden is de loopsheid dus veel lastiger te herkennen, maar vaak merk je wel dat andere honden (zowel mannetjes als vrouwtjes honden) extra interesse in ze hebben.
Stille loopsheid
De teef vloeit niet of heeft alleen wat witte of kleurloze afscheiding. De vulva is beperkt of niet gezwollen.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
We gebruiken de term 'gespleten loopsheid' in die gevallen dat een loopsheid start en weer stopt zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In veel van die gevallen worden deze honden korte tijd later (dagen tot enkele weken) wéér loops.
Verschijnselen van een baarmoederontsteking zijn onder andere lusteloosheid, koorts en, doorgaans erg opvallend, veel plassen en veel drinken. Niet alle verschijnselen hoeven aanwezig te zijn. Ook heeft de hond weinig eetlust, braakt af en toe.
Bij honden die zichzelf continu wassen, zal je waarschijnlijk niks van deze afscheiding merken. Een loopse teef is meestal wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Tijdens het uitlaten zal ze wat vaker kleine plasjes doen om haar geur te verspreiden. Ook zal haar eetlust wat minder zijn.
Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden: De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden. Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur.
Ziektebeeld. Als een verwachte loopsheid niet optreedt wordt dat verlengde anoestrus genoemd. Bijvoorbeeld, een jonge teef die na 18 maanden leeftijd nog niet loops is geweest lijdt aan primaire anoestrus.
De meeste honden worden loops voor ze een jaar oud zijn. Er zijn echter uitzonderingen. Zeker bij grotere hondenrassen kan het wel tot 18 maanden duren voor de eerste loopsheid optreed. Als je hond voor 2 jaar leeftijd nog niet loops is geweest is het verstandig haar door je dierenarts na te laten kijken.
na enkele dagen begint de teef bloeddruppeltjes te verliezen: dat is de eerste dag van de loopsheid, de pro-oestrus. Deze duurt zo'n 9 dagen.
Tijdens de loopsheid zijn sommige teven wat knorrig. Anderen zijn weer heel stil en hebben buikpijn. En weer anderen gaan heel slecht eten.
Hoe vaak een hond loops wordt, verschilt per hondenras. Sommige hondenrassen, bijvoorbeeld de Duitse Herder, kunnen wel 2 tot 3 keer per jaar loops worden. Andere rassen, bijvoorbeeld de Ierse Wolfshond, zijn slechts eenmalig per jaar loops. Toch zijn er gemiddelden genomen om de loosheid bij jouw hond te voorspellen.
Reuen kunnen een loopse teef ruiken tot op kilometers afstand, waardoor hun hoofd helemaal op hol slaat. Hoe een intacte (niet gecastreerde) reu precies reageert op een loopse teef, verschilt van hond tot hond. Vooral in de puberteit, die begint op pakweg 6 maanden, weten jonge mannetjes niet wat hen overkomt.
Symptomen loopsheid
Het ene ras is het andere niet, en daarom heeft iedere loopse hond ander gedrag tijdens de loopsheid. Wel zijn er een aantal fysieke kenmerken merkbaar: de vulva zwelt op en je teef verliest bloederige afscheiding. een teef stoot een aantrekkelijke geur af tijdens de loopsheid.
Schijndracht is het gedrag dat teven na de loopsheid kunnen laten zien. Het gedrag lijkt erg op dat van een teef die pups heeft gekregen. Ze kunnen zelfs melk gaan geven.
Gemiddeld wordt een hond voor het eerst loops op een leeftijd van 6 maanden bij kleine rassen en 9-12 maanden bij grote hondenrassen. Je hond wordt zo'n 2x per jaar loops.
Loopsheid hond stoppen
Dan kun je jouw hond een hormoonbehandeling geven, door middel van pillen of een injectie. Dit is altijd in overleg met je dierenarts. Je kunt ook kiezen voor castratie (ook wel sterilisatie) van je hond. Dit zorgt ervoor dat je teefje helemaal niet meer loops wordt.
Wanneer ze niet gedekt wordt kan zij door de hormoonschommelingen na de loopsheid schijnzwanger worden. Hierdoor verandert ook haar gedrag weer. Veel teven gaan deze periode met speeltjes rondlopen, worden bezitterig en piepen veel. Ook reageren ze erg flauw of juist agressief op bepaalde (normale) situaties.
Loopsheid, schijndracht en ongewenste dracht
Door een hond te laten steriliseren treedt loopsheid, met bijbehorende ongemakken voor u en uw hond, niet meer op. Daarnaast behoort ook schijndracht na sterilisatie tot de verleden tijd. Tot slot voorkomt u ongewenste dekking en daarmee dracht en puppy's.
BEVRUCHTING. Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden. De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten.
Je moet jouw hond voor de zekerheid laten onderzoeken door een dierenarts. Hetzelfde geldt als de loopsheid extreem lang aanhoudt (dat is het geval als het langer dan drie weken duurt) of juist verkort is (de pro-oestus en oestrus duren samen minder dan tien dagen).
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.