Zelfs een korte stop kan al flinke oververhitting veroorzaken, aangezien honden hun lichaamswarmte niet zo gemakkelijk kwijtraken als mensen. Traditionele airco's kunnen dan weer schadelijk zijn voor longen van uw hond en zijn daarom vaak geen geschikte oplossing.
Net als voor mensen is het voor honden onmogelijk om verkouden te worden door buiten te zijn met koud weer.
Volgens Luuk van de Rijt, KNO-arts bij het CWZ Nijmegen, kun je niet ziek worden van het apparaat zelf. "Het is één van de fabels dat je van een airco verkouden zou kunnen worden.
Een ventilator gebruiken om je hond af te koelen is geen goed idee. Het gebruik van een ventilator bij honden verhoogt de kans op een oogslijmvliesontsteking, een verkoudheid of een stijve nek.
Als de vochtigheid te hoog is, kan de hond geen warmte afgeven aan de omgeving en kan zijn eigen temperatuur snel oplopen. In zo'n omstandigheid is het essentieel je hond snel af te koelen, door water, ijsblokken of een ventilator. Let wel: een ventilator alleen kan een hond niet koel houden.
Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Zorg ook dat u de handdoeken regelmatig ververst.
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
In milde gevallen is het voornaamste symptoom een luide hoest. In wat ernstigere gevallen kan je hond koorts hebben, lusteloos zijn en weinig trek hebben Verkoudheden en hoest gaan meestal vanzelf weer weg, maar je kunt ze sneller verhelpen door: Korter met je hond naar buiten te gaan en hem lekker te laten rusten.
Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.
Verkoudheden met loopneus, niezen en koorts worden bij honden onder andere veroorzaakt door onderkoeling en een wisseling tussen warme binnenlucht en koude buitenlucht. Dit beïnvloedt de afweer van het lichaam.
De meest voorkomende gezondheidsklachten
De volgende klachten kunnen ontstaan door een vervuilde airco: verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, benauwdheid, vermoeidheid, misselijkheid, geïrriteerde luchtwegen en een toenemende last van allergieën, zoals hooikoorts en astma.
Niet alleen onderhoud en het bijvullen van je airco is belangrijk. Ook je basisinstellingen en temperatuurregeling maken het verschil. Te droge lucht in je kamer is niet gezond; dat irriteert de slijmvliezen in neus en keel en veroorzaakt droge ogen en hoofdpijn.
Over het algemeen zal een hond met kennelhoest zich niet heel ziek voelen. Meestal heeft een hond met deze infectie geen koorts en eet hij verder normaal. Bovendien zijn de meeste klachten en symptomen na een paar dagen tot twee weken weer verdwenen. In het ergste geval kan kennelhoest een aantal maanden duren.
Een droge lucht geeft een frisser gevoel. Een airco zonder, of niet goed ingestelde, luchtvochtigheidsregulatie kan zorgen voor geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot hoesten en lichte keelpijn.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte. Daar kun je keelpijn van krijgen, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen.
Wanneer je hond het commando goed beheerst, kun je het commando uitbreiden naar een andere omgeving. Verder kan het zo zijn dat je hond jou negeert omdat je bijvoorbeeld ineens een ander uiterlijk hebt, of omdat je hond zich niet goed voelt.
In de neus van de hond zitten kliertjes die vocht af geven. Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken. Daarom hebben honden een natte neus.
De hond begint vaak fanatiek met de kop schudden en over de neus wrijven. Misschien zie je iets zitten als je kijkt in de neus van je hond. Het beste gaat dat door een spiegeltje onder de neus van je hond te houden.
Honden snurken om dezelfde reden als mensen: vanwege een geblokkeerde of vernauwde neusdoorgang. Deze obstructie kan een aantal oorzaken hebben, zoals allergieën of aandoeningen van de luchtwegen, obesitas of de vorm van de snuit. Buldoggen weten van wanten als het om snurken gaat. En dat ligt aan hun korte snuit.
Hoe klinkt kennelhoest
Kennelhoest klinkt als een droge, harde kuch waarbij het lijkt alsof de hond iets in de keel heeft zitten. De hoestbuien duren soms erg lang en resulteren mogelijk ook in kokhalzen of zelf braken.
Zacht brommen: Dit klinkt bij sommige honden ook wel eens als knorren. Het drukt tevredenheid uit en moet niet verward worden met een dreigend op mopperend gegrom. Bij het zachte brommen hoort een ontspannen houding van je hond.
Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn. Kijk hierbij naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 graden geen probleem, maar zit u in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan je hond ook gaan braken en overmatig kwijlen.