Soms ziet men alleen een bloeding. Laat het voorwerp altijd zitten en stuur het slachtoffer naar een arts. Dek het oog af om te voorkomen dat het slachtoffer er in wrijft en het letsel verergerd. Gebruik hiervoor een plastic bekertje en een gaasje.
Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter te verwijderen met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek. Lukt dat niet? Probeer het vuiltje of de splinter met water uit uw oog te spoelen. Houd uw hoofd onder de kraan en kijk in de straal, hoe moeilijk het ook is.
Neem dan contact op met de huisarts. Probeer niet zelf op een andere manier een vuiltje of splinter te verwijderen, bijvoorbeeld met een pincet. Je kan daarmee je oog beschadigen.
Dek bij voorkeur het andere oog ook af. Door het bewegen van het gezonde oog beweegt ook het beschadigde oog. Het afdekken van beide ogen is niet prettig voor het slachtoffer.
U kunt het oog afdekken met een oogverband. Uw oog kan wat rust krijgen, doordat u niet kunt knipperen. En als er een oogverband voor uw oog zit, kunt u niet in uw oog wrijven. Voor de genezing is afdekken niet nodig.
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
Leg het slachtoffer neer en houd het hoofd lichtjes achterover. Laat het slachtoffer niet in het oog wrijven. Veeg bloed en tranen op de wang voorzichtig weg. Druk nooit op het oog (ook niet met een coldpack of zak ijsklontjes).
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Oogletsel kan ontstaan door: een vuil in het oog (een loszittend vuiltje of een metaalsplinter) bijtende stof. door een harde klap van bijvoorbeeld een tak of een bal.
Vaak is er niets ernstigs aan de hand. Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
Bij de meeste verwondingen (traumata) van het oog blijft de oogbol (hoornvlies en harde oogrok) intact en is er geen open verbinding tussen de inhoud van de oogbol en de buitenwereld. Dit wordt een gesloten of niet-perforerend trauma genoemd.
In de meeste situaties is spoelen met (lauw) water de beste oplossing om een vuiltje te verwijderen. U kunt ook proberen het bovenste ooglid even, aan de wimpers, op te tillen. Deze kunt u dan over het onderste ooglid heen trekken zodat het vuiltje eruit wordt geveegd.
Koel dan uw oog: Houd een schoon washandje onder de koude kraan. Doe uw oog dicht. Leg het koude washandje op uw oog en laat het een paar minuten liggen.
Hoe gaat het verder met een bloeduitstorting in het oogwit? De bloeduitstorting kan geen kwaad. De rode vlek verdwijnt vanzelf binnen 2 tot 3 weken.
Meestal wordt er een oogverband aangelegd, om knipperen te voorkomen. De volgende dag mag u het oogverband verwijderen maar u blijft de zalf gedurende enkele dagen tot een week te gebruiken, volgens voorschrift van uw oogarts.
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
De beste methode hiervoor is het spoelen van het oog met een oogspoelmiddel zoals lenzenvloeistof, of, als dat niet beschikbaar is, met kraanwater. Het allerbelangrijkste hierbij is een ruime hoeveelheid vloeistof te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het deeltje volledig is weggespoeld uit het oog.
Als je je lenzen te lang draagt, kun je wazig gaan zien. Houd je lenzen dan ook nooit langer in dan aanbevolen en houd je aan de vervangingsfrequentie van je lenzen. De draagtijd per dag verschilt per contactlens. Hoe langer je de lenzen draagt, hoe groter de kans ze uitdrogen en wazig zicht veroorzaken.
De enige stelregel voor het dragen van lenzen is dat je er hygiënisch mee omgaat. Hetzelfde geldt voor kinderen: als ze verstandig en hygiënisch omgaan met lenzen, kunnen ze lenzen dragen. Lenzen zijn dus voor iedereen geschikt. Mocht je toch problemen ervaren met jouw lenzen, kom gerust langs in de winkel.
De potentiële ernstige complicaties van lenzen zijn onder meer schade aan de cornea,infecties aan de ogen waarvan er een heleboel bestaan, droge ogen, en uiteindelijk zelfs kanker van de oogbol. Sommige van deze complicaties kunnen leiden permanente verlies van je zicht.
Je ogen uit je oogkassen niezen is onmogelijk
Sterker nog, het is onmogelijk om je ogen eruit te niezen. Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Monoculair dieptezicht Ook met slechts één oog is het mogelijk diepte te zien. Dit komt doordat de hersenen ook leren afstanden in te schatten. Wanneer dingen zich verder weg bevinden zijn ze vaak kleiner, waziger en minder zichtbaar. Onze hersenen kunnen dit herkennen als 'ver weg'.