Een hond kan tevens mank gaan lopen omdat hij zich verstapt en een spiertje verrekt. Ook als je hond zijn poot verzwikt kan dit een tijdje zeer doen. Wel is het verstandig om even goed het pootje en zooltje te inspecteren om te kijken of je hond niet in glas is gestapt.
Het lichaam van de gemiddelde hond bestaat voor zo'n 40% uit spieren. Het is dan ook niet zo gek dat je hond wel eens last van spierpijn of stijve spieren heeft. Je hond kan last van stijve spieren hebben tijdens of vlak na inspanning.
Ook een aanrijding of valpartij kan tot flinke kneuzingen en inwendige bloedingen leiden. Een kneuzing kan op elke plaats van het lichaam van een hond of kat ontstaan, kunnen klein of groot zijn en aanzienlijke schade aan belangrijke organen of weefselstructuren veroorzaken.
Kreupele honden willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden. Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen. Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje. Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts.
Wanneer naar de dierenarts? Zoals aangegeven is mank lopen een uiting van pijn. Als je hond direct na een verstapping een aantal passen mank loopt, maar zich daarna hersteld dan is er geen reden om naar de dierenarts te gaan. Als de kreupelheid echter aanhoudt is het wel verstandig je hond te laten onderzoeken.
De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
De symptomen zijn duidelijk bij een volledige ruptuur (scheur) van de kruisband. Honden lopen fors mank en tippen vaak nog maar net op hun tenen de grond aan. Indien de band niet volledig gescheurd is hoeft dit niet zo duidelijk zichtbaar te zijn. De mankheid is vaak acuut en abrupt ontstaan.
Onder mank lopen wordt een afwijkend looppatroon verstaan. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, waaronder vaak heupafwijkingen. Mank lopen vereist nadere analyse.
Genezing van (als het een verstuiking is) een verstuiking/kneuzing neemt geruime tijd in beslag. Trek er zeker 6 weken voor uit. Het gevaar zit hem in de periode dat Milo weer goed loopt, dan laat je al snel weer alles toe en dat moet je zien te voorkomen.
Uw hond kan de poot snel weer belasten. Uw hond kan snel weer lopen, en plassen en ontlasting doen als er sprake was van een bekkenbreuk. Wekelijkse gips controles bij uw hond zijn niet nodig, net zoals aanpassingen of vervanging van het gipsverband. Er is controle op de stand waarin de botdelen genezen.
Vaak gebeurt dit bij jonge honden wanneer zij tijdens het spelen of rennen plots een korte draai maken waarbij de poot in de grond is blijven staan. Heb je een hond met een steile knie, dan is de kans groter. Ook honden met een 'zware voorhand' , denk maar aan een Amerikaans Bulldog, zien we vaker kruisbandscheuren.
Pijn herkennen
Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich terugtrekken, piepen, janken, gillen of zelfs agressie kunnen vertonen. Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen.
Wanneer een hond door een of beide achterpoten zakt of zijn achterpoten helemaal niet meer kan bewegen, is sprake van een zwakte (parese) of verlamming (paralyse) van de achterhand. De oorzaak kan zowel in de rug (wervelkolom) als bij de heupen of poten zelf liggen.
Hijgen en pijn / ziekte
Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond. Ga bij twijfel naar een dierenarts.
Eventuele signalen van pijn bij honden:
trillen of bibberen. verhoogde hartslag en ademhaling. verandering in beweging. verandering in houding.
Honden zijn ook heel goed in het zich aanstellen, waarbij de eigenaar vaak zijn smekende blik niet kan weerstaan en zijn hond toch weer wat geeft. Snoepjes, hondensnacks, beloningskoekjes etc. doen ook mee als veroorzaker van overgewicht, zeker als ze niet met mate worden gegeven.
Net als mensen, gaan honden vaak trillen wanneer ze bang zijn. Dit komt door de adrenaline die door de bloedvaten gepompt wordt. Denk je dat je hond bang is? Probeer hem dan te troosten, en zorg voor afleiding.
Rust en beweging
Als de klachten na verloop van tijd verdwenen zijn kan de beweging langzaam worden opgevoerd maar nog steeds aangelijnd en met gebruik van ontstekingsremmers!! De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets en trimmen.
Ze zitten nog volop in de groei waardoor te veel of te lang wandelen een te grote belasting voor de spieren en gewrichten kan zijn. Wanneer je zelf erg van wandelen houdt kun je er bij een puppy of de kleine oudere hond ook voor kiezen om een hondenbuggy mee te nemen.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.