Voor grotere konijnen zoals Vlaamse Reus en Franse Hangoren komt u al gauw aan minimaal 10 vierkante meter en overdag een vrije uitloop in de tuin. Het schuilhok moet voldoende ruimte bieden zodat de konijnen hier ook languit in kunnen liggen.
Koppelen van Franse hangoren
Franse hangoren zijn onderling eenvoudig te koppelen. De combinatie van een (gecastreerde) ram en een jonge voedster geeft vrijwel nooit problemen. Twee voedsters samen, dat gaat meestal ook goed, zeker als het jonge zusjes of moeder en dochter zijn.
Het Franse hangoor konijn wordt gemiddeld tussen de 4 en 5 jaar. Bij enkele uitzonderingen kan de leeftijd wel uitstijgen boven de 5 jaar.
Het belang van groenvoer
Denk aan andijvie, witlof, wortel, appel e.d. of een klein stukje gedroogd bruin brood. Maar ook gedroogde brandnetel en natuurlijk gras en paardebloem van een schone plek. 1x in de zoveel tijd knippen we wat wilgen takken uit de natuur zodat ze lekker wat te knagen hebben.
De behoeftes van een Frans hangoren konijn
Elk konijn heeft voldoende ruimte nodig voor voldoende beweging en dat is voor een Frans konijn zeker niet anders. Dit grote ras heeft redelijk veel kans op overgewicht, voldoende beweging en uitdaging in het verblijf is dan ook een must.
Plasjes die buiten de bak gaan veegt u op met een keukenpapiertje en u legt het papiertje met de urine in het toilet van uw konijn. Uw konijn zal in het begin nog geregeld buiten de bak plassen of poepen. Dit heeft deels met het wennen aan de bak te maken maar ook zeker met het afbakenen van zijn territorium.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Vaak zullen de konijnen eerst het terrein verkennen en rondsnuffelen, tot ze merken dat er nog een konijn is. Meestal zal dan een van beide konijnen naar de ander toe gaan, proberen ze aan elkaar te snuffelen, rennen ze achter elkaar aan en proberen ze op elkaar te rijden.
Elk konijn rouwt anders, het is dus belangrijk om je dier de kans te geven dit verlies te verwerken. Wanneer het overgebleven konijn na enkele uren geen interesse meer toont in het overleden dier, is het tijd om de overledene weg te halen en een laatste rustplaats te geven.
Bij het bepalen van rangorde kan het zijn dat beide konijnen dominant willen zijn en zich dus verzetten tegen het rijden van de ander. Ze 'steigeren' om het andere konijn van hun rug te krijgen of gaan bijten. Dit kan snel escaleren en in een gevecht uitmonden.
Een konijnenhok is niet snel te groot voor een konijn. Let wel op wanneer u meerdere konijnen in een konijnenhok gaat houden. Elk konijn heeft minimaal 1 vierkante meter nodig, maar dat is eigenlijk al heel erg weinig. Het is beter om minimaal 2 vierkante meter per konijn aan te houden, maar liefst nog wat groter.
Het franse hangoorkonijn is een van de grootste konijnenrassen, en met een gewicht van ruim 6 kilo doen ze qua formaat niet veel onder voor een vlaamse reus.
De benen van de Franse hangoor zijn kort, stevig, dik, grof en gespierd. Indien men een Franse hangoor voorzichtig aan zijn oren optilt, moet dit zichtbaar zijn. Het gewicht van de Franse hangoor ligt tussen de 5 en 6,5 kg.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Alle konijnen kunnen tam worden, maar bij een jong konijntje is het het makkelijkst. Konijnen moeten eerst aan hun nieuwe verblijf en eigenaar wennen. Daarna kan je ze lokken met eten, voorzichtig aaien en ze stap voor stap tam maken. Benader een konijn nooit van boven, dat vinden ze eng.
Kooi als veilige haven
Ook konijnen die altijd vrij in huis mogen rondlopen hebben een kooi nodig. De kooi is het nest van je konijn, konijnen vinden het fijn om een veilig stukje voor zichzelf te hebben. Zet de kooi op de vloer, op een plek waar je zelf je tijd doorbrengt, zoals de huiskamer of zo.
De grootste van alle konijnenrassen is de Vlaamse reus. Een volwassen konijn weegt tussen 6 en 7,5 kilogram, maar er zijn uitschieters bekend van wel 10 kilogram zwaar. De Vlaamse reus is al een oud konijnenras: al in 1825 namen Gentse konijnenkwekers deel aan wedstrijden voor de zwaarste konijnen.
Dit dwergkonijntje is van een opvallend klein formaat. Een rasechte dwergkonijn hangoor bereikt een gewicht van ongeveer 1,5 kilo. Hiernaast heeft hij hangende oren met een lengte van ongeveer 21-26 cm welke schattig om het kleine hoofdje van deze dwerg hangoor vallen.
Volwassen. 8 maanden oud: Vanaf nu is jouw konijn een heel eind uitgegroeid. Grote rassen groeien nog iets langer door (tot 1 jaar).