Het woord 'spaghetti' is meervoud, voor al die lekkere sliertjes pasta samen. En hoe noem je dan één sliert? 'Spaghetto'.
Tagliatelle zijn pastalinten van 7 à 8 mm die soms ook wel fettucine genoemd worden. Door de wat bredere slierten is er aan deze pasta wat meer “bite” dan bijvoorbeeld aan spaghetti. Recept: Tagliatelle met gerookte zalm. 2 cm brede pastalinten die vooral geserveerd worden bij rijke of zware sauzen.
Zij kwam te weten dat spaghetti de Italiaanse term is voor het meervoud van de pastasoort en was er zodanig over verbaasd dat het met iedereen werd gedeeld. Het enkelvoud van spaghetti en dus van één enkel sliertje is namelijk spaghetto.
Misschien wel de bekendste pastasoort – spaghetti! Deze lange, ronde pastasliert kan je overal mee combineren en kan je zowel in dunne als dikkere varianten maken of kopen. De naam is dan ook afhankelijk van de dikte. Zo noemen we hele dunne spaghetti ook wel spaghettini.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Het Italiaanse woord 'al dente' betekend beetgaar oftewel bijtgaar. 'Dente' is het Italiaanse woord voor tand en daar komt dan ook de term vandaan. Je kookt pasta altijd beetgaar. Dit houd in dat je de pasta nét gaarkookt zodat de deze nog enige weerstand geeft.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
De reden is eenvoudig: Italianen combineren niet zomaar eender welke pasta met eender welke saus, en bij een dikke saus hoort dikke pasta. Een bolognesesaus zal een Italiaan dus nooit bij spaghetti serveren, eerder bij tagliatelli of in een lasagne.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Spaghetti is ontstaan in Zuid-Italië en wordt beschouwd als de oudste pastasoort. De oorsprong van de naam komt van het Italiaanse woord 'spago' - dun draadje.
Spaghetti wordt, onder de naam itriyya voor het eerst vermeld in een Syrisch-Arabisch woordenboek door Isho bar Ali, een arts en lexicograaf in de negende eeuw als product van Siciliaanse boeren dat met scheepsladingen tegelijk wordt geëxporteerd.
De pasta wordt gemaakt van semolina oftewel tarwegries, afkomstig van harde tarwe (grano duro). Om de juiste kwaliteit te kunnen garanderen wordt de tarwe voor 100% gemalen in Italiaanse molens. Het gebruik van harde tarwe resulteert in een stevige pasta die een perfecte 'al dente' bite geeft.
Spaghetti etiquette
De naam spaghetti is de meervoudsvorm van het Italiaanse spahetto, dat bindgaren betekent. Spaghetto is het verkleinwoord van spago (bindtouw). Letterlijk betekent spaghetti dus bindtouwtjes. Wist je trouwens dat Italianen een spaghetti etiquette hebben?
Letterlijk betekent spaghetti 'kleine snaren'. Meestal zijn de slierten zo'n dertig centimeter lang, maar er bestaan ook langere varianten.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Pasta eet je met een vork, alleen een vork, en nergens anders mee. Een mes is al helemaal faux pas, maar zelfs een lepel hoort niet in de buurt te komen van je bord.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week. Maar uiteraard niet alleen de Italianen zijn dol op pasta.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
De officiële naam is ragu alla Bolognese. Dit luistert allemaal nauw voor Italianen. In 1982 legde de Academia Italiana della Cucina vast wat er in die ragu moet zitten. Kalfs- en varkensgehakt; pancetta.
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Wil je een zoetere spaghettisaus maken, voeg dan een scheutje ketchup toe. Een scheut rode wijn geeft je saus een vollere smaak.
Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.
Ga voor een mix van verschillende kazen. Emmentaler is erg lekker, maar wel zacht en subtiel. Gruyère zorgt dan weer voor een rijkere smaak en een mooi korstje. Ook kazen zoals de Italiaanse fontina of Britse cheddar smelten goed en passen hier heerlijk bij.
Pasta met een romige en volle kaassaus kan gebaat zijn bij een glas witte wijn met mooie zuren om het vette in het gerecht tegen te gaan. Denk aan een Soave of een Vermentino. Dit gaat vooral op voor de zachte en romige kaassoorten. Zitten er harde kazen bij de pasta, dan is rode wijn weer beter.