Die prefrontale cortex is een soort rem op emoties die je voelt. Dit controlerende deel zorgt ervoor dat mensen nadenken over welke keuzes ze maken. Maar bij pubers is de prefrontale cortex nog niet helemaal ontwikkeld.Dit zorgt ervoor dat de balans tussen denken en voelen, tijdelijk, wat onvoorspelbaar is.
In de puberteit zijn de hersenen sterk aan het veranderen. Pubers krijgen geleidelijk aan minder verbindingen tussen de zenuwcellen, maar deze worden wel dikker. Deze verbindingen worden geleidelijk beter ingesteld op een zelfstandig leven.
Hoe je lichaam verandert
In de puberteit zorgen hormonen ervoor dat je er volwassener uit gaat zien. Meisjes krijgen borsten, haren op hun benen, in de oksels en in de schaamstreek. De menstruatie begint. Een andere naam voor menstruatie is ongesteldheid.
Er vindt een enorme toename plaats van het aantal synapsen, de contactpunten waar hersencellen boodschappen aan elkaar doorgeven. Alleen al tijdens de eerste maand na de geboorte neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe van 15 biljoen naar 1000 biljoen (dat is een 1 met 15 nullen).
Pubers gaan meer op zoek naar spanning en sensatie, en ze raken de controle over hun slaapritme even kwijt. Sommige pubers kunnen zich ontpoppen tot ware dramaqueens. Ze reageren soms ineens heel heftig. Vreugde en verdriet volgen elkaar razendsnel op.
Het loslaten van je pubers door hem op te geven is geen optie. Wat werkelijk helpt is je puber uit te dagen de volwassen band aan te gaan vanuit een andere manier leiding geven aan het proces van volwassen worden. Jij hebt de taak eerst vertrouwen te geven en je kind mag bewijzen dat hij het aankan.
Pubers vinden hun culturele identiteit belangrijk. Ze kunnen zich afvragen of ze Turk of Marokkaan of Surinamer zijn of Nederlander, vegetariër of dierenbeschermer, Jehovagetuige of atheïst. De jeugdcultuur heeft veel invloed, want pubers zoeken idolen en trendsetters als voorbeelden.
Het eerste teken van de puberteit bij jongens is het groeien van de teelballen, bij meisjes is dat de groei van de borsten. Eens de ontwikkeling is begonnen, evolueert de puberteitsfase verder totdat het lichaam volwassen is. De puberteit verloopt in verschillende fasen. Zo ook de groei.
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.
Hormonen en het brein
De lichamelijke veranderingen die optreden in de puberteit (zoals lichaamsbeharing, borstgroei en de baard in de keel) worden met name veroorzaakt door de hormonen testosteron en oestradiol. Echter, deze hormonen hebben mogelijk ook effect op de ontwikkeling van het brein.
Regelmatig kan het kinderlijke gedrag nog naar voren komen in de eerste jaren van de puberteit. Daarnaast kunnen pubers vaak dwars en opstandig zijn. Dat is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling: pubers zijn immers op zoek naar een eigen identiteit en dwars gedrag hoort daarbij.
De tienertijd is simpelweg de periode van je tiende tot en met je negentiende, de puberteit gaat alleen over het proces van lichamelijke veranderingen en de hiermee verbonden seksuele ontwikkeling. Het lichaam van een kind ontwikkelt zich tot het lichaam van een volwassene, en is hiermee klaar om zich voort te planten.
In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
12-15 jaar: tussen 21:00 uur en 21:30 uur. 15-17 jaar: tussen 21:30 uur en 22:00 uur. 17-18 jaar: tussen 22:00 uur en 23:00 uur.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
oorspronkelijk personen tussen 13 en 19, sinds de 20e eeuw ook vanaf 10. Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Pubers verkondigen graag hun mening over alles wat zij zien en horen. Soms kan dit gepaard gaan met brutaal gedrag en een gebrek aan respect voor anderen. De invloed van hormonen en de hersenontwikkeling is bij jonge pubers (10 tot 14 jaar) erg groot. De emoties hebben de overhand boven het rationeel nadenken.
Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur. "Maar tussen klasgenootjes onderling zitten soms grote verschillen. Een belangrijke vraag voor oudere kinderen is bijvoorbeeld wie The Voice of Wie Is De Mol mag afkijken", zegt Hilde Tholen, hoofdredacteur van tijdschrift Ouders van Nu.
Je tienerjaren zijn de jaren waarin je ontdekt wat je leuk vindt, wat je interesseert en wat je wil gaan doen met je leven. Het is normaal dat je nog een hele zoektocht te gaan hebt wanneer je twintig wordt, maar een groot deel van je persoon ben je op dit moment al aan het vormen.
Door je kind stukje bij beetje los te laten, geef je het deze ruimte en bouwt het zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel op. Wanneer kinderen veel dingen uit handen genomen wordt, leren ze niet zelf om te gaan met situaties en krijgen ze niet de kans vertrouwen in hun eigen kunnen op te bouwen.
Als je graag wil oppassen, kan dit vaak al vanaf een jaar of 14. De meeste kinderen hebben op dat moment wel genoeg zelfstandigheid om een paar uur voor jongere kinderen te zorgen. Baby's zijn vaak nog wel wat lastig, maar kleuters en jonge kinderen moeten geen probleem zijn.
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.
Tieners worden vaak voor het eerst verliefd op leeftijdsgenootjes en krijgen voor het eerst verkering. Belangrijk om te weten, is dat verliefdheid en verkering hebben, op deze leeftijd gevoelsmatig net zo 'heftig' kunnen zijn als voor volwassenen.
Vanaf een jaar of 8 á 9 worden kinderen vaker verliefd op leeftijdsgenootjes van het andere geslacht. Vaak krijgen ze rond deze tijd ook voor het eerst verkering. En in deze fase kunnen verliefdheid en verkering hebben, gevoelsmatig net zo 'heftig' zijn als voor volwassenen.