Grappige en creatieve scheldwoorden
Kies dan uit het scheldwoordenboek ook eens een synoniem als pik, piel, snikkel, piemel of zak. Of, uit het Duits: schwanz. Andere opties uit de serie 'woorden voor vrouwen die geld verdienen met seksuele activiteiten' zijn bijvoorbeeld del, snol, sloerie en slons.
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Stel duidelijke grenzen aan het taalgebruik van je kind en wees consequent. Bij vloeken en schelden werkt negeren meestal goed. Je kunt eventueel ook een woord corrigeren en je kind een ander (onschuldig) vloekwoord aanleren, zoals chips in plaats van shit. Bij jonge kinderen helpt dat soms.
Het oudste scheldwoord is shit, dat werd al gebruikt door de oude Germanen!
Het Jiddisch, dat door Joodse mensen in Europa wordt gesproken, is een van de weinige talen waarin óók met ziekten wordt gescholden. 'Maar het is niet moeilijk deze verklaring te weerleggen', stelt Tempelaars. 'Het Jiddisch is een relatief jonge taal.
Lelijke woorden zijn er in allerlei vormen en maten. Samen hebben ze één ding gemeen: ze verpesten de boel. In die zin zijn ze te vergelijken met puistjes. Die zijn ook ongewenst en verpesten het aangezicht.
„Stoppen vraagt oefening, discipline, tijd, steun van anderen en het verlangen om aan jezelf te werken. Niet alleen door het onder controle houden van je taal, maar ook van de emoties die je aanzetten tot vloeken.”
Vieze woorden. Met vieze woorden bedoelen we niet woorden van dingen die op zich vies zijn, zoals poep of kots. De fase waarin we deze woorden super spannend vonden hebben we allemaal (als het goed is) ver achter ons gelaten. Het gaat nu over woorden die gewoon vies klinken en je liever niet wilt horen.
Nederlandse aan het domein van de godsdienst ontleende vloeken kunnen afgeleid zijn van: Namen: God: god, mijn god, heremijngod, godmiljaar, godallemachtig, met de bastaardvloeken gods, gads, gatsie, gets, getsie, gossiemijne. Hiervan zijn ook afgeleid de interjecties goh, gossie en gompie.
De Bond tegen vloeken is een Nederlandse christelijke organisatie die zich inzet voor respectvol taalgebruik zonder scheld- en vloekwoorden. De organisatie stelt niet alleen het vloeken, maar ook andere grove taal, zoals schuttingtaal en verwensingen, aan de kaak.
Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.
Je noemt iemand een maaghond als je hem echt haat.
Een scheldwoord of scheldnaam (ook: schimpnaam) is een woord dat bedoeld is om iemand te beledigen of te krenken.
God Zelf staat garant voor de waarheid en werkelijkheid van wat de vloek inhoudt, die dan ook alleen in zijn Naam effectief uitgesproken mag worden. Misbruik van Gods naam, zowel in de onterechte vervloeking van andere mensen als in het achteloos noemen of blasfemisch lasteren van de Naam, is een verschrikkelijk kwaad.
Vloeken zijn krachttermen waarbij God of Jezus wordt aangeroepen en bastaardvloeken zijn verbasteringen van vloeken, zoals potverdorie of jeetje mina. Door een verwensing naar iemands hoofd te slingeren wenst men iemand anders iets onaangenaams toe, zoals een ziekte: krijg de pleuris.
vervelend of naar om te zien of te horen vb: ik vind dat een lelijk gebouw zo lelijk als de nacht [erg lelijk] een lelijke eend [een auto, type Citroën, ook genoemd: deu...
I lelijk bijv. naamw. Uitspraak: [ˈlelək] 1) als je iets niet fijn vindt om te zien of te horen Antoniem: mooi zo lelijk als de nacht (erg lelijk) 2) ongunstig Voorbeelden: `lelijke dingen over iemand zeggen`, `De toest...
Mediterrane landen schelden vooral met God, met de heilige maagd Maria, of met moeders in het algemeen. In buurlanden België en Duitsland gebruiken ze graag geslachtsdelen en uitwerpselen om elkaar verrot te schelden, zoals bijvoorbeeld 'kloten' of 'arschloch'. In Denemarken zijn ze dan weer supernetjes.
Nederlands is de enige taal waar men met ziektes scheldt. Hoe dat is ontstaan is niet bekend, zegt taalkundige Marten van der Meulen in 't Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. “Er zijn twee theorieën. De eerste is dat we het uit het Jiddisch hebben.
De eerste is dat we deze grove folklore overgenomen hebben uit het Jiddisch, de taal die wereldwijd door Joden wordt gesproken en vooral in Amsterdam invloed heeft gehad op het Nederlands. In het Jiddisch komen ook veel ziekteverwensingen voor, en misschien hebben Nederlanders die onbeschaafde gewoonte dus gekopieerd.
Vloeken vermindert pijn
Het grootste aantal mensen vloekt of scheldt vanuit emotie: frustratie, verrassing of boosheid bijvoorbeeld. Uit wetenschappelijke experimenten blijkt dat vloeken het lichaam fysiek kan helpen om meer pijn te verdragen.