De frambozen plant kan goed tegen vorst. Belangrijk is wel dat er geen vorst aantreed wanneer je de struik net geplant hebt. Houdt hier dus rekening mee bij het planten.
Een framboos staat het liefst op een zonnige standplaats maar doet het ook goed in de halfschaduw.
Frambozen groeien vrij makkelijk en hebben geen specifieke eis wat het geven van water betreft. Check vooraf wel of de wortelkluit vochtig aanvoelt. Is dat niet het geval dan laat je de planten beter een halfuurtje vooraf water opslorpen in een emmer met water.
Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. Bij de zomerframbozen verschijnen de vruchten in juni-juli, bij de herfstframbozen vanaf eind augustus tot in oktober. Als u een zomerframboos en een herfstframboos plant kunt u maanden achtereen frambozen plukken. U kunt tot in april frambozenstruiken planten.
Frambozen doen het het best in een plekje in de zon of in lichte schaduw. De planten houden van lichte grond dus maak de grond goed los. Bij zware grond, zoals klei, helpt het om de grond met wat potgrond te vermengen. Zo krijgt de plant een betere start.
De eenvoudigste methode om frambozen te vermeerderen, is het afsteken van wilde afleggers. Frambozen neigen tot het vormen van worteluitlopers. Hiermee wandelen ze door het tuinperk en kunnen ook lastig worden.
Het is eind november en tijd om de frambozen te snoeien. En als je herfstframbozen, zoals we ze vaak noemen, goed snoeit, dan kun je in twee periodes oogsten.
Vroege frambozen rijpen in de zomer aan de voorjarige takken. De takken waaraan de vruchten zaten, worden na de oogst afgeknipt. Bij late oftewel vaker dragende frambozen ontstaan de vruchten aan de takken van dit jaar. Het snoeien wordt ook na de oogst gedaan, meestal in de late herfst nadat het blad eraf gevallen is.
Snoeien van frambozen
Zomerframbozen bloeien op het 2-jarige hout dat in het vorige jaar uit de grond is gekomen. Nadat alle vruchten geplukt zijn snoei je de afgedragen takken tot op de grond weg. Ondertussen bindt je de nieuw gegroeide takken vast, dit zijn de vruchtdragende takken voor het volgende voorjaar.
Houd bij zomerframbozen en doordragers maximaal 8-10 gezonde stengels aan per strekkende meter, snoei de rest ook weg. Houd bij herfstframbozen 12 of 13 stengels per strekkende meter aan. Zorg rond de struiken voor een mulchlaag (dat hoeft natuurlijk niet maar het houdt vocht vast en houdt het onkruid tegen).
De beste tijd om een framboos te planten is tussen november en maart. Zet de stuik op een zonnige (of halfschaduw) beschutte plek. Zorg voor het juiste tuingereedschap.
Frambozen zijn gemakkelijk te vermeerderen door middel van worteluitlopers. In het voorjaar komen de scheuten rondom de struik te voorschijn en is het eenvoudig om een stek met wortels uit te steken. Behalve de rode framboos is er ook een witte (geelachtige) variant. De teelt van beide rassen is hetzelfde.
In het tuinperk plant men de frambozenstruiken op een afstand van ca.50 cm. Dit is voldoende om alle delen van de framboos voldoende licht te geven. De plantdiepte is afhankelijk van hoe de plant daarvoor in de pot stond.
De framboos houdt niet van kalkrijke, zware en natte klei-achtige grond. De ideale bodemstructuur is een lichtzure, humusrijke en waterdoorlatende bodem. In het voorjaar kun je extra bemesten met wat organische meststof, en gedurende droge periodes moet je wat extra water geven.
Het opbinden van bramen en frambozen kun je tegen een schutting, muur of pergola doen. Ook kun je zelf een eenvoudige constructie maken waar je de scheuten op kunt binden. Gebruik hiervoor palen die je met een afstand van 3 meter van elkaar in de grond slaat.Vervolgens span je draden tussen deze palen.
Welk ras van frambozen? Vermoedelijk verkeerd gesnoeid, waardoor ze geen vruchten geven. Zomerframbozen moet je anders snoeien dan herfstframbozen.
Goed nieuws, frambozen hoef je niet te wassen. Wil je ze toch wassen, spoel ze dan af onder zacht stromend water, laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Frambozen zijn lekker om uit de hand te snoepen of om te pureren in een heerlijke saus.
Een frambozenstruik kan bij de juiste verzorging wel tien jaar oud worden. Ja, de frambozenstruik is zelf bestuivend, de framboos heeft dus geen andere plant nodig voor bestuiving.
Daarom gedijen ze ook goed op schaduwrijke plekken. Tot deze soorten behoren onder andere deze fruitgewassen: Bramen. Frambozen.
Neem één met een ruime diameter en steek die verticaal in de grond, minstens een halve meter diep, laat ze ook een cm of 2 - 3 boven de grond uitsteken , anders gaan de uitlopers er toch overheen, plant daar je frambozen in en ze zullen niet zo makkelijk meer gaan woekeren. De bodem uit afgedankte emmers knippen.
Hoe frambozenplanten water te geven? Frambozen kunnen niet tegen te veel water en zullen verwelken en sterven als ze in drassige grond staat. Daarom is het belangrijk om de planten geen water te geven zolang de grond vochtig is. Elke twee weken water geven zou prima moeten zijn.
De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Idealiter wordt de framboos al bemest met compost of een overwegend organische meststof met langzame afgifte tijdens het planten. Vervolgens moet de struik twee keer per jaar van voedingsstoffen worden voorzien. Vooral tijdens de bloei tot de oogst hebben frambozen de meeste voedingsstoffen nodig.
Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.