Bij hardlopen in de winter draag je een gevoerd hardloopshirt van bijvoorbeeld fleece of geruld, brushed jersey materiaal. Bescherm jezelf met een jas tegen de weersinvloeden als je gaat hardlopen in de winter. Regen, wind, sneeuw of hagel worden door het dragen van de juiste hardloopjas tegengehouden.
< 5 graden
Een lange tight (eventueel thermo) en lange mouwen met daaronder een thermoshirt houden je warm. Vergeet ook niet een muts, handschoenen en warme hardloopsokken aan te trekken. Zo blijf je van top tot teen warm! Experimenteer vooral, want ieder lichaam is anders en niet iedere loper vindt hetzelfde fijn.
– 10 tot 15 graden: korte mouwen of longsleeve, kort broekje, driekwart of lange broek (afhankelijk van wind en hoeveelheid zon). Een dunne bodywarmer kan soms, wanneer het winderig is, ook prettig zijn over een longsleeve heen.
Kouder dan 0 °C: Zorg voor winter hardloopkleding! Draag een ondershirt, hardloopshirt met lange mouwen, hardloopjack, lange hardloopbroek en eventueel hardloophandschoenen, hardloopmuts of nekwarmer.
Hardlopen: goed voor conditie en energieverbranding
Aan het eind van de dag zijn wetenschappers het er nog steeds over eens dat hardlopen een goede sportieve optie is als je gewicht wilt verliezen. Bij hardlopen gebruik je namelijk veel grote spiergroepen en dat is essentieel voor het verbranden van calorieën.
Wat is een compressie hardloopbroek (compressie legging)
Compressiekleding zijn over het algemeen kledingstukken die strak om de huid zitten. Deze kledingstukken zijn ontworpen om de bloedstroom te bevorderen, spiervermoeidheid te verminderen en overbelasting te voorkomen.
» 12 graden of warmer
Zakt de temperatuur onder de 15 graden maar wordt het niet kouder dan 12 graden, dan is een korte of driekwart hardloopbroek nog steeds een prima keuze. Wel is het dan verstandig om een ondershirt te dragen met korte mouwen onder je normale hardloopshirt.
In de zomer bij temperaturen rond de 25 ° Celsius is het verstandig langzamer en korter te trainen en meer te drinken voor en na de training. Hardlopen bij 28 ° Celsius en hoger is onverstandig.
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
Armstukken bieden bescherming bij hardlopen.
Tijdens koude dagen zorgen armstukken hardlopen ook voor extra warmte in de holte van je ellebogen. Zonder dat de mouwen van een shirt of jasje in de weg zitten en je belemmeren in je beweging, zorgen de armstukken dus ook voor een stukje flexibiliteit tijdens het sporten.
10 - 15 graden: korte of driekwart broek of tight, T-shirt met korte of lange mouw. 0 - 10 graden: lange tight, shirt met lange mouwen en een jack. Onder 0: Gevoerde lange tight, thermoshirt, jack, handschoenen en een muts, hoofdband of buff voor over je oren.
Ga hardlopen als de buitentemperatuur nog onder de 25 graden celcius is. Je moet namelijk altijd 10 graden optellen bij de buitentemperatuur om tot de gevoelstemperatuur te komen bij hardlopen. Bedenk dat je dan dus in 35 graden hitte gaat lopen te rennen ;).
Lopen kan goed in de kou, zelfs als het een beetje vriest en niet te hard waait kan er comfortabel gelopen worden. Het is wel verplicht om bij buitentemperaturen lager dan 5 graden Celsius met haarband of muts te lopen en met handschoenen of wanten. Vooral de uiteinden van het lichaam zijn gevoelig voor kou.
Als de temperatuur van jouw lichaam tijdens het sporten stijgt, stuurt jouw lijf automatisch vocht naar je huid om te kunnen verdampen.Hierdoor verlies jij je hitte en koel je af. Met warm weer gaat dat proces nog eens veel sneller dan normaal.
15 - 17 graden: kleding voor de herfst en lente
Trek deze over een chique spaghetti top of stoere it-shirt. Combineer deze kleding met een leuke rok of edgy broek en je bent helemaal fashionable! Een jurkje kan ook prima met deze temperaturen. Kies hierbij voor een midi of maxi jurkje.
Denk hierbij aan: havermout, banaan, witbrood en honing. Het voordeel van dit soort voedingsmiddelen is ook dat het snel kan worden omgezet in energie. En dat is wat je wil. Dit kan je eten: Een bagel of broodje met pindakaas en een half uur voor de start nog een gelletje of sportreep / energybar.
Hoe vaak hardloopkleding wassen? Het is niet nodig om hardloopkleding na elke training te wassen, 1 keer per week is dan voldoende. Een windjas en hardloopbroek kan best meerdere keren in de week gedragen worden. Vaak is het spoelprogramma van de wasmachine ook voldoende voor deze items.
Hardlopen kan je van buikvet afhelpen
Hardlopen kan de hoeveelheid visceraal vet verminderen, oftewel het vet dat diep in de buik ligt opgeslagen.
Meer spieren, minder vet
Je lichaam bestaat uit spieren, organen, water, botten en vet. Veel mensen die sporten, willen meer spieren kweken en vet kwijtraken. Hardlopen helpt daar goed bij. Zeker als je lopen combineert met een gezond voedingspatroon.
Fase 1: uitlopen
Het is verstandig om de laatste 5-10 minuten lekker rustig naar huis te wandelen. Door uit te lopen na een intensieve hardloopsessie krijgt je lichaam de tijd om je hartslag te laten zakken naar een normale hartslag in rust. Zo heb je daarna niet last van een opgejaagd gevoel.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.