Spinazie: mei, juni, juli, augustus, september. Spruiten: december, januari, februari. Tomaten: mei, juni, juli, augustus, september. Tuinbonen: mei, juni, juli, augustus.
In de zomer denk ik vooral aan frisse salades en lichte gerechten. Sla, tomaat, radijs en spinazie zijn daar ideaal voor. Maar denk in de zomer ook eens aan gerechten met andijvie, bloemkool of prei.
Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november.
Voor een gehele lijst van alle groenten en fruit, kun je kijken bij de seizoensgroenten die Voedingscentrum heeft gepubliceerd. Groenten van januari: aardappel, pompoen, spinazie, wortel, witlof, radijs, rode biet, prei.
Populaire seizoensgroenten
Bleekselderij: augustus, september, oktober. Bloemkool: mei, juni, juli, augustus. Boerenkool: december, januari, februari. Broccoli: maart, april, mei, juni.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Spinazie oftewel Spinacia oleracea, is een groene bladgroente en behoort tot de amarantenfamilie. De groente komt oorspronkelijk uit Perzië, wat we nu als Iran kennen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Prei is het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in de herfst en winter.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.
Teelt en seizoen
Deze eenjarige bladgroente is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. De andijvie komt in de winter en het vroege voorjaar uit de kas. Er wordt ongeveer 700 hectare andijvie in Nederland geteeld.
Wanneer in het seizoen
Broccoli uit Nederland is van mei tot november beschikbaar.
Het grote verschil met de andere kolen is dat spitskool geen wintergroente is. Spitskool is een kleine soort wittekool met een spitse vorm. Het is een verse zomergroente die minder eisen stelt dan de grote wittekool. De teeltduur is korter en de kool weegt veel minder: ongeveer 0,5 kilogram.