Als je de narcissenbollen te vroeg in de herfst plant - wanneer het nog veel regent - is het mogelijk dat de regen ervoor zorgt dat de bollen gaan rotten. Gewoonlijk is de perfecte tijd om te planten van september tot december of zelfs januari als er nog geen vorst is.
Bloembollen zoals bijvoorbeeld tulpen kunnen nog prima in januari in de volle grond geplant worden! Bloembollen zijn heel sterk en zitten vol met voedingsstoffen en zullen hun best doen om te bloeien. Als je bloembollen zoals tulpen 'pas' in januari plant, bloeien ze alleen iets later, maar dat is het wachten waard!
September is de beste maand om narcissenbollen te planten. Dan is de grond nog vrij warm van de zomer die net voorbij is. Narcissen kun je planten tot december zolang de grond maar niet bevroren of drassig is.
Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht.
Ondanks dat bollen goed tegen vorst kunnen, kun je ze niet planten als het al vriest. De grond is dan te hard waardoor de bollen niet kunnen 'vestigen'. Ook wanneer de grond heel erg nat is, kun je beter geen bollen planten.
Je kan de narcissen dus in grond laten verwilderen. Knip het blad niet af, maar laat het blad en de stelen geel worden. Dat betekent dat de bladeren afsterven. De bol haalt in dit proces alle energie die het nodig heeft uit het gewas om het volgende jaar weer tot bloei te komen.
Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen
De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen.
Krokussen - februari, maart. Blauwe druifjes - maart, april. Narcissen - maart, april, mei.
Over het algemeen wordt aanbevolen om narcissenbollen twee keer zo diep te planten als de hoogte van de bol zelf. Dit betekent dat als de bol ongeveer 5 centimeter hoog is, je deze op een diepte van ongeveer 10 centimeter moet planten. Zorg ervoor dat je de bol met de punt omhoog plant.
In het voorjaar kun je zomerbloeiende bollen gaan planten. Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin.
Dan produceren ze gezonde bladeren, maar komen ze niet tot bloei. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren, waaronder slechte grond, schaduw en te veel bollen te dicht op elkaar. Meestal kun je het probleem verhelpen, maar het kan een paar jaar duren voordat de bollen weer gaan bloeien.
De bloembollen kun je het beste planten tussen oktober en december. Maak de grond een beetje los en zorg ervoor dat alle onkruiden weg zijn. Vervolgens moet je goed opletten en kijken wat de onderkant van de tulpenbol is. De bollen plant je ongeveer op een diepte van 5 centimeter in de grond.
De bloembollen van tulpen en (gewone) hyacinten kun je beter niet in de grond laten zitten. Als de bladeren zijn afgestorven en afgeknipt, kun je de bollen van deze planten uit de grond halen. Bewaar deze afgedekt in een doos, op een droge en koele plek. In het najaar kun je de bollen weer in de grond zetten.
Graaf een geul van een aantal centimeter diep en houd een afstand van ongeveer 5 tot 10 centimeter tussen de twee bloembollen aan. Zo voorkom je dat de narcissen te dicht op elkaar zullen gaan groeien. Plant de narcissenbollen met de punt omhoog en zet ze stevig vast in de grond.
Plant uitgebloeide bloembollen opnieuw in en geniet het jaar erop weer van voorjaarsbloeiers. In het vroege voorjaar en daarna kun je enorm genieten van eenjarige en meerjarige planten, zoals bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes.
De loof kan je van de bollen verwijderen door deze met een scherpe en schone snoeischaar af te knippen. De bollen van de narcis kun je het beste bewaren op een droge plaats. Op deze manier kunnen de bollen drogen en in het najaar weer terug de tuin in.
Blauwe druifjes, narcissen en tulpen. De voorjaarsbollen hebben afgelopen weken menig huiskamer versierd. Nu het seizoen op zijn eind loopt, zijn de bloemen ook uitgebloeid. De meeste mensen gooien de bollen dan meteen in de prullenbak, maar dat hoeft niet: je kunt ze prima bewaren voor volgend jaar.
Bijna alle narcissen komen het volgende jaar terug. Na de bloei gaat ze namelijk aan de slag om broedbollen te ontwikkelen. Hieruit komen nieuwe narcissen!
Kunnen narcissen bevriezen in de winter? De bollen van narcissen bevriezen in de winter niet.
Bekende bloembollen voor binnen zijn bijvoorbeeld imposante amaryllissen, heerlijk geurende hyacinten en een droogbloeiende colchicum. Maar ook tulpen en narcissen kan je op pot zetten.
Laat je de bollen nadat je ze gekopt hebt in de grond zitten, dan heb je kans dat ze het volgende jaar weer bloeien. De grond waar de bol in zit is eigenlijk net iets te koud. Hierdoor krijgt de bol niet de juiste temperatuurbehandeling en worden de bloemen vaak kleiner en dunner.
Op elke plek in je tuin mag je narcissen planten. Wel adviseren de kwekers ons allen dat we narcissen planten op een zon/schaduw plek. Vooral in wat meer schaduw. Want narcissen planten in de schaduw zorgt ervoor dat de bloei langer duurt.
Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine (2,5 - 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.