Een dons dekbed drogen kan wel.Zowel in de buitenlucht als in de wasdroger. Wil je toch zelf aan de slag gaan, na het lezen van het waslabel, dan volgen hier enkele voorschriften: Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius.
Het beste dat je kan doen is je donsdeken buiten laten luchten. Het transpiratievocht dat het donsdeken 's nachts opneemt, komt zo opnieuw vrij. Om de vier maand buiten laten luchten is voldoende. Let wel op: doe dit enkel op een mooie, droge dag en hang je donsdeken nooit in de volle zon!
Was met een zacht wasmiddel. Ook heeft u een droger nodig. Als het donzen dekbed gewassen is moet het gelijk in de droger omdat hete lucht zorgt dat de dons snel droogt waardoor het dons luchtig blijft en niet aan elkaar klontert. Doe in de droger een paar schone tennis ballen zodat het dekbed opgeklopt word.
Voor het drogen van je dekbed heb je eigenlijk wel een wasdroger nodig. Stel de droger in op een lang droogprogramma en op een lage temperatuur, dus hooguit op 30 graden. Ook bij het drogen komen die tennisballen weer van pas. Dankzij de tennisballen in de wasdroger is je dekbed net wat sneller droog.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Klop het dekbed sowieso regelmatig op tijdens het droogproces en houd rekening met minimaal twee uur droogtijd: één uur in de droger, opkloppen en daarna nog één uur drogen. Al kan het ook prima nog een paar uur extra duren, voordat jouw dekbed helemaal droog is.
Een dons dekbed drogen kan wel. Zowel in de buitenlucht als in de wasdroger. Wil je toch zelf aan de slag gaan, na het lezen van het waslabel, dan volgen hier enkele voorschriften: Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius.
Echt donzen deken wassen
Was het donsdeken op een fijnwas programma, met een beetje vloeibaar mild wasmiddel dat enzymvrij is. Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter. Bleekmiddel kan de stof aantasten, waardoor veren en dons eruit kunnen komen.
Doe je dekbed eens heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht. Gebruik donswasmiddel of fijnwasmiddel. Droog je dekbed op een lage temperatuur in de droger, eventueel met tennisballen.
Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken.
Een synthetisch, katoenen of bamboe dekbed is goed te wassen. Lees de wasvoorschriften op het label van het dekbed wel eerst goed door! De dekbedden kunnen meestal ook wel in de droger of in de centrifuge. Het is ook goed mogelijk de dekbedden met de hand te wassen in bijvoorbeeld een badkuip.
Droog je dekbedden en kussens onmiddellijk na het wassen in de droogtrommel tot de vulling helemaal droog is. Je kan enkele tennisballen in de droogtrommel doen zodat de vulling beweegt en beter droogt. Zo worden je dekbedden en kussens weer donzig en drogen ze sneller.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Het wassen van een donzen dekbed
Laat het stomen door de experts van Stomerij.nl. Stomen is een proces waarbij uw wasgoed grondiger dan ooit wordt gereinigd. Dat is wel zo lekker als u een artikel als een donzen dekbed heeft, waar u natuurlijk graag zo comfortabel mogelijk onder wilt kunnen slapen.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Het drogen van een donsjas
Kies een droogprogramma met de laagste temperatuur. Als de jas droogt lijkt, doe hem dan nog minimaal 60 minuten drogen op de koudste temperatuur, met de tennisballen/ wasbollen nog steeds in de trommel.
Na het centrifugeren stop je de jas met twee of drie tennisballen in de wasdroger. De tennisballen schudden de veren van de jas op. Zo plakken de veren niet in klonten aan elkaar en behouden ze hun volume. Het kan zo drie uur duren voordat de jas echt goed droog is.
Het wassen van een dons dekbed
Wij raden u aan om het te laten stomen. Op deze manier kunt u er namelijk helemaal zeker van zijn dat uw dons dekbed in perfecte conditie blijft, waarbij het ook nog eens heel grondig schoongemaakt wordt.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen. Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.
De kwaliteit van het dons (bepaald door grootte en veerkracht, uitgedrukt in vulkracht) is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De moderne slaper heeft het liefst een licht donsdeken dat goed warm houdt. Daarom leveren wij uitsluitend donskwaliteit 90/10 (90% dons en 10% veertjes) of hoger.