Ze moeten minimaal per twee gehouden worden. Voor aanschaf ben je dan ongeveer 100 euro kwijt. Je geiten moeten oormerkjes inhebben en die moeten geregistreerd zijn bij het ministerie van Landbouw. Dat kost rond de 33,50 euro per jaar.
Voor het voeder moet je rekenen op 10 tot 30 euro per maand gedurende de wintermaanden of als je weinig gras hebt en moet bijvoederen met hooi. Een kleine baal hooi kost tussen de 3 en 5 euro. Vaccinaties, ontworming en andere dierenartskosten bedragen minimum 75 euro per jaar en kunnen hoger oplopen.
Geiten en schapen zijn leuke, vrolijke en lieve dieren. Je kunt ze prima als hobbydieren houden. Ze hebben wel dagelijks verzorging en aandacht nodig. En zorg dat je minimaal 2 dieren neemt want het zijn echte gezelschapsdieren.
Meestal wordt voor dwerggeiten een minimum van 50 m2 per geitje geadviseerd. Dus voor twee geitjes zou 100 m2 zou genoeg moeten zijn voor voldoende beweging en voor voldoende gras in de zomer. Geiten hebben nooit genoeg aan gras alleen, ze moeten altijd ook hooi krijgen om een goede penswerking te houden.
Geen enkele geit zal zich prettig voelen bij extreem lage temperaturen en langdurige regen. Bij de eerste druppels regen weten de geiten vaak niet hoe snel ze naar binnen moeten komen. Zorg dus voor een droge, tochtvrije stal en in de zomer, wanneer de dieren buiten lopen, voor schuilgelegenheid tegen felle zon.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Afrastering van de geitenwei
Kies voor kleine rassen gaas van minstens 80 cm en voor grotere rassen van minstens 110 cm hoog. Neem de sterkste soort, want geiten gaan graag met hun poten in het gaas staan. Vooral dwerggeiten komen nogal eens vast te zitten in schapengaas.
Geiten zijn herkauwers die liefst al lopend hier en daar een hapje eten. Ze lusten graag grofvezelig voer zoals gras. Maar ook twijgen en bladeren staan op het menu. Hooi is onontbeerlijk om een geit gezond te houden.
Geiten zijn fantastische dieren. Ze kunnen zo tam en aanhankelijk zijn, dat ze soms ook wel honden met hoorntjes worden genoemd.
Ze lijken misschien op het eerste gezicht niet zo bijster intelligent, maar schijn bedriegt. Geiten zijn hartstikke slim, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ze kunnen binnen twee minuten iets nieuws leren en dat vervolgens zeker tien maanden onthouden.
Voederhoeveelheid geiten
Volwassen dieren met een lichaamsgewicht van 50 kg naast hooi/ruwvoer 0,5 kg per dag. Na het lammeren de krachtvoergift opvoeren tot 1,5 kg. Voor melkgevende geiten per 2 liter melk ca. 1 kg krachtvoer extra.
Geiten zijn wat voer betreft kieskeurige dieren. Ze nemen alleen genoegen met schoon voer (hooi en brok) en schoon water. Het basisrantsoen voor hobbygeiten bestaat uit gras, goed gewonnen hooi en een beetje brok. Een beetje bietenpulp mag ook, als het hoofdbestanddeel maar uit hooi bestaat.
Geiten zijn kuddedieren. De kleinst mogelijke geitenkudde telt twee dieren. Een geit alleen is bijna altijd ongelukkig en zal dat vaak laten blijken door luid gemekker . Geiten zijn van oudsher gewend samen met de mens grote afstanden te overbruggen, vaak in gemengde kuddes met schapen en ezels.
Toch vreet een geit 'maar' zo'n 2,5 kg DS aan voer, terwijl ze 10 tot 20 liter water drinkt op een dag. De basis behoefte is ca. 9 liter water per dag plus 1,9 liter per liter melk die zij produceert.
Geiten en kippen kunnen inderdaad samen, maar zorg wel voor eigen voer- en slaapplekken. Helemaal eens met Inger. Geiten houden samen met kippen kan inderdaad prima al zal er wel eens een kip onder een geit terecht komen. Geiten zijn kuddedieren en horen met soortgenoten samen te zijn.
De eend kan goed zwemmen, maar het lukt hem niet om in de boom klimmen. De olifant kan niet vliegen, de geit kan niet zwemmen... Sommige dieren oefenen tot ze er bij neervallen, anderen twijfelen aan alles en weer andere dieren worden opstandig.
Dwerggeiten hebben weinig ruimte nodig, een klein stukje is al voldoende. Wel is het noodzakelijk voor een goede afrastering te zorgen, aangezien dwerggeiten goed kunnen springen en klauteren. Een hoogte van 1.25 meter is voldoende. Daarbij moet worden opgelet op de grootte van het gaas.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Producten die niet aan geiten mogen worden gegeven: - Oxalaatrijke voeding • Bosbieten • Rabarber • Spinazie • Bieten • Snijbiet • Andijvie • Chocola • Boerenkool • Zoete aardappel • Pinda's • Stervrucht - Iets giftig (gevaarlijk in grotere hoeveelheden) • Liguster • Boerenwormkruid • Hondspeterselie • Boterbloem • ...
Als een geit een slaapplek zoekt, doet hij dat het liefst boven de grond.
De vrouwtjes (geiten) zijn wat duurder. Wil je een vrouwelijke dwerggeit kopen dan kost dit tussen de € 50 en € 125. Jonge dieren zijn over het algemeen duurder dan volwassen dwerggeiten.
De gemiddelde levensduur van melkgeiten hangt al jaren rond de 3 jaar en 8 maanden. Die leeftijd kan best omhoog, maar dat vraagt om bewustwording en vakmanschap. Goede opfok en management zijn essentieel om de levensduur en levensproductie van melkgeiten te verhogen.