Op 1 augustus vieren de Zwitsers hun nationale feestdag. Op 1 augustus 1291 ondertekenden de oerkantons van Zwitserland de Bondsbrief, een document dat de basis zou vormen voor de totstandkoming van de latere staat Zwitserland.
Emancipation Day. Nationale feestdag. Op elke eerste maandag van augustus wordt de afschaffing van de slavernij (1 augustus 1833) gevierd.
20 juli – Wereld Schaken Dag | Roze Woensdag | Internationale Cake Dag | Maanwandeling Dag | Internationale Ride MTB Dag | Wereld Springen Dag | Internationale Hotdogdag | 50e editie Spakenburgse Dagen | Vestingdagen Elburg. Wereld Schaken Dag Sinds 1966 wordt op 20 juli de Internationale Schaakdag gevierd.
Het is geen officiële feestdag, maar bijna iedereen heeft vrij.
De 'Dag van de Chrysant' is een feestdag op 9 september ter ere van het symbool van het Keizershuis van Japan. De chrysant is al heel lang het symbool van de Keizer van Japan en de Keizerlijke familie. Het is te zien op het Keizerlijk Zegel van Japan.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Koningsdag 27 april (woensdag)
Op 27 april is het Koningsdag. Een nationale feestdag. Je bent vrij, tenzij daar in je cao iets anders over staat.
De Finnen hebben de meeste feestdagen (15), op de voet gevolgd door Spanje (12), Griekenland (12) en vier landen met elf feestdagen (Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië).
PER 1 AUGUSTUS 2022 GELDT DE WET TRANSPARANTE EN VOORSPELBARE ARBEIDSVOORWAARDEN. Met ingang van 1 augustus jl. gelden nieuwe wijzigingen in het arbeidsrecht. Deze wijzigingen komen voort uit de Europese Richtlijn betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie.
De nationale feestdag van Zwitserland is 1 augustus. Op die dag wordt er volop feestgevierd. Dat gaat gepaard met diverse evenementen en vreugdevuren. In vooral de grote(re) steden wordt er als afsluiting 's avonds prachtig vuurwerk afgestoken.
1903 - Onsuccesvolle opstand van de Macedoniërs tegen het Ottomaanse Rijk. 1940 - Kamp Amersfoort wordt in gebruik genomen. Oprichting Royal Dutch Naval Air Service. 1964 - Noord-Vietnam vuurt op een Amerikaans oorlogsschip in de Golf van Tonkin (het Tonkin-incident).
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
"Door de reformatie hebben wij minder kerkelijke feestdagen dan andere landen. Alleen de dagen die door alle christenen gevierd worden, blijven over. Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt."
Nederland heeft het minste feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen van West-Europa. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Met 20 vrije dagen per jaar staat Nederland onderaan op de lijst. Finland staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
In veel van CAO's staat vastgelegd dat je slechts eens in de vijf jaar een doorbetaalde vrije dag hebt, tijdens een zogenaamd lustrumjaar. Deze lustrumjaren vinden plaats in 2020, 2025 en 2030.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Op 11 juli viert Vlaanderen het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Op die dag wordt op verschillende plaatsen in Vlaanderen de Vlaamse vlag uitgehangen en het Vlaams volkslied gezongen.