De biologische Landhoen wordt door vele topchefs gezien als de beste kip van Nederlandse bodem. Een pittige tante die het goed doet in elke keuken: dus ook in smaakvolle exotische gerechten. De kip is vol en stevig.
De allerlekkerste kip, aldus Koekoek. De kippen maken gedurende de winter de hele tuin schoon van gedierte en onkruidzaden. Van de hennetjes houdt hij de eieren, de haantjes gaan in de pan. De echte Bressekip, dus die in Frankrijk in de streek rond Bourg-en-Bresse is gefokt, heeft een prima leventje gehad.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
Verschil kipfilet en kipdijfilet
Wij Nederlanders eten vooral kippenborstfilet, kortweg kipfilet genoemd. Dit, terwijl er een veel beter (en goedkoper!) alternatief bestaat: kipdijfilet. Maar dit exporteren we veelal naar het buitenland.
Vleeskippen zijn doorgaans groter en zwaarder dan legkippen. Wil je vleeskippen kweken, dan kies je best voor zware kippenrassen met een sterke vleesaanzet zoals de Mechelse koekoek, de Belgische vechters, Jersey Giant, Orpinton, Cochin, Brahma, …
Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.
De gemiddelde leeftijd van een kip schommelt tussen de 5 tot 10 jaar. Maar de maximum leeftijd is sterk afhankelijk van ras tot ras. De ene kippensoort wordt doorgaans slechts drie jaar oud. Andere soorten kunnen dan makkelijk de leeftijd van 20 jaar bereiken.
Veel mensen vinden de kipdijfilets malser en sappiger dan kipfilets, maar hierover verschillen de meningen. Kipdijfilets zijn, net als kipfilet, makkelijk te bereiden en een goede basis voor een maaltijd.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Mensen die in een drukke woonwijk wonen, een kleine tuin of kinderen hebben, houden vaak krielkippen. Krielkippen hebben minder ruimte nodig, passen beter in een stadstuin en zijn geschikter voor kinderen. Ook zijn krielkippen goedkoper in onderhoud omdat ze minder eten dan grote kippen.
Wakker Dier start vandaag een tv-campagne over het leed van de AH kip. Deze leeft namelijk een erbarmelijk bestaan in overvolle stallen, met zestien kippen per vierkante meter. Wakker Dier vindt dit onacceptabel en roept iedereen op om deze AH kip niet meer te kopen.
Een legkip kun je het best in het voorjaar kopen. De temperaturen zijn dan nog zacht, waardoor de kippen zich klaarmaken voor het leggen. De ideale leeftijd voor aanschaf van een kip is 18 tot 20 weken. Op dat moment leggen sommige hennen al eieren.
Haasjes. Net achter de borst zitten de haasjes. Dit is het zachtste en lekkerste stuk van de kip!
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
Het verschil tussen kippenhaas en kipfilet is dat de eerstgenoemde afkomstig is van het in stukken snijden van een hele kippenborst, terwijl de laatstgenoemde slechts uit één deel daarvan wordt gesneden.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Liefhebbers zeggen nog wel eens dat zij dijfilet lekkerder vinden dan de kip(borst)filet. De bereidingstijd van beide vleessoorten is ongeveer 15 minuten. Om en om bakken in een koekenpan en vervolgens op een laag vuur met deksel erop nagaren.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
Toch, als je deze dieren weinig voer geeft, is het mogelijk om ze zo ver te krijgen dat ze niet dood gaan, en dan kunnen ze inderdaad eieren leggen en deze uitbroeden, maar het is geen makkelijke opgave.
Een manier om de leeftijd te bepalen is door te kijken naar de Sint-Jacobsschelp. Deze moet voor de inspectie ook aangeraakt worden. Wanneer de kleur helder en verzadigd is en deze warm aanvoelt, weet je dat de kip nog jong is. De kip kan dan actief dragen.