Controleartsen komen in principe alleen overdag langs. Dat mag buiten uw gewoonlijke werkuren zijn, ook in het weekend en op feestdagen.
De diagnose die je huisarts gesteld heeft, kent de controlearts niet. Zo kan hij in alle objectiviteit een beslissing nemen. Hij mag geen geneesmiddelen voor- schrijven en geeft geen mening over de behandeling van je huisarts; hij kan wel contact opnemen met je arts bij twijfel.
U moet bij thuiskomst onmiddellijk in de brievenbus kijken. De controlearts zal daar een briefje achterlaten om u uit te nodigen voor een controle. U moet zich verplaatsen naar de praktijk van de controlearts op het uur dat de controlearts voorstelt.
Verklaart de controlearts je medewerker arbeidsgeschikt en weigert die het werk te hervatten, dan kan de werknemer in kwestie het recht op gewaarborgd loon verliezen vanaf de eerste datum van de uitnodiging op het dokterskabinet, of vanaf de dag van het eerste huisbezoek van de controlearts.
Wel kan het een ontradend effect hebben en ervoor zorgen dat werknemers minder geneigd zullen zijn om thuis te blijven. De kostprijs ervan bedraagt zo'n 100 EUR. Weetje: Hoewel het meestal de controledienst is die een bevoegde arts uitstuurt, kan de werkgever deze in principe ook zelf kiezen.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Uw werkgever mag de controlearts meerdere keren naar u toesturen, bijvoorbeeld als u uw ongeschiktheid verlengt, zelfs wanneer u langdurig arbeidsongeschikt bent en geen gewaarborgd loon meer ontvangt. Controleartsen komen in principe alleen overdag langs.
Dat wordt (grotendeels) betaald door uw werkgever. Om te controleren of u echt ziek bent, kan de werkgever een controlearts sturen.
Je blijft in ziekteverlof. De artsen bereiken geen akkoord: de behandelende arts vraagt aan de controlearts om een arbitragearts aan te stellen. Die scheidsrechter voert binnen 24 uur na zijn aanstelling een onderzoek uit en beslist onmiddellijk. De arbitrage schort de beslissing van de controlearts op.
De Geneeskundige raad voor invaliditeit (GRI) is een orgaan van onze Dienst voor uitkeringen en bestaat uit een Hoge commissie en haar Afdelingen. Haar leden zijn artsen en zij nemen beslissingen in individuele dossiers over arbeidsongeschiktheid.
Wat als je niet reageert op de oproeping van de controledokter? In geval van afwezigheid en wanneer je de toelating kreeg van je behandelend arts om de woonst te verlaten, zal je een uitnodiging krijgen van de controledokter om je spoedig bij hem/haar te melden.
Als je afwezig bent wegens ziekte, kan het medisch controleorgaan dat onaangekondigd controleren op je woon- of verblijfplaats. Tijdens de ziektecontrole gaat de controlearts na of je afwezigheid gerechtvaardigd is voor de voorgeschreven periode. Je werkgever bepaalt zelf wanneer een medische controle wordt uitgevoerd.
Medewerkers die weten dat het bedrijf een controlearts inschakelt, melden zich minder vaak ziek. Bovendien kan je zo het misbruik van ziektemeldingen inperken. Je kan een medewerker laten controleren van zodra hij zich ziek meldt. Het is niet nodig te wachten op een medisch attest.
De mogelijke gevolgen van een onwettige afwezigheid staan in principe duidelijk beschreven in het arbeidsreglement van je werkgever. Dit kan gaan van een corrigerend gesprek tot een schriftelijke waarschuwing. In bepaalde gevallen kan de sanctie zelfs bestaan uit ontslag om dringende redenen.
Meer informatie over de controlegeneeskunde, hoe ingeschreven worden op de lijst van artsen-scheidsrechters, hoe een klacht tegen een controlearts of een arts-scheidsrechter indienen, … is beschikbaar op de website van de Orde der artsen .
U wenst een controlearts te sturen naar een medewerker? Elke werkgever kan bij ons een medische controle aanvragen. Als u geen overeenkomst hebt afgesloten met Mediwe kost een afgewerkte controle inclusief controle op het kabinet van de controlearts indien afwezig 107 EUR excl. 21% BTW.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
In eerste instantie is het de bedrijfsarts die bevoegd is om een oordeel te geven over de vraag of u in staat bent om uw werkzaamheden te hervatten. Ook al vindt uw huisarts bijvoorbeeld dat u (nog) niet aan het werk kunt, het oordeel van de bedrijfsarts telt in het algemeen zwaarder.
Je krijgt 21 werkdagen volledig betaald ziekteverlof per 12 maanden dienstanciënniteit. Als je nog geen 36 maanden in dienst is, zijn er toch 63 werkdagen gewaarborgd.
De adviserend arts heeft als voornaamste opdracht het beoordelen en nakijken of iemand al dan niet recht heeft op een tege- moetkoming voor een bepaalde behandeling, een geneesmiddel of een geneeskundige verstrekking.
Een arbeidsarts heeft zich gespecialiseerd in de relatie tussen gezondheid en werk. Hij streeft naar evenwicht tussen de arbeidsvereisten (fysiek en mentaal) en de arbeidsmogelijkheden van medewerkers. Omdat zijn taak voornamelijk preventief is, wordt hij ook wel 'preventieadviseur-arbeidsarts' genoemd.
Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.