Juist is: 'een toost op iemand uitbrengen. ' Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast is geroosterd brood en een toastje is een crackertje.
Het zelfstandig naamwoord toost betekent 'het drinken op iemands gezondheid, waarbij enige woorden worden gesproken', 'heildronk', 'feestdronk'.
Je klinkt het glas tijdens een toast
Maar houd er rekening mee dat er nooit geklinkt mag worden met de glazen. In plaats van dat je dat doet, hef je alleen het glas. In de middeleeuwen werd er met het glas geklinkt, met de bedoeling dat er wat drinken in het andere glas werd gemorst.
Krijgt u een glas water op tafel dan kunt u wel 'Gia mas' of 'Stin ygia mas' zeggen, maar klinkt daarbij niet de glazen tegen elkaar. Dat de Grieken hier een reden voor hebben te geloven dat dit ongeluk brengt, staat beschreven in gevonden documenten uit de oudheid. En ook de Griekse mythologie spreekt hierover.
Met je vingers op de steel en niet bij de kelk, dat is de perfecte manier om een glas wijn te hanteren. De belangrijkste reden om je glas bij de steel vast te houden, is dat hierdoor de wijn niet opgewarmd wordt door de warmte van je handen. Bovendien voorkom je hiermee vette vingers op je glas.
Gasten die vaak spreken op de bruiloft, zijn vaak de ceremoniemeester, getuigen en de ouders van de bruid- en bruidegom. Het is niet verplicht om te speechen op een bruiloft. Sommige bruidsparen geven van tevoren aan dat zij liever geen speeches en stukjes tijdens de bruiloft willen.
Een speech kan eigenlijk iedereen geven die aanwezig is op de bruiloft. Als bruid of bruidegom kun je ook een speech geven. Je kunt dit houden over je partner of je gaat de gasten bedanken omdat ze zijn gekomen. Het is gewoonlijk dat een van de getuigen een toespraak geeft.
Bij een bruiloft hoort champagne, dat is zeker waar. Traditioneel wordt dit bubbelende drankje geschonken nadat het bruidspaar elkaar het jawoord heeft gegeven.
Volgens Snopes is de echte reden waarom we proosten dat al onze zintuigen dan meedoen met het drinken. Je kunt de drank namelijk zien, proeven en ruiken en het glas voelen. Om ook het laatste zintuig (horen) te plezieren, worden de glazen tegen elkaar getikt. Zo geniet je nog meer van je biertje of je glas wijn.
Overweeg ook om vrienden bijvoorbeeld samen te laten speechen. Dit zorgt vaak voor de mooiste speeches! Maar wat is nu eigenlijk te veel? Het is lastig om hier een concreet aantal aan vast te hangen, maar over het algemeen is zo een vier speeches de standaard.
Proost in Noorwegen
Dan hoor je hun zeggen Skoll zeggen als ze proosten.
In Nederland proost of gezondheid, in België schol, santé of gezondheid. Proost kan wel in het zuiden, skol en santé klinken heel sporadisch in het noorden.
Vooral de Italiaanse manier van proosten is leuk: Cin cin! Of wat dacht je van proosten in het Hongaars? Daar moet je waarschijnlijk even op oefenen, maar de fonetische uitspraak staat erachter!
Begin bijvoorbeeld met een vraag, stelling, citaat, grapje of anekdote. Houd de inleiding vooral kort, zodat de luisteraars niet meteen al afdwalen. Probeer vervolgens in 15 tot 20 woorden samen te vatten wat er in de toespraak besproken wordt. Een goed verhaal is actueel, eenvoudig en vooral niet te lang.
Uitwisseling van de ringen
De trouwringen zijn het symbool van jullie huwelijk en wanneer je de ringen uitwisselt, is het vaak gebruikelijk om de vows uit te spreken of een zin als deze te zeggen: 'Ik draag deze ring als teken van mijn liefde en trouw.
Sommige bruidsparen willen graag dat de getuigen hun outfits op hen afstemmen. Overleg daarom altijd even met het toekomstige echtpaar. Over het algemeen geldt dat een jurk in zachte tinten altijd kan. Denk aan kleuren als donkerblauw, mint, rosé, citroengeel of lavendel.
Denk goed na over wat leuk kan zijn voor de gasten om over het bruidspaar te weten te komen. Gelukswensen kunnen een toespraak een emotionele lading geven. Met een toespraak kun je wat van je persoonlijkheid laten zien. Dit kan door de woordkeuze die je gebruikt, maar ook door te vertellen hoe je jezelf die dag voelt.
Het gezegde ¨kort maar krachtig¨, gaat ook in dit geval goed op: een bruiloft speech duurt niet langer als 5 tot 10 minuten. Misschien klinkt het kort, maar dit is de perfecte duur. Als jouw speech langer duurt dan 10 minuten, is de kans groot dat de gedachten van andere gasten gaan afdwalen.
Een speech is een dialoog met het publiek, maak dus oogcontact, varieer in tempo en toonhoogte en durf soms een pauze te laten vallen en: houd het kort. Speeches geven je de mogelijkheid jezelf neer te zetten en te vertellen wat jij belangrijk vindt, én: beter spreken leidt tot meer succes. Probeer het dus eens!
Wijn inschenken in het juiste glas
Ook zit er een steel aan het glas zodat je het glas kan beetpakken zonder de bolling aan te raken (waardoor de wijn warmer zou kunnen worden). Schenk je wijn in tot aan het breedste gedeelte van de bolling. Dat zorgt ervoor dat je wijn goed kan ademen en je hem kunt rondwalsen.
Drink liever water
Wijn hoor je te nippen en na iedere slok weer even neer te zetten. Buiten het feit dat wijn de dorst niet lest, kun je wel water drinken bij de wijn. Voor echte proevers is het zeker verstandig om een glas water bij de hand te hebben.
Roep 'proost' en neem altijd een slok na het proosten. Je knikt ja en smakt na de eerste slok nog even om te laten merken dat je de wijn lekker vindt.