De Camelia is geen kamerplant, omdat hij in de bloeiperiode een koele ruimte nodig heeft. Als het te warm is, verdorren de bloemknoppen en vallen ze eraf. Maar ook in de tuin kun je problemen krijgen met de knoppen.
Camelia water geven
Camelia's zijn geen kalkliefhebbers, dus gebruik het liefst regenwater of ontkalkt water. Geef je plant in de herfst één keer per week water en in de winter één keer per maand. Voer het in de lente weer langzaam op.
Water geven
Water uit de kraan is meestal te koud voor deze plant. Hierdoor sterven de wortels van de camelia af en laat de plant plotseling alle bladeren vallen. Houd de grond steeds matig vochtig. Als de plant te nat wordt gehouden, kunnen ziekteverwekkers in de wortel en de stam zich snel vermeerderen.
Halfschaduw is de beste plek voor camelia. In de volle zon is de kans te groot dat hij verbrandt – de bloemen blijven in de schaduw langer mooi. En omdat hij oppervlakkig wortelt, heeft hij veel water nodig. Camelia is verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, rood, roze.
Camelia bloeit niet
Als de plant in deze periode te droog staat, kan een tekort aan water ertoe leiden dat de bloemknoppen in het voorjaar wel eens afvallen. Geef Camelia's daarom in de volle grond en in potten vanaf de zomer tot ver in oktober in droge perioden ruimschoots water.
Camelia's verkiezen een zure bodem en houden van een beschut plekje. Plant een camelia nooit op het oosten: de bladeren drogen uit van de winterse ochtendzon. Een plek op het zuiden of westen is beter. Op een beschut plekje geniet je al vanaf eind februari van de schitterende bloei.
De standplaats is voor de Camelia belangrijk. Plant je Camelia het liefst op een beschutte plek met schaduw en niet teveel wind. Hij heeft een voorkeur voor de avondzon, maar een schaduwrijke plek op het zuiden kan ook prima. Plant je Camelia even diep als de pot waarin je hem gekocht hebt hoog is.
Alle Camellia soorten bloeien in het voorjaar. De eerste bloemen verschijnen rond februari en bloeien door tot aan eind april. De bloeikleuren van de camelia zijn divers en verschillen van paars en rood tot wit en roze.
De plant snoeien is daarom overbodig. Geef de Camelia tijdens de groei kalkvrij voedsel. De optimale pH (zuurtegraad) is circa 5 (zuur dus). Dat betekent dat met zuurwerkende meststof bemest moet worden of dat er bij het gietwater een hoeveelheid zuur toegevoegd moet worden, vooral als het gewoon leidingwater betreft.
Hoewel de Camellia winterhard is, kan hij bij felle of lange vorst beter worden afgedekt om vorstschade te voorkomen. Voorkom uitdroging, vooral in als de plant in een pot of kuip staat. In maart en juni een beetje bijmesten helpt de plant nieuwe knoppen aan te maken. De Camellia hoeft niet te worden gesnoeid.
Wachten tot na de bloei
Een grondige snoei van de Camellia doe je dus meteen na de bloei in mei. Het ideale moment is net voor de jonge bladeren uitlopen. Als je dan snoeit, zal de sapstroom (lees energie) meteen beschikbaar zijn voor de overblijvende bladeren.
de camelia moet in de schaduw staan. als de plant te warm staat vallen de bloemknoppen. als teveel of te weinig water vallen de bloemknoppen. in de tocht,droge luchtvochtigheid, vallen de bloemknoppen.
Camelia met geel blad
Dan kan dit een teken zijn dat hij te weinig of verkeerde mest heeft gekregen. Camelia's hebben specifieke mest nodig: voor zuurminnende planten. Ook als de camelia in een bodem wordt geplant met een te hoog kalkgehalte, kan er geel blad ontstaan. Dit kan het hele jaar door gebeuren.
Vanaf oktober kan je de Camelia verplaatsen zonder te veel problemen. De sapstromen worden minder en de struik heeft minder vocht nodig. Ook is er minder zon dus zullen de bladeren minder vocht verdampen. Kortom, de beste periode om je Camelia te verplanten is van oktober tot januari/februari.
Het vermeerderen van camelia kunt u doen door camelia te stekken. De struik laat zich gemakkelijk stekken. U moet echter wel geduld hebben, want zoals gezegd, de heester groeit langzaam. Het kan dus ook even duren voordat de stekjes gaan wortelen.
Snoeien van de camelia
De camelia groeit lekker langzaam, zo'n 15 tot 20 centimeter per jaar. Je snoeit altijd pas na de bloei. Beperk de snoei tot enkele uitstekende takken en laat de plant verder met rust.
Camelia's worden na de bloei in het voorjaar en het einde van de rustperiode gesnoeid. Terwijl het sap begint te stromen, begint nieuwe groei in de plant. De snijpunten helen beter, als het weefsel actief is. Deze periode wordt voor camelia's ook aanbevolen, voor de eerste voedingsstoffen en bemesting.
De overbekende Camellia japonica is een wintergroene grote struik tot kleine boom. In China zijn oude bomen van 10-12 m hoogte bekend, maar in ons klimaat worden ze zelden hoger dan 5-8 m.
Een greep uit de tuinplanten die niet giftig zijn voor honden: Asters. Camellia's.
Als bemesting voor de camelia's zijn in de handel verkrijgbare minerale langdurige meststoffen voor rododendrons of organische rododendron meststoffen met guano geschikt. Zodra nieuwe uitlopers zichtbaar zijn, kunt u de meststof op de kluit strooien.
Andere titels met eetbare bloemrecepten:
Haar boek geeft decoratie- en culitips met de eetbare bloemen camelia, viooltje, tulp, magnolia, afrikaantje, roos, goudsbloem, bloemen van kruiden, asters en dahlia.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
De eisen die de plant aan de bodem stelt zijn sterk vergelijkbaar met de Rhododendron. Staat de Camellia niet naar haar zin, bijvoorbeeld in kleigrond in de volle zon, gaat ze natuurlijk niet direct dood, maar de bladeren worden geel, de plant wordt gevoelig voor schildluis en de groei komt vrijwel tot stilstand.
Kleuren en vormen
Camelia's zijn groenblijvende struiken en kleine bomen met donkergroene, glanzende, lange bladeren. De bloemen stralen in het wit, paars en rood. Veel cameliasoorten bloeien van februari tot mei, als andere planten in jouw tuin daar nog niet klaar voor zijn.