De meeste ballonnen zijn gemaakt van latex (natuurlijk rubber). Behalve latex zitten er ook andere chemische stoffen in ballonnen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de ballon elastisch is en geven de ballon kleur.
De ballon moet voldoen aan de veiligheidseisen van de NVWA; Je mag alleen wensballonnen oplaten die in Nederland gekocht zijn; Binnen een straal van 15 km van (zweef)vliegvelden mogen er geen wensballonnen opgelaten worden.
Latexballonnen zijn gemaakt van 100% natuurlatex. Een vloeibaar natuurproduct dat wordt gemaakt van het sap van een rubberboom. Dit is dan ook de reden dat latex ballonnen 100% biologisch afbreekbaar zijn. Oxidatie is de eerste stap in het vergaan en dit begint al binnen ongeveer een uur na het opblazen van de ballon.
Latex is beter afbreekbaar dan synthetische plastics, maar blijft toch lang genoeg in de natuur om nadelige gevolgen te kunnen hebben.
Hoe lang duurt het voordat een latex ballon biologisch afgebroken is? In juli 1989 vond er onderzoek plaats met een verscheidenheid aan ballonnen, onder verschillende omstandigheden. Hier werd geconcludeerd dat de ontbindingstijd van ballonnen ongeveer net zo lang is als die van een eikenblad.
De meeste ballonnen zijn gemaakt van latex (natuurlijk rubber). Behalve latex zitten er ook andere chemische stoffen in ballonnen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de ballon elastisch is en geven de ballon kleur. De stoffen zijn bijvoorbeeld ammonia, zwavel, zinkoxide, kleurstoffen, geurstoffen.
Vogels, vissen en zeezoogdieren zien ballonresten aan voor eten of raken verstrikt in de lintjes. Bovendien dragen ballonnen die in zee terechtkomen bij aan de plasticsoep. Samen met Stichting De Noordzee en Vereniging Kust & Zee zetten wij ons daarom in voor een verbod op ballonoplatingen.
Wil je een tros ballonnen of een ballonboog maken? Dan kun je hiervoor ook een ballonstrip gebruiken. Op deze strip zitten gaatjes, waar je de ballonnen aan kunt rijgen. Op die manier kun je zelf zo'n toffe boog of tros creëren zonder helium te gebruiken.
Latex heliumballonnen blijven tussen de 6 en 12 uur zweven. Folieballonnen gaan wel enkele weken mee. Een ballon die 12 uur blijft zweven kan als hij met windkracht 8 wordt voortgeblazen zo'n 840 kilometer ver komen.
Met grote ventilatoren wordt lucht in de luchtballon geblazen. Een gasbrander verwarmt vervolgens de lucht in de ballon. De ballon bevat dan na een tijdje warme lucht. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht stijgt de ballon op.
Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote lachgastankjes.
Latex ballonnen kunnen slecht tegen zon, wind en warmte. Het biologisch afbraakproces (verkleuren, glans verliezen en leeglopen van de ballonnen) zal daardoor veel sneller verlopen als normaal. Lichtere kleuren reflecteren het zonlicht en vergaan minder snel dan donkere kleuren ballonnen.
Een folieballon kun je vullen met lucht of helium. Met helium blijft de ballon zweven. Voor een lucht gevulde ballon blaas je deze het beste op met een handpompje.
Voor het vierde jaar op rij verbieden meer Nederlandse gemeenten het oplaten van ballonnen. Inmiddels heeft 56 procent van de 352 Nederlandse gemeenten een verbod ingesteld, blijkt uit de jaarlijkse Ballonnenmonitor die Stichting De Noordzee dinsdag presenteerde.
Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. Lachgas valt (nu nog) onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Staatssecretaris Blokhuis wilde een verbod op lachgas in 2021, maar dit is uitgesteld tot 2023.
Wensballonnen kunnen een hoogte bereiken van 600 - 800 meter, een en ander is afhankelijk van de atmosferische omstandigheden. De brander blijft maximaal 10 minuten branden. Als de brander gedoofd is zweeft de lantaarn langzaam terug richting aarde.
Het is niet kouder of warmer in de lucht dan op de grond. Als je een ballonvlucht maakt met C-Air ballonvaart dan heb je geen extra kledij nodig tijdens de ballonvaart. De temperaturen zijn boven in de lucht ongeveer hetzelfde als aan de grond.
Helium verdringt zuurstof waardoor je te weinig zuurstof binnen krijgt als je het inhaleert. Je wordt duizelig, krijgt ademnood en er is het risico dat je flauwvalt. Frisse lucht of ventilatie zorgt ervoor dat mensen weer zuurstof kunnen inademen. Het gas uit de gasfles kan ijskoud zijn.
Nadeel van de ballon blijft de slechte bestuurbaarheid. Alleen door naar een andere luchtstroom te stijgen of te dalen kunnen de piloten wat aan de koers veranderen. Proeven met stuurzeilen, propellers en motoren zijn geen succes.
Knoop een draadje aan het cadeau en laat het andere uiteinde uit de ballon steken. Op deze manier kun je (zodra de ballon opgeblazen is - het kado wat omhoog trekken zodat het niet op de bodem van de ballon ligt maar mooi in het midden hangt. Het spreekt vanzelf dat je uit moet kijken met scherpe voorwerpen.
Helium ontstaat door nucleaire fusies op de zon of door het langzame radioactieve verval van gesteenten. Het is onmogelijk om het goedje kunstmatig te vervaardigen.
Ballonnen gevuld met lucht kunnen prima tegen de kou. Echter bij helium gevulde ballonnen ligt dat anders. Helium is dunner dan lucht en is daardoor meer van invloed op het weer.
Door de vetvlekken op de dozen zijn die vaak niet meer recyclebaar. Ook andere verpakkingen waar verf-, olie- of etensresten op zitten kun je niet recyclen, zoals gebruikte koffiecupjes (let op: die van Nespresso kun je wel apart inleveren).
Ballonnen worden gemaakt van een vloeibaar type rubber dat latex genoemd wordt. Latex vormt zich door het sap van de rubberboom. Deze groeien vooral in landen zoals bijvoorbeeld Maleisië.
Voorkeur: ballonnen. Het meervoud 'ballons' is verouderd.