Doe de zeepoverschotjes in een oude sok, hang die aan je douchekraan en was jezelf ermee wanneer je douche neemt. Je kan zeep ook gebruiken als kleermakerskrijt. Rasp je overschotjes van zeep heel fijn, smelt ze in heet water en gebruik ze in je wasmachine voor bonte was of voor een handwasje (dit doe ik altijd).
Save je zeep met een zeepzakje
Een zeepzakje is niet alleen handig om je zeep in te bewaren, maar je kunt je er ook mee wassen! Hoe dat werkt? Simpel: je stopt de laatste stukjes zeep in het zakje, laat het zakje met de zeep erin een beetje nat worden en je kunt je lichaam of haar ermee wassen.
Houdbaarheid vloeibare zeep
Dit wordt vaak tegen gegaan door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je vloeibare zeep veilig over een langere periode bewaren. Na het openen van de verpakking, geldt vaak een houdbaarheidstermijn van 6 tot 12 maanden.
Restjes toiletzeep gooi je meestal weg. Bewaar ze en maak er nieuwe zeepjes van door ze in een schaaltje te leggen in de magnetron. Verwarm ze tot ze zijn gesmolten. Roer de restjes nu door elkaar en laat het geheel weer hard worden.
Weeg de zeepbasis. Per afgewerkte stuk zeep heb je 100 gr zeepbasis nodig. U kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Hoe kleiner de stukken zijn, hoe sneller de zeep zal smelten. Doe de zeep in een heetwaterbad. Vul een steelpan met ongeveer 3 tot 5 centimeter water. Zet er een hittebestendige kom op en zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet aanraakt.
Koop een stuk witte zeep, hak deze voorzichtig in stukken. Laat de zeep smelten in de magnetron (2-3 minuten op 600 Watt). Als de zeep is gesmolten voeg je hier (roze) kleurstof aan toe. Hoe meer kleurstof, hoe donkerder de kleur!
Hotelzeep recyclen
Van alle oude zeepresten worden nieuwe stukken zeep gemaakt die uitgedeeld worden aan NGO-bedrijven als bijvoorbeeld het Rode Kruis. Deze goede doelen delen deze zeepjes uit aan locals wanneer een gebied bijvoorbeeld getroffen is door een orkaan of een aardbeving.
De stukken zeep die je niet gebruikt, bewaar je op een droge plek, buiten de badkamer. Je kunt ze in je kledingkast leggen. Op die manier gaat ook je kleding heerlijk ruiken.
Qua hygiëne is er dus geen verschil tussen een blok zeep of een vloeibare zeep. Belangrijk hierbij is wel om de Blokzeep goed te laten drogen!
Het beste is om je zeep in een bakje te bewaren waar richeltjes of randjes in verwerkt zijn, zodat de zeep goed kan uitlekken.
Leg de zeepjes die je gemaakt hebt te drogen op keukenpapier. Daarna maak je van de zeepjes, kralen, lintjes en frutsels een mooie ketting. Bovenaan een lus en onderaan een hanger of bedel. Als je vissersgaren gebruikt dan kun je de lus vastmaken met een knijpkraaltje.
Sunlight zeep is geschikt voor de schoonmaak en het verwijderen van vlekken uit kleding, maar ook geschikt voor het schoonmaken van het huishouden. Het product bevat kopra- of pijnboompittenolie, waardoor het beter schuimt dan conventionele, van dierlijke vetten gemaakte zeepsoorten.
20 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Dit samen met 1 liter water in een pan doen en al roerend aan de kook brengen. Tegen de tijd dat het water gaat koken is de zeep opgelost en kan je de pan van het vuur halen. Giet het vloeibare zeepmengsel in een grote maatbeker of een klein emmertje.
De gietzeep smelt bij ongeveer 65 °C. Voor de kwaliteit van de zeep is het het beste om de zeep niet warmer te maken dan 70 °C . Ook kunnen de gietvormen een temperatuur van meer dan 95 °C niet verdragen. Tenslotte kan extreme oververhitting (meer dan 100 °C) er toe leiden dat de zeep in brand vliegt!
Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep, castillezeep of aleppozeep. Dit zijn natuurlijke zepen en bevatten geen kleurstoffen en conserverings- middelen. Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Als je een vaste hand hebt, dan kun je gewoon een keukenmes gebruiken om je zeep in stukken te snijden. Gebruik een groot, apart keukenmes om je zeepcake mee te snijden. Bij voorkeur één zonder kartels. Een tip is om op een stuk karton streepjes te zetten in stappen van 2,5 cm.
Marseille Zeep kun je gebruiken als shampoo om je haar te wassen. Deze natuurlijke zeep is vrij van kunstmatige toevoegingen en dus een ideale vervanger voor synthetische zepen die je haar op lange termijn droog en/of dof maken.
Aleppo Zeep en Marseille Zeep
Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken. Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit .
Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen.