Zuiver water heeft een vriespunt van 0 °C, en laten we even aannemen dat het vriespunt van de frisdrank -20 °C is. We leggen dit flesje nu in de diepvries van -18 °C. Na een tijdje zal dit flesje de temperatuur aannemen van -18 °C, maar het zal vloeibaar blijven omdat het vriespunt -20 °C is.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren. Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten.
De frisdranken waren niet bevroren toen ze uit de koelkast gehaald werden, maar wanneer een flesje ontkurkt werd, bevroor de inhoud onmiddellijk. De oorzaak hiervan is vriespuntsverlaging. Wanneer iets opgelost wordt in een vloeistof, dan zal het mengsel bevriezen bij een lagere temperatuur dan de zuivere vloeistof.
Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden. Bier invriezen kan ook in een glazen diepvriesbakje. Vul het bakje met bier uit een flesje of blikje en onthoud dat je het diepvriesbakje niet helemaal vol giet met bier.
Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Na 10 minuten is je bier lekker koel! Deze tips werken prima met bierflessen, maar het beste met bier in blik. Blik neemt namelijk sneller de koude temperatuur over.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Over het algemeen zijn frisdranken twee maanden houdbaar in de vriezer.
Voer een flesje bier met 0,5 liter inhoud en kamertemperatuur in een vriezer met drie sterren, kunt u meestal veilig tot 30 minuten kan er zijn. Dan zal het bier koel en niet bevroren zijn. Voor al pre-gekoeld bier moet u rekenen op een maximum van 20 minuten.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
De houdbaarheidsdatum vind je op de flessen altijd op de hals van de fles. Bij de blikjes is dat op de onderkant van het blikje. De houdbaarheidsdatum geldt zolang de verpakking is afgesloten.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft.
3º C is de perfecte temperatuur voor een Coca-Cola.
Drinken invriezen kan in de meeste gevallen. Het is bij het invriezen wel heel belangrijk dat je een juiste verpakking voor de in te vriezen drank of vloeistof gebruikt. Het drinken dat je invriest zal namelijk in volume toenemen, zodra het bevroren is, dus de verpakking moet hierop afgestemd zijn.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Vriespunt bier
Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Het vriespunt komt steeds lager te liggen naarmate het alcoholpercentage van de drank hoger is. Dus in theorie zou je zelfs 100% alcohol kunnen bevriezen. Maar de grens bij de ´normale´ vriezers zal bij 30 a 40% liggen.
Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Leg je wijnfles in de vriezer
Om je fles wijn sneller koud te krijgen, kun je deze even in de vriezer leggen. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om je wijn na zo'n 15 minuten weer uit de vriezer te halen. Als een fles wijn te lang in de vriezer ligt, kan de fles knappen door het uitzetten van de vloeistof.