Kan een blauwe plek gevaarlijk zijn?

Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cm.be

Kunnen grote blauwe plekken kwaad?

Doorgaans kan een blauwe plek niet zoveel kwaad. Maar mocht je echt spontaan blauwe plekken krijgen, dus zonder dat je je gestoten hebt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er zijn namelijk aandoeningen waarbij je uit het niets een blauwe plek krijgt, zoals de ziekte van Von Willebrand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op quest.nl

Welke drie kenmerken maken een blauwe plek verdacht?

Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moetiknaardedokter.nl

Hoelang mag een blauwe plek blijven?

Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op donttellmum.com

Kan een blauwe plek hard aanvoelen?

Na enige tijd kleurt het donkere bloed onder de huid blauwrood. Daarna stolt het bloed waardoor je een harde plek of knobbel kan voelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Are Bruises Dangerous?

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat zegt de kleur van een blauwe plek?

Als deze bloeding vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de bloeding wat dieper zit, is het hematoom blauw. Een blauwe plek is dus eigenlijk een wond onder je huid, waardoor het bloed niet weg kan maar zich verzamelt onder je vel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtvdrenthe.nl

Wat gebeurd er met je lichaam als je een blauwe plek hebt?

Een blauwe plek is een bloeduitstorting of een bloeding onder de huid die langzaam omhoog komt en dan zie je hem ook. Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid. Je lichaam denkt dat bloed hoort daar niet dus die gaat het opruimen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Wat als een blauwe plek niet weg gaat?

Neem contact op met uw huisarts als: U erg vaak last heeft van blauwe plekken. Uw blauwe plekken na veertien dagen er nog steeds niet beter uit zijn gaan zien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moetiknaardedokter.nl

Hoe lang duurt grote blauwe plek?

In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op etos.nl

Kan een hematoom gevaarlijk zijn?

De bloeding ontstaat door een scheur van de slagader die loopt tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Een hematoom gaat vaak gepaard met een barst in de schedel. Het is gevaarlijk omdat dit kan leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs overlijden door verhoogde druk in de schedel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op neurologie.slingeland.nl

Welke plaatsen van blauwe plekken zijn verdacht?

Blauwe plekken ter plaatse van oren, nek, romp (borst en rug) en billen hebben een sterk verhoogde kans om toegebracht te zijn. Blauwe plekken ter plaatse van wangen, ogen, gezicht, hoofd, armen, buik, voorzijde dijen, achterzijde benen, handen en voeten hebben een verhoogde kans om toegebracht te zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op richtlijnendatabase.nl

Waarom heb ik opeens een blauwe plek?

Een blauwe plek ontstaat meestal na een plaatselijke stompe trauma (=stoten, druk) van het betreffend huiddeel. Bij gebruik van acenocoumarol, fenprocoumon of heparine kan er sprake zijn van overdosering. Ook kunnen er interacties zijn tussen middelen die de bloedstolling remmen en bijv. co-trimoxazol of NSAID's.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Welke zalf is goed voor blauwe plekken?

Hirudoid biedt zowel gel als crème aan. Hirudoid is aangewezen bij de behandeling hematomen, kneuzingen, gezwellen, oedemen of blauwe plekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op farmaline.be

Wat te doen bij flinke bloeduitstorting?

Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ehbo-koffer.nl

Hoe ziet een onderhuidse bloeding eruit?

Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn. In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moetiknaardedokter.nl

Hoe kom je van een blauwe plek af?

Om de blauwe plek zo klein mogelijk te houden, koel je direct je huid met koud water of ijs in een theedoek. Daardoor trekken de bloedvaten samen en stroomt het bloed minder snel weg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vsm.nl

Welk medicijn heeft de grootste kans op de bijwerking blauwe plekken?

Bijwerkingen bloedplaatjesremmers

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: er ontstaan sneller bloeduitstortingen en blauwe plekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartstichting.nl

Hoe ziet een bloeduitstorting eruit?

Een ecchymose is een 'normale' blauwe plek. Een purpura is een net onder de huid liggende grotere blauwpaarse plek. Petechiën zijn kleine puntbloedinkjes, ter grootte van een speldenknop. Een hematoom in meer strikte zin is een bloeduitstorting die met een zekere zwelling gepaard gaat, een buil.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Kan een bloeduitstorting zakken?

Bloeduitstortingen verdwijnen na 4-6 weken vanzelf. Het kan geen kwaad, maar ze kunnen wel vervelend zijn, bijvoorbeeld bij het lopen. U hoeft hier niet ongerust over te zijn. De bloeduitstorting verkleurt langzaam en kan naar beneden zakken (zelfs tot de knieën).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Kan een blauwe plek blijvend zijn?

Hoewel blauwe plekken en externe bloedingen al vervelend genoeg zijn, vormen interne bloedingen in je gewrichten en spieren meer reden tot zorg. Omdat deze kunnen leiden tot blijvende schade en zelfs tot blijvende invaliditeit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pfizer.nl

Wat zijn paarse vlekken?

Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid.Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidhuis.nl

Hoe ontstaat een hematoom?

De oorzaak van de bloeduitstorting is een verscheurde ader in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. De bloeduitstorting verdringt het onderliggende hersenweefsel. De verscheuring komt door een val of een schok (bijvoorbeeld stoten) van uw hoofd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Welke vitamine tekort bij blauwe plekken?

Bij een vitamine K-tekort heeft iemand snel last van blauwe plekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclopedie.medicinfo.nl

Wat betekent een paarse blauwe plek?

Een ecchymose is een ronde of onregelmatige niet-verheven blauwe of paarse vlek op de huid. De meest frequente oorzaak is een klein trauma, bvb. met je been ergens tegenaan botsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Hoe voelt een kneuzing aan?

Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op alphega-apotheek.nl

Populaire vragen