Onder orgaanvlees verstaan we: hart, lever, long, milt, nieren, hersenen, tong, vuile pens, boekmaag en dergelijke.
Orgaanvlees is vlees van de inwendige organen en ingewanden van een geslacht dier. Dit kan gaan over de meeste organen behalve spieren en been. In sommige culturen wordt dit vlees vermeden, in andere staat het op het dagelijkse menu of is het zelfs een delicatesse.
Zoals wang, lever, tong, hart, nieren, staart en testikels. Het klinkt misschien ongebruikelijk, maar deze minder courante delen kunnen bereid worden tot heerlijke topstukken op uw bord. Bovendien is orgaanvlees reuze gezond. Mineralen en vitamines treft u juist in deze stukken in hoge hoeveelheden aan.
Rundertong of ossentong wordt beschouwd als orgaanvlees. Een tong weegt ongeveer 2 kg. Vaak zit het keelstuk nog aan de tong vast. De slager kan dat er als je wil afhalen.
“Tegenwoordig komt je in goede restaurants weer steeds vaker orgaanvlees als zwezerik of bloedworst tegen op de kaart.
De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten. Het klopt ook dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb's bevat.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
De hagelwitte pensen zijn gemaakt van wit brood, geweekt in melk en ei. En vlees natuurlijk: mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember. De slager maalt het mengsel van brood en vlees, en vult het af in varkensdarmen.
Bepaalde organen zijn favoriet in de natuur. In het wild gaan dieren eerst voor de lever en het beenmerg, gevolgd door het hart, de nieren, de alvleesklier en de milt voor consumptie.
De wangen van het varken zijn gewoon het vlees dat wordt gesneden uit de kaakspieren van het varken. Inderdaad, uit de kop van het varken. Maar dat maakt het nog geen orgaanvlees. Er is echt niks engs aan varkenswangen.
De smaak van de lever is iets pittiger dan die van met melk gevoede dieren. Let er bij aankoop op dat de slager de kanalen die door de lever lopen heeft verwijderd, omdat deze niet eetbaar zijn. Kalfslever koopt u vrijwel altijd in plakken. Deze worden meestal heel zachtjes gebakken.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te vaak te eten.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Rijk aan vitamines en mineralen, maar eet niet teveel
Ik eet daarom één plakje – 15 gram – runderlever per 3 dagen. En 2 gram runderlever bevat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B12. Gelukkig bestaat voor vitamine B12 geen maximale dagelijkse hoeveelheid. Kippenlever is iets milder.
Teveel vitamine A kan leiden tot gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, neusbloedingen, haaruitval en/of uitdroging van huid en slijmvliezen.
Varkensvlees is rijk aan de vitamines B1 en B6 en bron van vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Varkenslever is bovendien rijk aan vitamine A. Varkensvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten.
Runderhart is één van de rijkste natuurlijke bronnen van co-enzym Q10 en bevat bovendien essentiële voedingsstoffen als vitamine B12, collageen, elastine en specifiek in runderhart voorkomende proteïnen, peptiden, cofactoren en enzymen.
In lever vind je bijvoorbeeld ontzettend veel vitamine A en verschillende B vitaminen (B2, B3, B5, B6 en B12). Maar ook folaat, choline, koper, selenium, fosfor en ijzer. Voedingsstoffen die je inderdaad ook in plantaardige voeding vindt, alleen dan wel in een minder goed opneembare vorm.
Kippenhart, lever bestellen | Albert Heijn.