Baby's hebben een langere remslaap dan volwassen, maar hun droomfunctie is nog niet ontwikkeld. Dit komt omdat baby's nog niet veel ervaringen hebben opgedaan en hun hersenen zijn nog te onvolgroeid zijn om scenario's te creëren.
Kinderen hebben meer REM-slaap dan volwassenen, omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen en dus meer te verwerken hebben. Zo kan een baby 's nachts wel 5 maal naar dromenland vertrekken. Wel zullen baby's niet in de vorm van verhalen dromen, ze dromen eerder over basisbehoeften: voeding, geknuffeld worden, warmte, …
Dus, dromen baby's wel of niet? Alhoewel baby's veel meer uren REM-slaap hebben, is er volgens onder andere psycholoog David Foulkes nog geen sprake van levendige en beeldende dromen. Ze zouden nog niet genoeg 'beelmateriaal' in hun hoofdje hebben om die gehele REM-fases te vullen met beeldende dromen.
Je baby slaapt nog steeds heel veel, maar je merkt wel dat hij in week 3 steeds actiever wordt als hij wakker is. Hij kan ook al heel wat. Hij draait zijn hoofd naar de richting waar geluid vandaan komt en tilt zijn hoofd misschien zelfs al even op als hij op zijn buik ligt.
Baby's kunnen meer dan je denkt: net als kinderen verwerken zij gebeurtenissen van overdag in hun slaap. Tel daarbij op dat baby's ook nog eens de helft van de slaap in hun REM-slaap zitten en je weet eigenlijk al genoeg: baby's kunnen dromen.
Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt. Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is.
Over-interventie door ouders: wanneer baby's in slaap vallen zijn ze vaak onrustig, hun ademhaling is snel, ze bewegen hun armen en benen soms met schokjes, maar dit is normaal, het is belangrijk om baby's zelf in slaap te laten vallen zonder interventie.
Je baby slaapt nu gemiddeld 17 uur op een dag, maar een paar uur meer of minder slaap is ook goed. Tussen de slaapjes is de wakkere periode nu zo'n drie kwartier tot een uur. 's Nachts zal je nog vaak uit bed moeten voor een of twee voedingen.
Een pasgeboren baby valt nog regelmatig tijdens een voeding in slaap. Dit is heel normaal. Maar vanaf ongeveer zes weken kun je je baby wel langzaam laten wennen aan het zelf in slaap vallen in het bedje of wiegje.
Hoeveel een baby slaapt, verschilt per kindje. Je baby wakker maken wanneer hij slaapt, beperk je best tot een minimum. De allerkleinsten hebben immers heel wat rust nodig: de meeste pasgeboren baby's slapen gemiddeld zo'n zestien tot twintig uur per dag.
Vlak na de geboorte ervaren baby's ook het REM én NREM. Maar zodra baby's daadwerkelijk in slaap vallen, is er direct sprake van de REM-slaap. Hoewel jij je dromen vaak niet waarneemt door verlamming, dromen baby's heel erg levendig. Vandaar dat zij lachen, geluidjes maken en onregelmatig ademen tijdens hun slaapjes.
Ook bij baby's kun je in de REM-slaap hun ogen heen en weer zien gaan en ze maken soms allerlei bewegingen. Toch hebben ze volgens psycholoog David Foulkes, die zich heeft verdiept in dromen bij kinderen, nog geen levendige, beeldende dromen.
Baby's kunnen een verband zien tussen twee gelijke objecten voordat ze praten. Dit beweren onderzoekers van de Northwestern Universiteit. Uit verschillende experimenten blijkt dat zeven maanden oude baby's zich al ontwikkelen op het gebied van abstract denken.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Baby's van een zestal weken slapen soms al 6 uur aan één stuk door. Geleidelijk aan worden baby's nog maar 2 tot 3 keer wakker voor voeding. Meer dan de helft van de kinderen van 6 maanden slaapt 's nachts 6 à 8 uur aan één stuk. Kinderen tussen 1 en 3 jaar slapen 's nachts gemiddeld 10 tot 12 uur.
De indifferente slaap is een stadium die alleen bij baby's in de eerste drie maanden voorkomt. Baby's in dit stadium van de slaap, lijken wakker. Ze liggen namelijk met hun oogjes open in bed, met een grimas of een 'engelenlach' op het gezicht. De baby slaapt in deze fase dus met zijn ogen open.
Baby van 3 weken beter laten slapen
Op de borst, in de kinderwagen of in de draagdoek: waar je baby slaapt is in deze periode minder van belang, als het maar een veilige plek is. Weet dat Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid het advies geeft om niet samen in een bed te slapen met je baby.
Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd. Ze genieten heel erg van knuffelen.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk.
Leg je baby op je schoot en praat tegen hem, trek 'gekke bekken', zing lieve liedjes. Let daarbij eens op hoe je kind reageert. Als je goed kijkt, zul je zien dat je baby minieme geluiden en bewegingen maakt om je aandacht te trekken. En welke geluiden of gezichten vindt hij leuk?
Maar bij een uitgeruste baby zijn hongersignalen meestal wel goed te zien. Bij een (over)vermoeide baby kan dit een stuk lastiger zijn. Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker.