Hoe ontstaan scheve tanden? Scheve tanden ontstaan meestal omdat er niet voldoende ruimte is in de kaak voor alle tanden en kiezen. Hierdoor kunnen tanden en kiezen elkaar gaan overlappen en/of wegduwen. In sommige gevallen is er sprake van juist teveel ruimte en ontstaan er spleten tussen de tanden en kiezen.
Eén van de meest voorkomende oplossingen voor scheve tanden is een beugel. Andere behandelmethoden zijn Invisalign, facings of een kaakoperatie. De tandarts zal onderzoeken of het noodzakelijk is om je door te verwijzen naar een gespecialiseerde arts.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.
Meestal onstaat scheefstand omdat er niet voldoende ruimte is in de kaak voor alle tanden en kiezen, waardoor ze elkaar mogelijk overlappen of gaan wegduwen. Duimen is een veelvoorkomende oorzaak van voortanden die te ver vooruit staan, ook wel een 'overbite'.
Tanden kunnen scheef gaan groeien wanneer er tanden of kiezen in de mond ontbreken, bijvoorbeeld wanneer je deze verloren bent na een ongeluk. De ontstane gaten in het gebit kunnen leiden tot scheefgroei. De scheve tanden en kiezen zijn aangeboren. Tanden en kiezen zijn scheefgegroeid door het duimen.
Dit is sterk afhankelijk van het type beugel dat nodig (of gewenst) is en hoe lang de behandeling duurt. Gemiddeld kun je rekenen op een kostenplaatje tussen de 2000 en 3000 euro totaal voor de onder- en bovenkaak (volledige behandeling). De orthodontist brengt de kosten gelukkig gespreid in rekening.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
Een te grote onderkaak; Een open beet: de mond kan niet goed sluiten, waardoor een spleet tussen de onder- en de bovenkaak ontstaat; Een scheefstand van de kaak; een esthetisch (schoonheids)probleem in het gezicht.
Een beugel kan op elke leeftijd gedragen worden, zelfs als het gaat om een blokjesbeugel. Een beugel voor volwassenen wordt dan ook steeds vaker gekozen. Dat heeft er voor gezorgd dat men te allen tijde kan kiezen voor een mooi gebit.
Een alternatief voor de onzichtbare beugel zijn facings, ook wel bekend als veneers. Dit zijn een soort schildjes van porselein of composiet (kunststof) die over scheve of beschadigde tanden en kiezen worden geplaatst.
Ook na een beugelbehandeling hebben de elementen van je gebit de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie. Daarnaast kunnen tanden verschuiven door het doorgroeien van de kaak, door grote kauwkrachten of door een grote druk van de tong.
Tanden kunnen verschuiven met het ouder worden, door een ongeval, een conditie genaamd "tongue thrust", of door natuurlijke groei. Ook merken sommige volwassenen dat hun van oorsprong rechte tanden scheef of te dicht op elkaar komen te staan.
Er wordt vaak gezegd dat verstandskiezen zorgen voor druk op andere tanden waardoor die — opnieuw — scheef gaan staan, maar dat is nooit bewezen als de onderste wijsheidstand mooi verticaal staat. Tanden hebben een automatische neiging om naar de middenlijn op te schuiven bij het ouder worden.” Verwijderen?
Het maken van mooie facings is niet voor iedere tandarts vanzelfsprekend. Alleen tandartsen die ervaring hebben en gespecialiseerd zijn in deze vorm van cosmetische tandheelkunde bereiken natuurlijke resultaten, zonder dat er daarbij te veel van uw eigen tand wordt geslepen.
Scheefgroei van het gelaat door eenzijdige excessieve groei van het caput mandibulae (condylaire hyperplasie) treedt meestal pas op na de puberteitsgroeispurt, al kan de afwijking zich manifesteren van kinderleeftijd tot ruim volwassen.
een scheefstand van het gezicht; het niet goed kunnen sluiten van de mond waardoor deze 's nachts uitdroogt; te veel tandvlees zichtbaar bij lachen; een te grote of te kleine kin.
Het 'sturen' van de stand van de kaken middels een beugel is mogelijk zolang je nog groeit, dus ongeveer totdat je 14 jaar bent. Over het algemeen zijn meisjes eerder uitgegroeid dan jongens. Als je uitgegroeid bent is de stand van de kaken alleen nog te veranderen door middel van een kaakoperatie.
Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst.
Er zijn ook mensen zonder spalkje achter hun tanden. Waarom blijven die tanden toch op dezelfde plek? “Bij een klein percentage is een spalk inderdaad niet nodig. Alleen valt niet te zeggen wie dat geluk heeft.
In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.
Orthodontie (een beugel) wordt tot de leeftijd van 18 jaar alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip). Normaliter dien je de behandeling dus zelf te betalen of wordt deze gedekt door een afgesloten aanvullende zorgverzekering.
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Een tandarts beveelt een beugel meestal aan om het 'orofaciale' uiterlijk van de patiënt te verbeteren. Met een orthodontische behandelingen kunnen problemen als scheefstaande of te veel tanden, een overbeet, een onderbeet, een onjuiste kaakpositie en aandoeningen aan de kaakgewrichten opgelost worden.