Op dit moment kun je geen rijbewijs behalen in Nederland. Als je onder de tijdelijke bescherming valt, kun je wel een rijexamen doen. Maar dat heeft geen nut. De gemeente geeft geen rijbewijzen aan mensen met een tijdelijke bescherming.
Statushouders kunnen gratis een rijbewijs halen. Wellicht daarom de lange wachttijden bij het CBR voor het praktijkexamen.
Ben je in het bezit van een geldige verblijfsvergunning, dan kan je een rijexamen doen en met het rijvaardigheidsbewijs en een verklaring van geschiktheid naar het Gemeentehuis waar je staat ingeschreven gaan om dit om te zetten naar een rijbewijs.
AMSTERDAM - Rijscholen en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) accepterenasielzoekers zonder verblijfsvergunning als klant, ook al hebben deze geenrecht op een Nederlands identiteitsbewijs zoals een rijbewijs.
Momenteel is het niet mogelijk om een rijbewijs te halen in Nederland voor Oekraïners die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Het is wel mogelijk om rijlessen te nemen in Nederland om rijervaring op te doen. Ook kunnen Oekraïners een rijexamen afleggen.
Hoewel het B1 rijbewijs op de Nederlandse rijbewijzen vermeld staat, is het in Nederland niet mogelijk om deze categorie te behalen. Dit komt omdat Nederland de B1 categorie niet gebruikt. Je kunt echter wel een B1 rijbewijs behalen in andere EU-landen waar deze categorie wel wordt erkend, zoals Frankrijk.
Ook Oekraïense rijbewijzen die verlopen zijn, blijven toch geldig in de hele EU. Dit geldt ook voor Oekraïense tweejarige beginnersrijbewijzen die zijn verlopen. Deze zijn inmiddels door de Oekraïense overheid automatisch verlengd voor de duur van de noodtoestand in het land.
Het COA sluit een zorgverzekering af voor de gezondheidszorg voor asielzoekers. Omdat ze meestal weinig geld hebben, hoeven ze geen eigen bijdrage te betalen. Ook geldt voor hen geen eigen risico. De zorg voor asielzoekers staat los van de gewone zorgverzekering.
Ja, wanneer statushouders worden gehuisvest in een gemeente, komen ze in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Voordat ze de 'vluchtelingenstatus' verleend krijgen, verblijven ze meestal de eerste tijd in de asielopvang. Hier krijgen ze geen uitkering, maar leefgeld.
Mensen met een verblijfsvergunning betalen zelf de huur voor hun woning. Zij betalen, net als iedereen, de normale huurprijs.
Is het rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU- of EER-land of Zwitserland? Dan mag u ermee rijden, als u hier komt voor uw werk of voor vakantie. Gaat u in Nederland wonen, dan mag u nog 185 dagen met het rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig.
Net als in Nederland moet je in Duitsland theorie- en praktijkexamen doen om je rijbewijs te kunnen halen. Dat theorie-examen ziet er wel wat anders uit dan bij ons: je bereidt je er niet op voor door een theorieboek uit je hoofd te leren, maar door naar 14 verplichte theorielessen à 1,5 uur te gaan.
Verblijfsvergunning voor 5 jaar
Mensen met een asielstatus krijgen eerst een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd (5 jaar). Deze vergunning wordt na 5 jaar meestal omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd. Behalve als er belangrijke redenen zijn om de vergunning in te trekken.
Veel statushouders verblijven de eerste maanden nog in de asielopvang, waar zij geen uitkering ontvangen, maar leefgeld. Pas wanneer statushouders worden gehuisvest in een gemeente, komen ze in aanmerking voor een bijstandsuitkering.
Hoe lang mogen de statushouders blijven in Nederland? In principe wordt een vergunning voor 5 jaar afgegeven. Dat heet asiel bepaalde tijd. Na 5 jaar kan er verlengd worden en wordt de vergunning omgezet naar onbepaalde tijd.
Dat staat in het financiële jaarverslag over 2022, dat het COA dinsdag heeft gepubliceerd. In dat jaar steeg het aantal mensen in de asielopvang in Nederland van 36.000 naar 52.000. Het COA gaf in 2022 een bedrag van 1,3 miljard euro uit aan de opvang.
Wie betaalt de huur van de woonruimte voor een statushouder? Mensen met een verblijfsvergunning zoals statushouders betalen zelf de huur voor hun woning. Zij betalen, net als iedereen, de normale huurprijs.
Geen sollicitatieplicht
Toch werkt een klein deel van de statushouders dus al tijdens de inburgering. Aan die inburgering zijn ze een paar dagen per week kwijt, er blijft dus wel wat tijd over om te werken. Ze hebben meestal geen sollicitatieplicht, omdat ze nog bezig zijn met de verplichte inburgering.
Uit de laatste cijfers blijkt dat 45 procent van die groep in 2022 betaald werk had. De afgelopen jaren vinden statushouders ook steeds sneller een baan.
Krijgen vluchtelingen voorrang voor een sociale huurwoning? Er is al jaren een tekort aan sociale huurwoningen in Nederland.Daarom hebben gemeenten aparte regels voor groepen die met spoed een woning nodig hebben. Vluchtelingen die het asielzoekerscentrum moeten verlaten kunnen daar ook onder vallen.
Bijna 70% van de sinds 2014 naar Nederland gekomen statushouders zit in de bijstand, wat gaat om een groep van 150.000 en 200.000 mensen. Slechts een kwart van de statushouders met een verblijfsvergunning heeft momenteel betaald werk. Dit blijkt onderzoek van de Sociaal-Economische Raad (SER).
Het Knooppunt Coördinatie Informatie Oekraïne (KCIO) is een knooppunt tussen het Rijk, de veiligheidsregio's en samenwerkingspartners als bijvoorbeeld het Nederlandse Rode Kruis, VNG en COA.
U kunt uw buitenlandse rijbewijs (uit elk land) omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als het buitenlandse rijbewijs nog geldig is. U krijgt alle categorieën die ook op uw buitenlandse rijbewijs staan.
Sinds het EU-Oekraïne associatieverdrag van 2017 zijn ze daarom niet visumplichtig als zij naar Nederland, of een ander Schengenland, willen reizen. Voorwaarde is wel dat ze een biometrisch paspoort hebben. Oekraïners hebben dus het recht om 90 dagen visumvrij in ons land te verblijven.