Als werknemer heb je niet het recht om thuis te werken, maar je hebt wel het recht om aan je leidinggevende te vragen om je thuis kan werken. Dit verzoek mag alleen afgewezen worden als het om bedrijfseconomische reden niet kan.
Wilt u thuiswerken, vraag uw werkgever dan schriftelijk om toestemming.Hij mag uw verzoek niet zomaar weigeren. U kunt ook afspraken maken over 'hybride werken'.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Thuiswerkplek en zorgplicht werkgever
Een werkgever moet voor thuiswerkers zorgen voor een goede en veilige werkplek. Dat is de zorgplicht van de werkgever. De werkgever bekijkt per werknemer welke gebruikersvoorwerpen, technische systemen en taken nodig zijn om goed en veilig thuis te werken.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
Wanneer het weigeren van een redelijke opdracht onder werkweigering valt, kan je werkgever er in het uiterste geval voor kiezen je op staande voet te ontslaan . Zo'n ontslag is alleen gerechtvaardigd wanneer je geen gerechtvaardigd belang hebt om het werk te weigeren.
Ernstige gevolgen
Werkweigering kan leiden tot ontslag op staande voet. Het is aan te raden om bij een eerste en mogelijk éénmalige werkweigering niet direct over te gaan tot ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet is een uiterst ontslagmiddel.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen.Hier moet hij wel een goede reden voor hebben en de aanpassing in het rooster moet redelijk zijn. Uw werkgever moet rekening houden met de belangen van u als werknemer. Nu blijkt dat op zaterdag meer telefoontjes binnen komen dan op andere dagen.
De werkgever kan de werknemer in beginsel dus de (redelijke) instructie geven naar kantoor te komen en als de werknemer dat weigert, is sprake van 'werkweigering'. Dit is mogelijk anders als met de werknemer afwijkende afspraken zijn gemaakt over de werkplek en/of het recht op thuiswerken.
Of u ziek bent wordt bepaald door de bedrijfsarts. Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken.
Werkgevers kunnen de behoefte hebben om hun werknemers te controleren. Bijvoorbeeld als mensen thuiswerken. Monitoring van personeel is niet altijd verboden. Maar werkgevers moeten wel rekening houden met de privacy van hun werknemers.
De werkgever betaalt in principe de thuiswerkplek. Op basis van de Arbowet moet hij immers zorgen voor een veilige en gezonde werkplek!
Vanuit je home-office kunnen de grenzen tussen werk en privé snel vervagen. Dat wil zeggen dat sommigen gemakkelijker afgeleid zijn en zich minder goed kunnen concentreren. Voor anderen is het net moeilijk om het einde van de werkdag te bepalen, aangezien je hier de deur niet letterlijk achter je dichttrekt om 18u.
Mag iedereen alleen werken? Er zijn organisaties die alleen werken slechts toestaan als de leidinggevende daarvoor toestemming geeft. Het mag beslist niet als een werknemer een bepaalde ziekte heeft of medicijnen gebruikt. Jongeren onder de 18 jaar mogen nooit alleen werken.
Hoeveel verplichte vrije dagen vastleggen? Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat je mag opleggen. In sommige sectoren wordt de periode van bijna alle vrije dagen vastgelegd, denk maar aan de bouw (bouwvak) of het onderwijs (schoolvakanties). Dat zijn collectieve vakanties.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken.Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Ja, je kunt op staande voet ontslagen worden wegens werkweigering.
Ten eerste moet er sprake zijn van een dringende reden. Hierbij moet gedacht worden aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer, zoals diefstal, mishandeling, alcoholmisbruik op het werk of een grove belediging. Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet zijn.
Ontslag op staande voet
De gemaakte fouten zullen zich ook uiten in de werksfeer. Wanneer je fout dermate ernstig en/of opzettelijk is geweest, kan je werkgever je op staande voet ontslaan. Voor ontslag op staande voet is een dringende reden vereist.
Op grond van artikel 7:678 lid 2 onder j BW kan hardnekkige werkweigering een dringende reden voor ontslag opleveren. Als een werknemer wegens ziekte niet werkt, is er geen sprake van werkweigering. Ook niet als hij zich niet (op de goede manier) heeft ziek gemeld.