Kan een aandeel waardeloos worden? De waarde van een aandeel schommelt elke dag. Ze kan stijgen of helemaal verschrompelen. In het slechtste geval wordt de waarde zelfs tot nul herleid, zoals dat jaren geleden het geval was toen het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet ging.
Als de economische groei daalt, dalen ook de koersen van bijna alle aandelen. Ook als beleggers bang worden en hun aandelen verkopen, kunnen veel aandelen tijdelijk in waarde dalen. We zeggen dan dat het beurssentiment negatief is.
Wanneer een bedrijf niet langer beursgenoteerd is, handelt deze niet meer op één van de grote beurzen, maar bezit je nog steeds hetzelfde percentage van het bedrijf als voorheen. Als een bedrijf van de grote beurzen wordt gehaald, wordt er vaak over-the-counter (OTC) gehandeld.
U blijft bij het bezitten van aandelen die haar beursnotering zijn kwijtgeraakt wel economisch eigenaar van de stukken. Dat betekent dat u nog steeds bijvoorbeeld eventuele dividenden ontvangt. U kunt uw positie daarom ook aanhouden in de afwachting van een relisting.
Helaas is het niet mogelijk om te handelen in fractionele aandelen.
Als belegger kun je van een dalende markt profiteren door extra in te leggen of door periodiek te gaan beleggen. Wie weet heb je momenteel al een bedrag beschikbaar of maak je elke maand al een bepaald bedrag over naar een spaarrekening. Dit kun je ook doen naar een beleggingsrekening.
Sterker nog, het moment van kopen bepaalt jouw winst en niet het moment van verkopen. Maar wat is eigenlijk het beste moment om een aandeel te kopen? In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, is het beste moment om een aandeel te kopen tijdens het dieptepunt van een economische crisis, recessie of beursdip.
U kunt winst maken door aandelen te traden als uw voorspelling of de aandelenkoersen zullen stijgen of dalen correct is. Als u de aandelen via een broker koopt, kunt u alleen winst maken door 'long te gaan', dat wil zeggen als de aandelen die u koopt in waarde stijgen tegen de tijd dat u besluit ze te verkopen.
Kredietrisico is het risico dat de onderneming of staat waarin je belegt niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen of zelfs failliet gaat. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen rente kan worden betaald, dat je inleg niet wordt terugbetaald of dat je beleggingen niets meer waard zijn.
Het rendement op beursgenoteerde aandelen en obligaties bestaat enerzijds uit de koerswinst (of het koersverlies) en anderzijds uit de uitkeringen op die beleggingen, dus respectievelijk dividend en rente.
Je kan een aandeel kopen om over een bepaalde periode winst te maken. Je koopt bijvoorbeeld een aandeel omdat je een hoger rendement wil behalen dan op je spaarrekening. Echter loop je wel een hoger risico, maar kan het rendement ook stukken hoger zijn.
Wanneer de rente laag is, stijgt de vraag naar aandelen meestal, doordat uitgeven en investeren aantrekkelijker wordt dan sparen. Politieke onrust, een natuurramp of een dreigende oorlog in een land, kunnen een reden zijn waarom aandelen dalen.
Je kunt maximaal je inleg verliezen. Ingewikkelde beleggingsproducten zoals opties en turbo's: kans op hoge winst, heel hoog risico. Bij bepaalde constructies kun je zelfs meer verliezen dan de inleg. Je moet dan bijbetalen.
Maar het kan zijn dat het bedrijf het niet goed doet en uw aandeel minder of niets meer waard wordt. In dat geval deelt u ook mee in het verlies. U loopt bij beleggen dus altijd het risico dat uw inleg minder waard wordt. Bij sommige producten is het mogelijk om uw hele inleg of zelfs meer dan uw inleg kwijt te raken.
Bij de keuze voor een beleggingsbank spelen gebruiksgemak, lage kosten en veiligheid een grote rol. Een voordeel van beleggen bij uw eigen bank is dat u al een lopende rekening heeft waardoor het vrij eenvoudig is om een beleggingsrekening te openen.
Het effect van inflatie wordt vaak onderschat. Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.
Aandelen zijn risicovolle beleggingen.
Het grootste nadeel van beleggen in aandelen is dat het een hoog risico heeft. Dit komt doordat aandelen erg volatiel zijn. Dit betekend dat de prijs op korte termijn flink kan fluctueren.
Risico. Het belangrijkste nadeel van beleggen is het risico dat het met zich meebrengt. U bent nooit verzekerd van een positief rendement, laat staan dat u verzekerd bent van een rendement dat voldoende is voor het behalen van uw beleggingsdoel.
Veel mensen denken dat 100 euro nooit veel geld kan worden met beleggen. Reken maar eens 1% op €100: dan heb je €1 verdiend. Dit klinkt als een laag bedrag, dat komt omdat beleggen vaak over de lange termijn gaat. Hoe langer je belegt, hoe meer geld je kunt verdienen.
De koers-winstverhouding van een aandeel geeft een goed beeld van de waardering van een aandeel. Bij een hoge koers-winstverhouding, is een aandeel overgewaardeerd. Bij een lage koers-winstverhouding, is het ondergewaardeerd.
Neemt de vraag naar een bepaald aandeel toe, maar blijft het aanbod op hetzelfde niveau of daalt het aanbod dan zal de koers van het aandeel stijgen. Neemt het aanbod van een bepaald aandeel toe en blijft de vraag gelijk of is er zelfs sprake van een daling van de vraag dan zal de koers van het aandeel dalen.
Aandelen kunnen volgens ons in 2022 gemiddeld zo'n 9 procent rendement opleveren en beursgenoteerd vastgoed een procent of 5. Voor obligaties verwachten we opnieuw een zwak jaar.