De Toscaanse Jasmijn bloeit in mei-september, en geeft de voorkeur voor een plekje in de volle zon.
De Toscaanse jasmijn groeit prima op een plek in de volle zon of halfschaduw. In de volle zon zal de klimplant de meeste bloemen krijgen. Zorg altijd voor een beschutte plek, uit de wind en lekker warm. Tegen een muur of schutting op het zuiden of het westen is perfect.
Ja, de jasmijn als kamerplant vraagt om een andere verzorging. De plant vraagt om een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. In de bloeitijd groeit de plant het beste in een vochtige bodem. Wij adviseren om één keer in de twee weken extra bloemvoeding te geven.
Daarnaast kan de Gele Toscaanse Jasmijn goed tegen droogte en heft maar weinig water nodig (zeker niet te nat).
De Jasmijn heeft niet veel onderhoud nodig. Het is alleen belangrijk om de Jasmijn wel voldoende water te geven en niet te laten uitdrogen. Een Toscaanse Jasmijn heeft een gemiddelde waterbehoefte. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft en dat hij niet uitdroogt.
De oorzaak is dat ie al iets te koud heeft gestaan maar komt wel weer goed. Dus wel beschermen tegen te lage temperaturen. Dit doet hij inderdaad omdat het kouder wordt. Maar hij kleurt vanzelf wel weer groen in het voorjaar.
Groei: De Toscaanse jasmijn groeit het eerste jaar na de aanplant niet zo snel, maar daarna kan de Toscaanse jasmijn wel 100cm per jaar groeien.
Door de vorst zijn de waterkanalen in de stengels beschadigd. Als het blad dan geen of onvoldoende water krijgt dan wordt het langzaam bruin. Zoals DeHaan hierboven al schreef: ze zijn niet (volledig) winterhard. Ze kunnen wat vorst verdragen maar bij matige tot strenge vorst moeten ze worden afgedekt.
Door voldoende luchtvochtigheid kan toscaanse jasmijn zich snel verspreiden en bladeren en bloemen gezonder maken. Het kan zich aanpassen aan een enigszins droge omgeving. Zorg ervoor dat u toscaanse jasmijn niet te veel water geeft, omdat deze slecht bestand is tegen stilstaand water.
Het liefst staat de plant op een warme plek in de volle zon en beschut tegen wind. De bodem kan het best goed water doorlatend zijn, iets vochtig en goed vruchtbaar. Het best kan de bodem met gewone potgrond gemengd worden.
Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides), ook wel sterjasmijn genoemd, is een uitbundig bloeiende jasmijn met heerlijk geurende, witte bloemen.
In het voorjaar kun je Toscaanse jasmijn bemesten.In de nazomer kun je hem nog wat najaarsmest geven. Hierdoor komt hij de winter goed door. De plant is tot op bepaalde hoogte winterhard, maar bevroren takken dienen na de winter teruggesnoeid te worden.
Combineer de Toscaanse jasmijn met andere bloeiende klimplanten, zoals de Clematis of Passiebloem. Combineren met Hedera kan natuurlijk ook.
Plaats in de plantenbak een stok of een rek waar de Toscaanse Jasmijn zijn takken omheen kan laten groeien, dan bereikt de plant al snel een bepaalde hoogte. De Toscaanse Jasmijn is geen zelfhechtende plant, dus u hoeft niet bang te zijn dat een gevel wordt beschadigd door de plant.
Pas als de aarde er echt arm en uitgedroogd uitziet geef dan extra water en eventueel wat organische voeding. Wanneer de jasmijn in een pot staat is er wel wat meer verzorging nodig, houdt de aarde goed voedzaam en geef regelmatig water.
Op het moment van leveren is de Toscaanse jasmijn 1,80 m hoog en 1,20 m breed. De Toscaanse jasmijn heeft dan nog een groeiseizoen nodig om helemaal dicht te groeien. Je plaatst de Toscaanse Jasmijn als kant en klaar haag op dezelfde manier als een schutting in je tuin, bijvoorbeeld tussen hardhouten of ijzeren palen.
De gewone jasmijn (Jasminum officinale) en de Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) dragen van juni tot september sterk geparfumeerde witte bloemen.
Een beetje bijvoeding met wat organische mest in het voorjaar is voldoende. Je kunt in maart of na de bloei in de herfst eventueel wat oude takken bijsnoeien. Bloemetjes vormen zich op de nieuwe takken in de lente. Zo blijft de Toscaanse jasmijn lang in je leven!
Eén van de mooiste planten uit dit land en die ook uitstekend groeit in Nederland is de Toscaanse jasmijn. Hierboven verklapten we al dat er prachtige stervormige bloemen aan groeien. Deze bloemen ruiken overigens heerlijk. Een ander voordeel is dat deze klimplant winterhard is en in de winter dus groen blijft.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Om de Toscaanse jasmijn te laten klimmen, kun je het volgende doen: Plaats een houten of stalen klimrek los in het tuin of tegen een gevel of schutting. Een draadscherm of trellis kun je hiervoor ook goed gebruiken.
Toscaanse Jasmijn biedt een welkom groenblijvend alternatief voor de klimop maar dient wel op een beschutte plaats te worden aangeplant. Trachelospermum jasminoides ofwel Toscaanse Jasmijn heeft witte stervormige en heerlijk geurende bloemen. De bloei begint meestal in juni en duurt tot en met de hele maand juli.
Om de Jasmijnklimplanten te begeleiden kunt u gebruik maken van schroefogen + een spandraad langs uw schutting of gevel, pergola of muur.De ranken kunt u vervolgens met multibinders opbinden aan dit draad.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
De Toscaanse jasmijn is redelijk winterhard maar is niet volledig winterhard te noemen. In een winter met redelijk wat vorst heeft de plant flink te leiden. Als de plant in een pot staat moet de plant bij een paar graden vorst al naar binnen anders bevriezen de wortels.