Wanneer de inflatie te lang boven de 2% ligt, grijpt de ECB in. En maakt ze een draai in haar beleid om te proberen de inflatie weer tot 2% terug te brengen. Dit doet de ECB door de ECB rente te verhogen. De ECB verhoogt de rentes pas wanneer ze zeker weet dat de inflatie structureel, voor langere tijd te hoog ligt.
In een aantal Europese landen is een merkwaardige situatie ontstaan. In Spanje bijvoorbeeld, kun je nu een hypotheek afsluiten waarop je geld toe krijgt. De hypotheekrente is op deze hypotheek negatief, waardoor de huizenbezitter geen rente aan de bank betaalt, maar de bank aan de huizenbezitter.
Minder lenen door hogere rente
Als je een hypotheek aanvraagt, berekent de hypotheekaanbieder je maximale hypotheek. Bij een rentestijging van 1% daalt het bedrag dat je maximaal kunt lenen met ongeveer € 20.000. Als je minder kunt lenen, wordt het nog lastiger om een huis te kopen.
Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Een hogere rente zal zo leiden tot minder uitgaven: als er meer gespaard en minder geleend wordt, zal er minder geld uitgegeven worden. De geaggregeerde vraag zal zo dalen als de rente stijgt. Andersom zal een lagere rente er juist toe leiden dat de geaggregeerde vraag stijgt.
Het is nu afwachten of de kapitaalmarktrente opnieuw stabiliseert en daarmee de hypotheekrente. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van, waardoor hypotheekrente de komende weken verder stijgt. De ECB streeft naar een inflatie van 2%, maar in veel Eurolanden stijgen de prijzen nog altijd met zo'n 10%.
De conclusie van deze institutionele obligatiebeleggers is dat de lange rente de komende drie jaar laag blijft. Dat komt vooral voort uit de structureel hoog blijvende vraag naar langlopende obligaties. Bovendien blijken ze zich momenteel eveneens geen zorgen te maken over een stijgende inflatie.
Dit komt door het rentebeleid van de ECB, al jaren staat de depositorente die zij inschrijft erg laag, dit zet de winst van de banken onder druk omdat deze moeten betalen op het spaargeld dat ze bij de ECB stallen. Hierdoor verlagen banken de rente die ze spaarders gunnen.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer? Dan mag je meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Bij een rentevaste periode van minimaal 10 jaar berekenen hypotheekaanbieders je maximale hypotheek op basis van de echte hypotheekrente. Bijvoorbeeld 2,5% bij een rentevaste periode van 10 jaar.
,,Als de rente hoger wordt, kun je minder geld lenen”, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Dit kan zo 2000 tot 5000 euro schelen als de rente 0,1 procent stijgt, bij een inkomen tussen de 30.000 en 50.000 euro bruto per jaar.”
Het is voor een bank dus in theorie voordelig als de lange rente hoger ligt dan de korte. Maar bij een stijgende (korte en lange) rente is het voor een bank goed als de bezittingen kortlopend zijn. Dan verdient de bank snel meer.
Dalende huizenprijzen⭐
Voor het eerst dalen de woningprijzen sinds juni 2022✔️. Er staan meer woningen te koop in het 2e kwartaal van 2022 dan het laatste kwartaal 2021. Je kan dit zelf bijhouden op Funda. Er staan bijna 10 keer zoveel huizen te koop dan met de kerst 2021.
Hoe het in de Tweede Wereldoorlog toeging, die kennis ontberen zij, maar als nu bij ons door oorlogsgeweld een koophuis wordt verwoest, blijven de hypotheekverplichtingen in stand. ,,In het algemeen geldt dat die blijven doorlopen”, aldus de VvZ-woordvoerder.
Na jaren van een dalende hypotheekrente, is deze sinds oktober 2021 aan het stijgen. Ondanks de inmiddels forse stijging, is de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag.
Bij een hypotheek van 250.000 euro betaal je dan 1.308,33 euro per maand aan rente. Vergelijk dit met 0,83% (de laagste hypotheekrente ooit voor 10 jaar vast - 20 mei, 2021), en voor diezelfde hypotheek van 250.000 euro betaal je nu maar 172,92 euro aan rente!