Modellen van matige kwaliteit kunnen namelijk breken bij vorst en dat wil je niet. Als je een Big Green Egg hebt, hoef je je daar geen zorgen om te maken. Die zijn gemaakt van speciaal keramiek en kunnen tot ver onder het vriespunt gebruikt worden.
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. De unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de EGG en de rEGGulator te beschermen, raden we je aan om de EGG af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken! Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/ of het knappen van het keramiek.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
De Big Green Egg barbecue kun je altijd buiten laten staan. Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.
Bovendien wordt de hitte met het deksel dicht beter vastgehouden en kun je de temperatuur optimaal regelen. De Big Green Egg is bovendien kindvriendelijk. Door het isolerende vermogen van het keramiek zal de buitenkant nooit gloeiend heet worden. Weerstaat temperaturen van -30 tot wel +500 graden Celsius.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Wanneer je een overkapping hebt en je kamado staat het hele jaar droog is een regenhoes niet echt noodzakelijk. Van de andere kant als je kamado in de zon staat beschermt de regenhoes ook tegen UV straling van de zon. Op deze manier verkleurt het keramiek niet door de jaren heen.
Belangrijk is om hem zeer luchtig te houden, wanneer je dit niet doet krijg je veel rookontwikkeling omdat de wokkel niet voldoende zuurstof krijgt. Steek de wokkels aan, het is de bedoeling dat de vlam uit de wokkel door de houtskool heen gaat en zo lekker veel houtskool aanmaakt.
7 – Schoonmaken & schoon branden van je kamado
Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima.
Om de houtskool in de Big Green Egg te doven, sluit je simpelweg de deksel en alle ventilatieopeningen. Houtskool heeft zuurstof nodig om te branden. Door de zuurstoftoevoer af te sluiten, doven de kolen vanzelf. Dat duurt ongeveer twintig minuten.
Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden.
Door de luchtregelaar te sluiten en de schoorsteen af te dekken met de keramische afdekdop dooft de houtskool in circa 20 minuten vanzelf. Je hoeft dus nooit water of een ander blusmiddel te gebruiken.
“De Big Green Egg gaat levenslang mee! Sterker nog: je geeft 'm door aan je kinderen.” Ook in gebruik is de Green Egg super duurzaam. Het keramiek zorgt ervoor dat de barbecue zijn warmte lang vasthoudt.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
90% van de kamado's komt uit China. Zowel echte als goedkope kamado's worden geproduceerd in China en vaak nog in dezelfde fabriek. Het verschil van kwaliteit zit hem in de verschillende productieprocessen en de unieke specificaties. Wij maken vanaf hier het onderscheid tussen een goedkope, en een echte kamado.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
De belangrijkste tip: zorg voor een afdak
Er moet daarom een droge, beschutte en veilige plek gevonden worden voor de barbecue. Je wilt daarvoor een waterdicht afdak regelen dat tegelijkertijd tegen warmte kan. Daarom is het belangrijk dat de partytent of parasol niet te dichtbij de barbecue komt.
Buiten koken onder een afdak
Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is.
De Weber gasbarbecues werden zodanig ontworpen dat ze het hele jaar door buiten mogen staan ('s winters in de koude, 's zomers in de zon). We adviseren wel om een hoes te gebruiken die uw barbecue beschermt tegen regen en stof.
HOUT. Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten. Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.