Veel mensen hebben na de behandeling met chemotherapie last van een chemobrein.Je kunt je moeilijk concentreren, bent prikkelbaar en bent snel moe.
Afvalstoffen van de chemotherapie kunnen tot maximaal een week na de kuur in uw lichaam aanwezig zijn. Uw behandelend arts, verpleegkundig specialist en/of oncologieverpleegkundige kunnen u vertellen hoe lang dat in uw geval duurt.
Door inwerking van de chemotherapie op het beenmerg kan de aanmaak van de verschillende soorten bloedcellen verminderen. Deze effecten treden pas na 1 tot 3 weken op, en bloedarmoede pas na een paar maanden. Een tekort aan witte bloedcellen gaat gepaard met een verhoogde gevoeligheid voor infecties.
Je kunt informatie minder goed begrijpen en je kunt minder goed dingen onthouden. Concentreren, aandacht verdelen, plannen en organiseren: het is allemaal lastiger dan vroeger. Ook kan het chemobrein inhouden dat je problemen hebt met taal.
Hoe lang dit precies duurt, verschilt per chemo en kan variëren van 1 dag tot soms wel een week. In de periode dat de chemo je lichaam verlaat, kunnen jij en anderen het best niet te veel in contact te komen met dit lichaamsvocht. Lees op deze pagina over: chemotherapie in urine, ontlasting en braaksel.
Chemotherapie valt kankercellen aan, maar doodt daardoor ook gezonde cellen.Daardoor krijgen veel mensen bijwerkingen, zoals vermoeidheid, misselijkheid en darmklachten. Vertel je arts of verpleegkundige welke bijwerkingen je hebt. Soms is er iets aan te doen.
Op dit moment overleeft gemiddeld 67% van de patiënten de eerste 5 jaar. Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%).
Gedurende de chemotherapie is het aan te raden om minimaal de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) aan te houden; 30 minuten per dag matig intensief bewegen. Meer bewegen is echter beter, en het is vooral aan te raden om krachttraining uit te voeren onder begeleiding.
We adviseren om de wc-borstel na de eerste week van de behandeling te reinigen met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger. Gebruik geen chloor of alcohol.
Mensen ervaren aan het begin van een chemokuur of doelgerichte behandeling de meeste smaak- en reukveranderingen. Bij een nieuwe kuur gebeurt dat opnieuw en ervaren zij vaak nog meer verandering van smaak en reuk. Sommige mensen hebben nog jaren na behandeling last, bijvoorbeeld dat men minder bitter proeft.
Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
De haargroei na chemo begint na het beëindigen van de behandeling. Soms begint het haar al geleidelijk aan terug te groeien aan het einde van de chemo-periode. Je haar groeit even snel als vóór de kuur, ongeveer 1 cm per maand, al lijkt het waarschijnlijk heel langzaam te gaan!
Bij chemotherapie gaan de cytostatica via het bloed naar je cellen. De medicijnen worden omgezet in afvalstoffen. De afvalstoffen van de medicijnen verlaten uiteindelijk je lichaam via je ontlasting, urine en via zweet en braaksel. Meestal duurt het maximaal 7 dagen voordat alle chemotherapie uit je lichaam is.
De kanker komt terug (recidief)
Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Alvleesklierkanker (exclusief neuro-endocriene tumoren (NET)) heeft met 5% de laagste overleving. Voor de meeste soorten kanker is er de afgelopen 25 jaar vooruitgang geboekt. Bij een aantal vormen van kanker is er echter amper vooruitgang geboekt, waaronder blaaskanker en maagkanker.
Gemiddelde overleving van kanker
Van alle mensen met kanker is de overleving 1 jaar na de diagnose gemiddeld bijna 80%. Dit betekent dus dat na 1 jaar 4 van de 5 mensen in leven zijn. Bij 5 jaar na de diagnose is ongeveer 65% van de mensen met de diagnose kanker nog in leven. De overleving na 10 jaar is 59%.
Je moet het nieuws verwerken dat je kanker hebt en behandelingen krijgt die zwaar kunnen zijn. Ook dat kost energie en kan ervoor zorgen dat iemand meer last heeft van moe zijn dan voor de kanker.
Uw chemotherapie kan u overgevoelig maken voor de zon, maar is uiteraard geen reden om binnen te blijven. Het is wel zeer belangrijk om tijdens uw behandeling u voldoende te beschermen tegen de zon en directe blootstelling aan de zon zo veel mogelijk te vermijden.
Uw stem kan (tijdelijk) minder goed worden. Deze kan anders of zachter klinken. Hierdoor wordt het moeilijker om te spreken. Het kan vermoeiend zijn om te praten.
Uit onderzoek blijkt dat de tumor bij 80% van de patiënten kleiner wordt door chemotherapie en soms zelf helemaal verdwijnt. Helaas komt de tumor vaak terug. Na twee kuren wordt het resultaat van de chemotherapie gemeten met een CT-scan.
Door chemotherapie of radiotherapie neemt de kans op ontstekingen toe. Alcohol kan dit risico nog verder vergroten, bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen in de mond [7]. Er is enig bewijs dat alcoholgebruik de immuniteit vermindert en hierdoor invloed heeft op de werking van chemotherapie en radiotherapie [8 – 10].
Je begint meestal een paar weken na de operatie of bestraling met chemotherapie. Hoeveel chemokuren je krijgt, hoor je van je arts. Dit hangt af van hoe groot het risico op uitzaaiingen is. De behandeling duurt minimaal 3 en maximaal 6 maanden.